Terug naar het overzicht
cover
Bingen, Hildegard von Hours of Hildegard / The Dendermonde Codex - Vol. 1
€ 17,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Bingen, Hildegard von

Hours of Hildegard / The Dendermonde Codex - Vol. 1

5425029680111

Componist Bingen, Hildegard von
Titel Hours of Hildegard / The Dendermonde Codex - Vol. 1
Artiest Psallentes / Abeele, Hendrik vanden
Artikel nr. 2968011110337
EAN Code 5425029680111
Aantal CD's 1
Label HARMONIA G - O LE BRICOLEUR
Releasedatum 2017-03-24
# Titel & Artiest Tijd
1 Von Bingen - Antiphona O magne Pater — Psallentes - Hours of Hildegard Dendermonde Codex
2 Von Bingen - Antiphona O eterne Deus — Psallentes - Hours of Hildegard Dendermonde Codex
3 Lectio Et stellas et alias creaturas- Responsorium Ave Maria — Psallentes - Hours of Hildegard Dendermonde Codex
4 Lectio Hec enim sunt tube - Responsorium O clarrissima mater — Psallentes - Hours of Hildegard Dendermonde Codex

INTERVIEW

Hildegard in haar liturgische context

Het Belgische ensemble Psallentes is gespecialiseerd in eenstemmige muziek in de breedste zin, hoewel een uitstapje naar Franz Liszt ook tot de mogelijkheden behoort. Nu is het eerste deel verschenen van een cd-reeks rond Hildegard von Bingen.

Hildegard von Bingen, de beroemde twaalfde-eeuwse abdis uit het Rijnland, was een veelzijdige vrouw. Ze was thuis in onder meer theologie, natuurwetenschappen en geneeskunde, en ze componeerde ook. Haar muziek werd rond 1998, toen haar achthonderdste geboortedag werd gevierd, zelfs een hype in de muziekindustrie. Er verschenen cd’s met moderne versies van haar liederen, compleet met beats en synthesizers. Hypes gaan voorbij, de diepgravende interesse naar wie Hildegard precies was en hoe men haar muziek het beste kan uitvoeren niet. Psallentes, het in eenstemmige muziek gespecialiseerde ensemble van Hendrik Vanden Abeele, is begonnen met het compleet opnemen van de gezangen van Hildegard von Bingen die voorkomen in de zogenaamde Codex Dendermonde. De naam verwijst naar de Sint-Pieter en Paulusabdij in het Vlaamse Dendermonde waar het manuscript bewaard wordt. Het is het oudste van de twee manuscripten waarin Hildegards muziek is overgeleverd, en ook het omvangrijkste.

Hildegard schreef de muziek in haar eigen klooster op de Rupertsberg en stuurde haar naar Vlaanderen waar ze in diverse kloosters in gebruik moet zijn geweest. Psallentes benadert de muziek van Hildegard von Bingen heel anders dan bijvoorbeeld het ensemble Sequentia. Dit Duitse gezelschap nam eind jaren negentig alle muziek van Hildegard von Bingen op en liet een groot publiek ermee kennismaken. Maar de flitsende en virtuoze benadering van Sequentia, inclusief soms spectaculair hoge liggingen, is niet de enige manier om de muziek uit te voeren. Psallentes doet het anders. Waar zit het verschil?

Hendrik Vanden Abeele vertelt: “Sequentia en andere ensembles, die ik overigens zeer waardeer, hebben de gezangen van Hildegard benaderd als losse stukken en die gewoon achter elkaar opgenomen. Op die manier kun je alle muziek uit de Codex Dendermonde op een paar cd’s kwijt. Zo kun je het doen, maar wij kiezen voor een andere weg. De gezangen van Hildegard functioneerden in haar tijd binnen de context van de liturgie en wij willen ze daarnaar terugbrengen. Wij stellen ons voor dat Hildegard tijdens de kloosterliturgieën haar gezangen zelf zong, solistisch of samen met de andere nonnen, en dan in afwisseling met psalmen en schriftlezingen. Dat hebben wij dus ook zo aangepakt, om een beter beeld neer te zetten van de functie die de muziek van Hildegard had.”

“We bedden Hildegards gezangen, op verschillende manieren uitgevoerd, in in een liturgisch geheel dat zich in rustig tempo voltrekt. Op die manier hebben we op onze eerste cd vier stukken uit de Codex Dendermonde kunnen opnemen, en dit zal ook ongeveer het aantal zijn voor de andere cd’s. Een complete opname zal dus wel tussen de twaalf en veertien cd’s in beslag nemen. We proberen per jaar twee delen te realiseren, dus het hele project zal zoals het er nu naar uitziet over een jaar of zes klaar zijn. Dan hebben we niet alle muziek van Hildegard opgenomen, maar wel alles dat in de Codex Dendermonde staat. We gaan daar rustig de tijd voor nemen, het project vergt ook nogal wat research en we houden sowieso niet van haast maken. Daar is dit project veel te bijzonder voor.”

Marcel Bijlo (3-2017)

www.psallentes.com

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht