Terug naar het overzicht
cover
Various Gone: The Album
€ 10,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Gone: The Album

0190295838300

Componist Various
Titel Gone: The Album
Artiest Kym, Min
Artikel nr. 0190295838300
EAN Code 0190295838300
Aantal CD's 1
Label PLG UK Classics
Releasedatum 2017-03-31
# Titel & Artiest Tijd
1 Salut d'amour op. 12 — KYM,MIN 003:21
2 Méditation — KYM,MIN 005:12
3 Nr. 16 Caprice — KYM,MIN 001:47
4 Introduktion und Rondo capriccioso a-moll op. 28 — KYM,MIN 009:04
5 1. Moderato — KYM,MIN 004:18
6 5. Rondo — KYM,MIN 007:15
7 Poème Es-Dur op. 25 — KYM,MIN 014:10
8 2. Adagio — KYM,MIN 009:05
9 1. Allegro — KYM,MIN 008:40

SPECIAL

Muzikale memoires van een wonderkind

In haar memoires Verloren blikt violiste Min Kym terug op haar leven na de traumatische diefstal van haar Stradivarius. Op de bijbehorende cd klinkt de bijzondere liefdesrelatie tussen musicus en instrument duidelijk door.

Min Kym, geboren in Zuid-Korea, begon op haar zesde op een kleine, stugge Chinese fabrieksviool te spelen, slaagde acht weken later voor haar eerste examens en werd nog geen jaar later als jongste leerling ooit toegelaten op de vooraanstaande Purcell School for Young Musicians in Engeland. Een onvervalst wonderkind, dus.

En toen vond ze haar Stradivarius, een zeldzaam exemplaar uit 1696, het instrument waarvan ze meteen het gevoel had dat het van haar was, alsof de viool al haar hele leven op haar lag te wachten. Zoals ze het zelf schrijft, had zij haar tweelingziel gevonden. Een droom, die echter al snel veranderde in de ergste nachtmerrie van elke musicus: het instrument werd gestolen. Maar weinig mensen kunnen bevatten hoe diep de band is die kan ontstaan tussen een musicus en zijn instrument, en welke impact zo’n gebeurtenis kan hebben. Min Kym stortte in, en doorliep de traditionele rouwstadia alsof zij een menselijke geliefde had verloren.

Maar het verhaal draait niet alleen om die diefstal, het gaat vooral ook over het leven met, en vooral voor, de viool en de muziek. En daar betoont zich de cd Gone - the album, die door Warner Classics als muzikaal complement van het boek werd uitgebracht, een echte toevoeging. Het is prachtig om Min Kym de stukken te horen spelen waarover zij in het boek zo beeldend spreekt en die belangrijke momenten in haar leven en muzikale carrière markeren. Zo begint de cd met Elgars charmante en lieflijke Salut d’amour, een van de stukken die zij als zesjarige bij haar eerste leraar speelde. Het is verbluffend om haar onbevreesde bravoure als elfjarige te horen in een privéopname van Paganini’s zestiende capriccio voor viool, waarmee zij op dezelfde leeftijd haar eerste belangrijke internationale prijs won. Lalo’s virtuoze Symphonie espagnole, in alles een vioolconcert behalve in naam, markeert een volgende doorbraak: haar eerste professionele plaatopname, met het London Symphony Orchestra.

Het tergend mooie Adagio uit Brahms’ Vioolconcert was voor Kym muziek die zij na de diefstal van haar viool lange tijd niet heeft kunnen spelen; gewoonweg te pijnlijk, te zeer met die grote liefde verbonden. Na lezing van het boek kun je het je levendig voorstellen: als de uitvoering van zo’n muziekstuk eenmaal vervlochten is met de klanken van dat ene, specifieke instrument waar je zo zielsveel van houdt, wordt het bijna onmogelijk om het op een ander instrument te spelen. Recent heeft Min Kym de confrontatie met de spoken van het verleden aangedurfd, en heeft zij het concert weer gespeeld op haar nieuwe viool, een exemplaar van Stradivarius’ leermeester Amati. En zo krijgt de louterende kracht die van Brahms’ muziek uitgaat een natuurlijke plek in het levensverhaal van Min Kym. Want boven alles, en door alles heen, is er haar diepe liefde voor muziek. Dat lees je niet alleen in en tussen de regels van het boek, dat hoor je ook overduidelijk in Kyms prachtige, gepassioneerde vioolspel op de cd.

Benjamin Rous (3-2017)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht