Terug naar het overzicht
cover
Rachmaninov / Ravel / De Falla e.a. Evasio
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Rachmaninov / Ravel / De Falla e.a.

Evasio

8717775551263

Componist Rachmaninov / Ravel / De Falla e.a.
Titel Evasio
Artiest Colori Ensemble
Artikel nr. 0001072ACDBJ
EAN Code 8717775551263
Aantal CD's 1
Label Aliud
Releasedatum 2019-11-08
# Titel & Artiest Tijd
1 Frjemde Kusten (2018) — Colori Ensemble 004:24
2 Symphonic Dances op. 45 Non allegro — Colori Ensemble 012:11
3 ORBIS per oboe solo (2016) Intro e Orbis I — Colori Ensemble 006:12
4 ORBIS per oboe solo (2016) Evasio — Colori Ensemble 002:20
5 ORBIS per oboe solo (2016) Orbis II e Coda — Colori Ensemble 003:15
6 Ma Mere l'Oye Pavane de la Belle au bois dormant — Colori Ensemble 001:43
7 Ma Mere l'Oye Petit Poucet — Colori Ensemble 003:11
8 Ma Mere l'Oye Laideronnette, Impératrice des Pagodes — Colori Ensemble 003:38
9 Ma Mere l'Oye Le Jardin féerique — Colori Ensemble 003:15
10 Fantasia per flauto e marimba (2016) — Colori Ensemble 006:55
11 Sonatina for flute, oboe and marimba (2018) Moderately fast — Colori Ensemble 004:23
12 Sonatina for flute, oboe and marimba (2018) Freely — Colori Ensemble 003:13
13 Sonatina for flute, oboe and marimba (2018) With energy but not too fa — Colori Ensemble 004:02
14 El Amor Brujo Danza Ritual del Fuego — Colori Ensemble 004:30
15 Oankomst (2018) — Colori Ensemble 007:07

Hier wappert de Friese vlag. Begin en einde zetten de toon: poëzie van Tsjêbbe Hettinga, gedeclameerd door de (inmiddels overleden) blinde dichter zelf, omlijst door composities van Jochem le Cointre (1994). Deze Friese componist gebruikt Hettinga’s gedichten Frjemde Kusten en Oankomst voor korte declamatoria met het Colori Ensemble in de samenstelling fluit, hobo, marimba en piano. Nog meer Fryske muzyk: de speelse, transparante Sonatina voor fluit, hobo en marimba van Sipke Hoekstra (1976), ORBIS voor hobosolo van Wim van Ligtenberg (1934), geen Fries maar iemand die lang in Leeuwarden heeft gewerkt, en de Fantasia per fluto e marimba van de in Heerenveen opgegroeide Peter Visser (1939). Vooral het heldere geluid van de marimba bepaalt de sfeer van deze aantrekkelijke cd. Niet direct een instrument dat je met Friesland associeert, maar ze kijken daar verder dan de Afsluitdijk. Vandaar de swingende bewerkingen van Rachmaninov (Symfonische dans 1), Ravel (Ma mère l’oye) en Falla (El Amor Brujo). Met de naam Evasio laat het Colori weten de dagelijkse routine te willen ontvluchten door een ‘denkbeeldige rondreis naar (on)bekende oorden en nieuwe vergezichten’. Dat is gelukt. Een cd waar je met verwonderd plezier naar luistert.

Gerard Scheltens (Klassieke Zaken 6-2019)

SPECIAL

De zoektocht van het Frysk Muzyk Argyf
Een uitdagende zoektocht: het ontdekken, toegankelijk maken en tot klinken laten komen van het muzikale erfgoed van Friesland. Dat is waar het Frysk Muzyk Argyf zich mee bezighoudt.

Het lijkt net de beginscène van een boek met een intrigerend ontdekkingsverhaal: iemand klopt aan met een vergeten doos van zolder vol papieren die van een componist uit het verleden blijken te zijn. Alleen is dit geen fictie, maar feit: dit soort ontdekkingen komt regelmatig op het pad van het Frysk Muzyk Argyf. Het archief ontstond een klein decennium geleden met een initiatief om al het materiaal van de twintigste-eeuwse Friese componist Paulus Folkertsma bij elkaar te brengen. Al gauw kwam van het een het ander en sindsdien is het archief bezig met de zoektocht naar verborgen talent uit het verleden en componisten van nu, en met het online toegankelijk maken van hun werk. Inmiddels heeft het Frysk Muzyk Argyf al meer dan 3100 partituren in beheer en ruim 100 biografieën van Friese componisten op een speciale website (www. fryskmuzykargyf.nl) beschikbaar gemaakt. Iedereen kan voor een zeer klein bedrag partituren downloaden – of je die muziek nu met je koor wilt zingen, onderzoek doet of gewoon geïnteresseerd bent.

En dat alles gebeurt met een nobel doel voor ogen: het behouden van Fries kunstmuziekerfgoed van eeuwenoude tot hedendaagse componisten. Fries in de breedste zin van het woord: of het nu gaat om een componist die in Friesland is geboren of daar juist later is komen wonen. Van oudsher maakt de Friese taal de Friese muziek heel eigen. Zo componeerde de zestiende-eeuwse Jaques Vredeman villanellen in het Fries. Ook is de taal een kenmerk in toonzettingen van volksliedjes als It Heitelân (Het vaderland). Kortom: wie grasduint in het Frysk Muzyk Argyf leert het rijke erfgoed van Friesland kennen.

Maar het uiteindelijke doel van het Frysk Muzyk Argyf is het tot klinken laten komen van de partituren. Daarom staan concerten met Friese muziek aangekondigd op de website, en werkt het archief samen met musici en Aliud Records om het verzamelde materiaal op cd uit te brengen. De nieuwste vruchten van deze bijzondere samenwerking zijn de albums Cello Frysienne van Wytske Holtrop en Evasio van het Colori Ensemble. Holtrop heeft onder andere werken opgenomen van Henk Stam. In de bijzondere bezetting van fluit, hobo, marimba en piano speelt het Colori Ensemble muziek van onder meer Wim van Ligtenberg en de jonge componist Jochem le Cointre.

De zoektocht naar Fries muzikaal talent van alle tijden blijft doorgaan. Het Frysk Muzyk Argyf streeft ernaar om ieder jaar 100 nieuwe partituren in beheer te nemen en materiaal dat Friese componisten nu maken of hebben achtergelaten te blijven verzamelen. Met het archief, de speciale website en de cd’s komt die vergeten doos op zolder weer tot leven.

Simone Leuven (Klassieke Zaken 6-2019)

  • Evasio
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht