Terug naar het overzicht
cover
Diverse Componisten Harmonie & Turcherie
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Diverse Componisten

Harmonie & Turcherie

3760195733912

Componist Diverse Componisten
Titel Harmonie & Turcherie
Artiest Ensemble Zefiro
Artikel nr. 0000391A
EAN Code 3760195733912
Aantal CD's 1
Label ARCANA
Releasedatum 2015-11-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Marcia turchesca — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 004:25
2 Introduzione alla seconda parte — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 004:33
3 Marsch der Janitscharen — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 001:53
4 Adagio - Polacca — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 007:29
5 Adagio - Allegro — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 008:37
6 Andante - Allegro — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 004:53
7 Marcia di Mahmoud (arr. von Alfredo Bernardini) — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 002:46
8 Nocturno — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 009:42
9 Grave con espressione — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 005:19
10 1. Marcia: Moderato — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 003:19
11 2. Menuetto: Allegro - Trio — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 004:41
12 3. Andante con variazioni — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 008:43
13 4. Polacca - Trio — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 003:23
14 5. Adagio — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 004:52
15 6. Finale: Vivace — ZEFIRO/BERNARDINI,ALFREDO 004:14

Tegen het eind van de achttiende eeuw werd Harmoniemusik geboren: een groepje blazers dat orkestmuziek speelde in salon, prieel of tuin. Van lieverlee werd militair slagwerk toegevoegd en soms ook koperblazers – trompetten en trombones. Met luchtige en dansante arrangementen van klassieke werken ontstond geleidelijk de muziek die we nu harmonie en fanfare noemen. Het ensemble Zefiro bestrijkt het gebied tussen die uitersten: het is geen blaasensemble maar evenmin fanfare. Op hun zesde cd laten ze horen waar men in de negentiende eeuw van smulde: bewerkingen van tophits uit de periode van Haydn tot Donizetti. Nu eens ingetogen, dan weer met alle beschikbare middelen. In de meerdelige Notturno van Spohr, het hoofdwerk, hoor je alle mogelijkheden voorbijkomen. Nu eens klinkt een klassiek octet, dan ineens onvervalste militaire hoempapastukken met uitbundig slagwerk. Het verdere repertoire op de cd werd met zorg gekozen. Zo komen we de 28 curieuze Mozartmaten tegen die in 1980 werden ontdekt in een Duitse bibliotheek: een onbekende maar authentieke mars uit de opera Die Entführung aus dem Serail. Vrolijke Turkse janitsarenmuziek klinkt ook in Il Turco in Italia van Rossini en in een mars van de broer van Donizetti met de voornaam Giuseppe.

Jos van der Zanden (1-2016)

PROFIEL

De vitaliteit en virtuositeit van Ensemble Zefiro

De Italiaanse blazers van het Ensemble Zefiro timmeren al meer dan een kwarteeuw succesvol aan de weg. Vreemd genoeg is hun naam lang niet bij iedereen bekend en dat is onterecht, gezien hun staat van dienst en de reeks prijzen die zij in de loop der tijd in de wacht hebben gesleept. Hun nieuwste cd Harmonie & Turcherie is een mooie aanleiding hen eens nader te belichten.

In 1989 sloegen hoboïsten Alfredo Bernardini en Paolo Grazzi samen met fagottist Alberto Grazzi de handen ineen en richtten het Ensemble Zefiro op, genoemd naar Zephyrus, de Griekse god van de altijd gunstig waaiende westenwind. Dat die wind inderdaad gunstig was, zou spoedig blijken.

De drie grondleggers verdienden hun sporen ruimschoots in het circuit van de historische uitvoer ingsprakt ijk door hun jarenlange verbondenheid met toonaangevende barokorkesten als Concent us Musicus Wien, Il Giardino Armonico en het Amsterdam Baroque Orchestra. Deze schat aan ervaring werd optimaal benut in wat van meet af aan hun kernrepertoire werd: achttiende-eeuwse blaasmuziek met een voorzichtige uitloop naar de vroege romantiek. Dit betrof zowel de concertzaal als de cd, waar zij naast bekende stukken als Mozarts Gran Partita en de Water Music van Händel en Telemann ook regelmatig onbekend werk hebben gespeeld, zoals van de gebroeders Pla (Spanje, midden achttiende eeuw), Luigi Gatti (1740-1817) en de Boheemse Georg Druschetzky (1745-1819). En met succes, want de internationale pers roemt consequent unaniem hun vitaliteit en virtuositeit. Logisch dus dat hun met enige regelmaat prestigieuze prijzen als de Grand Prix du Disque, de Editor’s Choice van Gramophone en de Diapason d’Or de l’année 2009 ten deel zijn gevallen.

Ook hun concertpraktijk is zonder twijfel indrukwekkend te noemen. Niet alleen treden zij veelvuldig op in alle vooraanstaande Europese cultuurcentra en tijdens beroemde festivals, ook niet voor de hand liggende oorden zoals Egypte, het Verre Oosten en Zuid-Amerika worden aangedaan. In ons land verzorgden zij overigens nog afgelopen januari een korte concertreeks in respectievelijk Enschede, Arnhem, Vlissingen en Nijmegen.

Consequent spelend op historische instrumenten (of getrouwe kopieën daarvan) is het ensemble in de loop der jaren opgesplitst in drie formaties: in kamermuziekbezetting, als een groep met alleen blazers (‘Harmonie’) en in de vorm van een barokorkest, ter begeleiding van soloconcerten voor blazers en vocale muziek.

Op hun laatste cd komt de Harmoniesamenstelling in actie met blaasmuziek van onder meer Mozart, Rossini, Donizetti, Mendelssohn en Schubert, al dan niet gearrangeerd; vaak met een Turkse inslag in de soms operateske setting die ruim tweehonderd jaar geleden zeer populair was. En ook hier maken zij hun reeds genoemde reputatie volledig waar. Maar liefst achttien blazers en vier slagwerkers worden ingezet om een ongebruikelijke kant van deze bekende componisten te laten horen. De veelal opgewekte klanken waar flink de vaart in zit, vormen een bewijs dat klassieke muziek niet alleen maar zwaar en somber is. Dit betekent niet dat Zefiro oppervlakkig werk af levert. Over tempokeuze, articulatie en dynamiek wordt overal serieus nagedacht. Dat leidt consequent tot transparantie en tot trouw aan stijlperiode en componist. En zo moet het ook zijn.

Frans Jansen (1-2016)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht