Various

Grow

0608917353921

Componist Various
Titel Grow
Artiest Jessica de Boer
Artikel nr. 0073539CR
EAN Code 0608917353921
Aantal CD's 1
Label Challenge Records
Releasedatum 2022-02-04
# Titel & Artiest Tijd
1 Prologue — Jessica de Boer 001:03
2 Limitless — Jessica de Boer 003:51
3 Discontented — Jessica de Boer 004:19
4 Inspiration — Jessica de Boer 005:15
5 Oak Tree — Jessica de Boer 006:21
6 Harvest — Jessica de Boer 005:26
7 Young Leaf — Jessica de Boer 004:28
8 Growing Courage — Jessica de Boer 001:19
9 Courage — Jessica de Boer 006:15
10 Share — Jessica de Boer 005:50
11 Seasons — Jessica de Boer 006:05

KLASSIEKE KINDERZAKEN

Soorten ooren
“Het heeft voordelen wanneer je geen vooroordeel hebt, maar eerst het oor deelt voordat je oordeelt”, zei de filosoof. Dat ben ik met hem eens. Een vooroordeel is een oordeel hebben over iets of iemand terwijl je niet weet waarover je praat. “Ik vind die componist niks!” Wat heb je gehoord? “Ja-nou-janee weleens iets, mijn buurman vindt het ook niks, iedereen vindt dat.” Kijk, dat schiet niet op. Wat te doen.
Eerst je eigen oor delen met de muziek, luisteren en dan bedenken hoe je de muziek beoordeelt. Bijvoorbeeld: Ik vind het niks, moet het nog een keer horen, mooi, zonnig, lekker, ken het niet, dreigend, zegt me niks, word er onrustig van, kan het niet volgen, word er blij van, ga het draaien als mijn cavia doodgaat, luisteren als ik vrolijk wil worden, heb er geen verstand van, witte chocolade. Woorden zoeken voor muziek is lastig. Zie mijn column 2014 #3 Woorden vinden.*
Moet je verstand hebben van muziek om er iets over te zeggen? Of gaat het alleen om gevoel? Je kent mijn stokpaardje: “Iets weten hoeft niet tegen je te werken.” Ooit zei Prof A.D. De Groot tijdens college: “Dames en heren,” zo ging dat toen, “lees een boek van buiten naar binnen.” M.a.w. eerst de rug dan de voor- en achterkant, datum van publiceren, aan wie is het opgedragen, inhoudsopgave, voorwoord en dan pas beginnen met hoofdstuk 1. Soms deel ik eerst mijn oor met de cd en daarna lees ik het boekje en ga daarna de cd nog een keer beluisteren. Hoor ik wat ik gelezen heb? Hoor ik méér? Ga ik mijn oordeel bijstellen? Blijf altijd open staan voor iets nieuws, anders vallen je hersenblaadjes af, verschrompelen. Zie je het voor je? Je hersenen zo groot als een rimpelig appeltje?

Cd jazz
Grow. Jessica de Boer, zang. De eerste cd van deze zangeres. De muzikale rode draad loopt van geboorte, groei en wat ze onderweg tegenkomt.
De stem van Jessica wordt niet technisch mooier gemaakt, die is gewoon gortdroog, alles te verstaan. Geweldige musici. Geen begeleiders, maar solisten. Zoek de namen op en kijk wat ze deden en doen. Luister door de lagen heen, inventiviteit. Superbe opname. Wat een sound. Bassolo in #4. In #5 super closeharmony-zang en gitaarsolo. #6: wat een energie en een parelende piano. De man die klassiek én jazz in zijn portefeuille heeft. Door #8 krijg ik zin om percussionist te worden en in #10 zou je elk van deze musici willen zijn. Ik citeer iemand die Jessica jaren gevolgd heeft en van wie ik het oordeel vertrouw: “Trouwe en betrouwbare, respectvolle musicus. Esthetica. Stilistisch. Een dromer en een denker. Weet wat ze wil. Authentiek.” Dit vraagt om een tweede cd.

Cd klassiek
Trace of Lament. Audun Sandvik, cello. De heerlijke cello. Wat is toch de magie van dat instrument? Help! #1: de eerste 5 noten van het orkest! Daarna de eerste solonoten van de cello. En dan een witje/tacet/een rust erná, vóórdat het orkest weer inzet. Adem inhouden. Stilte. Hoe belangrijk zijn rusten in de muziek. Contrast tussen iets en niets en iets. Dat zijn magische momenten. Hoe lang kan of wil de dirigent zo’n rust maken? Bij een live concert zal dat waarschijnlijk bij elk concert anders zijn, afhankelijk van de spanning in de zaal. Ik zong de eerste intrigerende vijf noten in verschillende tempi (tempo’s/snelheid) en verschillende sfeer: vrolijk, verdrietig en “8 uur-journaal” d.w.z. neutraal. Zing jij het ook. Probeer de variaties. Ik wil je graag horen.* Track 2, 3 en 4. Draai je fantasieknopje op je hoofd maar om.
Van vurige sneeuwstorm via een listige overgang naar de droefheid van #3 en over naar diepe treur op #4. Drie Noorse componisten. Ik ben dol op Scandinavië én Finland.* Kijk tijdens het luisteren af en toe naar de hoes met de man en zijn cello in de sneeuw.
De cd stop ik in mijn Muzikale Medicijnkastje. En dat doe ik niet voor niets. Hoe is het jou vergaan bij het luisteren? Laat het mij weten. Iedereen krijgt antwoord.

Cd jazz
Star Crossed Lovers. Patty Lomuscio, zang. Deze cd is een groot contrast met de cd van Jessica.
Recept: een zangeres, trio plus saxofonist, mooie liedjes, degelijke opname en klaar. Simpel. Hoewel? Simpel is gecompliceerd. Ik mis niets met deze oersterke muzikale kern. Kenny Barron (piano); een begenadigd begeleider, Vince Herring (sax), Peter Washington (bas) en Joe Farnsworth (drums). Ik werd meteen ‘auditief verliefd’ op de Italiaanse Patty. Lekker kort kenmerkend vibrato. Zij vertelt een verhaal met de song. Over liefde als oorzaak van ellende, vreugde, alleen zijn en sterren die verkeerd staan. Het lijkt het leven wel. Ballads en uptempo’s wisselen elkaar af. Bekend en onbekender repertoire.
Weer eens een gestreken bas op #2. Heerlijk klinkt in het Italiaans de song Es se. In welke rhythm groove wordt Body and Soul gespeeld? Ik was starstruck.

Nog even dit
De pianistenbroers Jussen. Je kunt ze niet missen met hun nieuwe cd Dutch Masters. Zij vertolken met 20 vingers Nederlandse componisten. En hoe!
Met de hartelijke groeten van Parrot Milo, die altijd over mijn schouder meekijkt en luistert.

Iedere mailer krijgt de intussen felbegeerde KKZ Oorkonde.

Nou dág!
Edwin Rutten (Klassieke Zaken 2/3-2022)

edwinrutten@edwinrutten.nl

PS. Alle columns zijn na te lezen op www.edwinrutten.nl bij LEZEN
PPS. Mail me je telefoonnummer en ik maak een afspraak om je te bellen. Een
kadootje wacht de vierde beller. Moed wordt beloond.
PS. Daar heb ik t.z.t. nog wel een avontuur over te vertellen toen ik 18 jaar was.

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht