Terug naar het overzicht
cover
Roost I Colori della Gioia
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Roost

I Colori della Gioia

8717775551225

Componist Roost
Titel I Colori della Gioia
Artiest Flemish Radio Choir / Brussels Philharmonic / Children's Choir of "Opera Ballet Flanders"
Artikel nr. 0001062ACDBD
EAN Code 8717775551225
Aantal CD's 1
Label Aliud
Releasedatum 2018-11-02
# Titel & Artiest Tijd
1 Carmen Amoris — Flemish Radio Choir 018:34
2 Contemplations A Hymn to God the Father — Flemish Radio Choir 006:07
3 Contemplations Bring us, O Lord — Flemish Radio Choir 005:26
4 Contemplations Thou wilt keep him in perfect place — Flemish Radio Choir 006:13
5 Of Moon and Sun The Moon — Flemish Radio Choir 005:16
6 Of Moon and Sun The Sun — Flemish Radio Choir 003:06
7 Il Bucaneve — Flemish Radio Choir 004:40
8 I shall love but thee — Flemish Radio Choir 010:00
9 En Bateau — Flemish Radio Choir 005:07
10 Sur l?Herbe — Flemish Radio Choir 006:02
11 I Colori della Gioia — Flemish Radio Choir 007:04

De Belgische dirigent en componist Jan Van der Roost is vooral bekend van zijn vele stukken voor blazersensembles, maar zijn oeuvre is veel rijker. Deze genereus gevulde nieuwe cd biedt een staalkaart van zijn vocale werken, die voor het grootste deel nooit eerder werden opgenomen. Op basis van deze selectie is Van der Roost geen muzikale hemelbestormer. Zijn composities blijven keurig binnen het tonale spectrum, waarbij vooral de echo’s van Debussy soms duidelijk hoorbaar zijn, en zouden bijvoorbeeld ook zeer geschikt zijn als repertoire voor de betere amateurkoren. Het meest ambitieuze stuk is Carmen Amoris, voor gemengd koor, soli en orkest, maar op de cd staan ook kleinschaliger werken zoals het charmante Il Bucaneve (Het sneeuwklokje) voor a-capellakinderkoor, en Deux Poèmes, twee liederen voor sopraan, harp en cello. In de koorwerken betoont het Vlaams Radiokoor zich een overtuigend pleitbezorger van de muziek van Van der Roost met een mooi, rijk geluid, en tussen de solobijdragen valt vooral sopraan Anneke Luyten op met haar warme, zelfverzekerde stem. Jammer dat de teksten niet zijn meegeleverd bij de cd; die zouden bij vocale muziek, zeker als het onbekend repertoire betreft, niet mogen ontbreken.

Benjamin Rous (6-2018)

INTERVIEW

Kleur in onze grijze wereld
De Belgische componist en dirigent Jan Van der Roost (1956) heeft al bijna driehonderd composities in opdracht geschreven, die een brede variatie aan stijlen en genres omvatten. Zijn werken worden uitgevoerd en opgenomen over de hele wereld. Op zijn nieuwe cd I Colori della Gioia staat louter vocale muziek.

“Bij veel zangers wordt de liefde voor vocale muziek gewekt tijdens het zingen in een kinderkoor,” aldus Jan Van der Roost, “vandaar dat ik tussen de twee hoofdbrokken op mijn nieuwe album een werkje voor meestemming kinderkoor heb opgenomen: Il Bucaneve. Het is de kiemcel van waaruit de overige werken opbloeien.” Il Bucaneve betekent ‘Het sneeuwklokje’. Zoals een klein bloempje kleur brengt in een sneeuwlandschap, zo kleurt muziek volgens Van der Roost onze grijze wereld. De coverfoto van Luca Artioli - rode tulpen die uit de sneeuw opbloeien - onderstreept deze gedachte.

Van der Roost: “De teksten van de aria I Colori della Gioia komen uit het boek Respiro Neve van kunstfotograaf Luca Artioli - die tevens dichter is. Deze aria heb ik geschreven ter gelegenheid van het huwelijk van een van onze kinderen. Zo kwam ik met Artioli in contact en van het een kwam het ander: hij was aanwezig tijdens de opname en suggereerde deze coverfoto, die mooi aansluit bij de kerngedachte van mijn vocale werken en symboliseert hoe uit iets nietigs iets groots kan groeien.” Is de koormuziek van Van der Roost religieus? “Ik ben gelovig opgevoed en heb onder meer aan het Lemmensinstituut in Leuven gestudeerd, oorspronkelijk een hogeschool voor de kerkmuziek. Maar in de praktijk schiet er van het geloof niet veel meer over. Er is maar één werk met een religieuze inslag: Contemplations voor koor en orgel. De overige teksten zijn behoorlijk profaan! De stijl van mijn koorwerken is traditioneel te noemen. Veel van mijn muziek is stilistisch toegankelijk en daar voel ik mij goed bij, al heb ik ook werken geschreven die hedendaagser - what’s in a name? - klinken.”

De door het Vlaams Radio Koor gezongen koorwerken Carmen Amoris (Catulus), Contemplations (anoniem, Donne) en Of Moon and Sun (De Bruyn-Taylor) worden begeleid door kamerorkest, orgel en piano. Sopraan Anneke Luyten zingt I shall love but thee (Shakespeare), I Colori della Gioia (Artioli) en Deux Poèmes (Paul Verlaine).

Van der Roost: “De combinatie van woord en muziek is een van de mooiste - zo niet de mooiste - die ik ken. De menselijke stem, solistisch of in samenzang, is in staat om de luisteraar op diverse manieren te raken. Mijn oeuvre bevat verschillende koorwerken, orkestliederen (bariton en kamerorkest), twee oratoria en een sprookjesopera. Vocale muziek is niet mijn core business, maar ik heb er toch al tientallen composities aan gewijd.”

info: www.janvanderroost.com

Wenneke Savenije (6-2018)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht