Terug naar het overzicht
cover
Brahms / Schumann / Schubert Heartfelt
€ 24,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Brahms / Schumann / Schubert

Heartfelt

0608917274523

Componist Brahms / Schumann / Schubert
Titel Heartfelt
Artiest Laar, Rob van der / Beijer, Thomas
Artikel nr. 0072745CC
EAN Code 0608917274523
Aantal CD's 1
Label Challenge Classics
Releasedatum 2017-01-13
# Titel & Artiest Tijd
1 Horn Trio, Op. 40 — Laar, Rob van de 007:58
2 Horn Trio, Op. 40 — Laar, Rob van de 006:46
3 Horn Trio, Op. 40 — Laar, Rob van de 008:08
4 Horn Trio, Op. 40 — Laar, Rob van de 006:01
5 Adagio and Allegro, Op. 70 — Laar, Rob van de 008:47
6 Auf dem Strom, D. 943 — Laar, Rob van de 009:52
7 Tre pezzi in forma di sonata — Laar, Rob van de 008:42
8 Tre pezzi in forma di sonata — Laar, Rob van de 008:21
9 Tre pezzi in forma di sonata — Laar, Rob van de 007:54

De Nederlandse hoornist Rob van de Laar durft zichzelf neer te zetten. Op zijn eerste solo-cd laat hij tenminste horen dat hij de Nederlandse Muziekprijs niet zomaar gekregen heeft maar vooral verdiend heeft door zijn briljante spel en zijn originele programmakeuzes. Brutaalweg presenteert hij zichzelf met twee evergreens uit het kamermuzikale hoornrepertoire, Brahms’ Hoorntrio op. 40 en Schumanns Adagio en Allegro. Maar hij omringt deze stukken met Schuberts lied Auf dem Strom – waar de componist ter herdenking van het feit dat Beethoven één jaar eerder overleden was een hoornpartij aan toevoegde – en de Tre pezzi van de bij het grote publiek vrijwel onbekende Oostenrijker Karl Pilss. Hoewel Pilss in 1902 geboren werd is hij altijd stevig in de late romantiek van Mahler en Strauss blijven staan. Goede muziek, heerlijk geschreven voor de hoorn en even heerlijk gespeeld. Want dat is en blijft de belangrijkste troef van deze plaat: wat Van de Laar ook speelt, zijn hoorn zingt met een enorme expressie, alsof het instrument een verlengde van de menselijke stem is. Ook de bijdragen van pianist Thomas Beijer, violist Mathieu van Bellen en mezzosopraan Karin Strobos maken deze cd tot een manifest van een jonge generatie Nederlandse topsolisten.

Paul Janssen (3-2017)

INTERVIEW

Hoornist met een missie Heartfelt heet de eerste cd van hoornist Rob van de Laar, recht uit het hart. En de kersverse winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2017 heeft nog meer ijzers in het vuur...

Zo’n muziekprijs komt niet uit de lucht vallen, al is Rob van de Laar nog steeds verbaasd dat hij hem ook echt gekregen heeft. “Als je wordt uitgekozen moet je je eerst twee jaar lang waarmaken. Keihard werken hoor,” zegt Van de Laar, “maar ik was vastbesloten die prijs te winnen...” Een grote eer, en wat kun je ermee? “Allereerst een cd maken met muziek waarvan ik hou. Ik heb lang zitten piekeren wat ik zou opnemen, en toen koos ik gewoon wat ik mooi vind uit de Duits-Oostenrijkse romantiek. Brahms, Schumann, Schubert, het past bij elkaar en het past bij mij.”

Brahms’ briljante Hoorntrio neemt een prominente plaats in. Rob van de Laar geeft met pianist Thomas Beijer en violist Mathieu van Bellen een energieke en tegelijk typerend melancholieke vertolking van dit unieke opus. Brahms’ bewonderde vriend Schumann exploreert de mogelijkheden van de nog nieuwe ventielhoorn in het fraaie Adagio & Allegro en daarna vult Karin Strobos, operadiva-in-steeds-stijgende-lijn, de ruimte met Schuberts Auf dem Strom, een prachtig lied van afscheid met een verbluffende hoornsolo.

En dan! De quasisonate van Karl Pilss! Karl wie? Van de Laar: “Die kent niemand, en het is zulke mooie muziek! Een echte Wener, die fantastisch componeerde voor blaasinstrumenten. Geweldig om te spelen, een ontdekking!”

“Mijn tweede speerpunt”, vertelt Van de Laar, “is mijn filmproject. Dat wordt een heel nieuwe concertervaring, een combinatie van film en muziek. Een eerste teaser is er al, een kort filmpje waaraan te zien is hoe het ongeveer moet worden. Ik heb een fijne samenwerking met regisseur Lucas van Woerkum, heel leuk om met hem te brainstormen. Het wordt een uur lang een live film-concertbeleving waarin Brahms’ hoorntrio wordt verweven. In een dialoog met zijn eerste biograaf Max Kalbeck – ontleend aan zijn correspondentie – mijmert Johannes Brahms over zijn vrienden de Schumanns, nadat Clara, zijn geliefde vriendin en mentrix, is overleden.” De teaser, online al te zien, geeft in twee minuten een indruk van de film die we in 2018 kunnen ondergaan.

De Nederlandse Muziekprijs maakt deze projecten mogelijk, maar Van de Laars ambities reiken verder. Zo’n prijs beloont al geleverde prestaties, maar de 29-jarige tophoornist ziet er vooral een investering voor de toekomst in. Nederland moet weer gewonnen worden voor klassieke muziek, zegt hij. “Als solohoornist van het Mozarteumorkest in Salzburg merk ik dagelijks hoe hier alles van muziek is doordrenkt. Het leeft, de hele stad staat achter ons. Kom daar in Nederland eens om. Door alle bezuinigingen gaan veel musici niet meer zo vrolijk naar hun werk. Orkesten houden met moeite het hoofd boven water en proberen uit alle macht publiek te trekken. Prima dat ze hun toevlucht nemen tot cross-over en alternatieve concertvormen, zo krijgen ze de zaal weer vol. Maar je mag ook best trots zijn op de pure orkestbeleving. Het hooghouden van die traditie is een mooie taak voor mij...”

Teaser online:

Gerard Scheltens (2-2017)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht