Terug naar het overzicht
cover
Beethoven \ Tsjaikovski \ Stucky Fifth Symphony, Fourth Symphony
€ 17,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Beethoven \ Tsjaikovski \ Stucky

Fifth Symphony, Fourth Symphony

0844667029031

Componist Beethoven \ Tsjaikovski \ Stucky
Titel Fifth Symphony, Fourth Symphony
Artiest Dallas Symphony Orchestra
Dirigent Zweden, Jaap van
Artikel nr. 0000001DSOLIVE
EAN Code 0844667029031
Aantal CD's 1
Label DALLAS SO
Releasedatum 2012-05-21
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Allegro con brio — VAN ZWEDEN,JAAP/DSO 006:57
2 2. Andante con moto — VAN ZWEDEN,JAAP/DSO 008:32
3 3. Allegro — VAN ZWEDEN,JAAP/DSO 004:46
4 4. Allegro — VAN ZWEDEN,JAAP/DSO 009:19
5 1. Poco sostenuto - Vivace — VAN ZWEDEN,JAAP/DSO 013:16
6 2. Allegretto — VAN ZWEDEN,JAAP/DSO 007:30
7 3. Presto — VAN ZWEDEN,JAAP/DSO 008:36
8 4. Allegro con brio — VAN ZWEDEN,JAAP/DSO 008:01

Dallas Symphony Orchestra gaat live op eigen label

Aan het begin van dit jaar waagde het Dallas Symphony Orchestra de sprong: het orkest lanceerde een eigen cd-label: DSO Live. De eerste vier cd's zijn nu verschenen, en laten een avontuurlijk orkest horen dat overduidelijk door het vuur gaat voor chef-dirigent Jaap van Zweden.

Het London Symphony Orchestra, het Chicago Symphony Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest, om er maar een paar te noemen, gingen al voor: vermaarde symfonieorkesten die op een eigen label opnames uitbrengen van overwegend liveconcerten. Ongetwijfeld zullen nog vele gezelschappen dit voorbeeld volgen. Het geeft de orkesten de vrijheid zich te presenteren in repertoire waarvoor zij bij gevestigde platenlabels misschien geen gelegenheid krijgen. Bovendien vangen de opnames vaak de opwinding van de liveconcertervaring, waarmee het een geweldige manier is om je als orkest aan een groot publiek te presenteren. DSO Live heeft het geluk in Naxos een internationale distributeur van formaat te hebben gevonden die ervoor zorgt dat het nieuwe orkestlabel wereldwijd beschikbaar is.
Maar het label beschikt over nog een troef: met Jaap van Zweden heeft het orkest een buitengewoon mediagenieke dirigent in huis. Van Zwedens populariteit in de Verenigde Staten lijkt geen grenzen te kennen. Zijn balboekje is rijkelijk gevuld met optredens bij Amerikaanse toporkesten, en door de onlinemuziekautoriteit Musical America werd hij uitgeroepen tot Dirigent van het Jaar 2012. Dallas zal zich gelukkig prijzen dat het deze ‘superstar conductor’ aan zich heeft weten te binden. Er is overduidelijk een enorme chemie tussen hem en het DSO; critici spreken zelfs van een heuse artistieke metamorfose van het orkest sinds de komst van de Nederlandse dirigent.

In zekere zin zijn de vier nu uitgebrachte opnames dan ook een viering van Van Zwedens eerste termijn als chef-dirigent. De aanstaande wittebroodsweken zijn bijvoorbeeld al duidelijk hoorbaar in het gedisciplineerde en gepassioneerde orkestspel in de Vijfde en de Zevende symfonie van Beethoven, de eerste werken die hij met het orkest opnam in 2007, kort voordat hij chef werd. In de Vierde en Vijfde symfonie van Tsjaikovski, die de hoofdmoot vormen van de twee andere cd’s, worden de dynamische contrasten in de partituur maximaal uitgebuit. Er is duidelijk nagedacht over een aantrekkelijke programmering: naast de grote symfonieën van Tsjaikovski staan op de cd’s ook wat lichtere werken van de componist, zodat verschillende kanten van zijn muzikale persoonlijkheid worden belicht.

In de vierde uitgave laat DSO Live zich van zijn avontuurlijkste kant zien. Naast de opnames van ijzeren repertoire is namelijk ook een cd verschenen met een wereldpremière: het stuk August 4, 1964 van de Amerikaanse componist Steven Stucky, dat hij schreef in opdracht van het orkest. Het is een grootschalig vocaal werk, een politiek oratorium over de in de titel genoemde beslissende dag in het presidentschap van de uit Texas afkomstige Lyndon B. Johnson, dat in stijl enigszins doet denken aan de politieke muziekdrama’s van John Adams. Net als veel andere Amerikaanse generatiegenoten componeert Stucky in een toegankelijk, overwegend tonaal idioom. Het valt te prijzen dat DSO Live dit werk nu bij een breed publiek introduceert.

In de komende jaren zullen ongetwijfeld nog vele opnames volgen van gedenkwaardige concerten van het Dallas Symphony Orchestra onder Van Zwedens leiding. Het is te  hopen dat het label voortgaat op de ambitieuze ingeslagen weg, zodat iedereen de artistieke ontwikkeling van orkest en dirigent op de voet kan blijven volgen.

Benjamin Rous (5-2012)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht