Terug naar het overzicht
cover
Portal, Michel / Piazzolla, Astor Eternal Stories
€ 22,50 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Portal, Michel / Piazzolla, Astor

Eternal Stories

0190295839567

Componist Portal, Michel / Piazzolla, Astor
Titel Eternal Stories
Artiest Quatuor Ebène / Portal, Michel / Hery, Richard / Tribolet, Xavier
Artikel nr. 0190295839567
EAN Code 0190295839567
Aantal CD's 1
Label PLG UK Classics
Releasedatum 2017-05-05
# Titel & Artiest Tijd
1 City Birds — Quatuor Ébène 007:53
2 L'Abandonite — Quatuor Ébène 007:38
3 Judy Garland — Quatuor Ébène 004:21
4 Élucubration — Quatuor Ébène 004:19
5 Eternal Story — Quatuor Ébène 006:21
6 5 Tango Sensations: I. Asleep — Quatuor Ébène 004:48
7 5 Tango Sensations: II. Loving — Quatuor Ébène 005:23
8 5 Tango Sensations: III. Anxiety — Quatuor Ébène 005:22
9 Plus l'Temps — Quatuor Ébène 003:12
10 Solitudes — Quatuor Ébène 005:15
11 Le Corbillon — Quatuor Ébène 005:26
12 It was nice living here — Quatuor Ébène 008:47

Je zal je cd-project maar Eternal Stories noemen: dat schept behoorlijk grote verwachtingen. Of het muzikale verhaal van Quator Ebène samen met de jazzmusici als Michel Portal, Richard Hery en Xavier Tribolet ook echt eeuwigheidswaarde heeft, valt nog te bezien. Het is in elk geval wel een prachtig muzikaal tijdsbeeld van een periode waarin de grenzen tussen klassieke muziek en andere stijlen lijken te vervagen. Ik zou deze cd eerder in de categorie experimentele jazz plaatsen, al zijn er zeker wel invloeden uit de klassieke muziek aanwijsbaar, en natuurlijk geeft ook een fameus strijkkwartet acte de présence. Tussen de jazzmusici en de strijkers is sprake van een buitengewoon verfrissende en inspirerende samenwerking. Je hoort bij elke improvisatie dat ze muzikaal een verhaal te vertellen hebben en elkaar daarbij niet tegenwerken, maar juist versterken. Het klinkend resultaat schiet alle kanten op: mierzoete akkoorden kunnen fel contrasteren met meedogenloos slagwerk. Tango, filmmuziek, minimal music, superswingende jazz en experimentele improvisaties: alles komt voorbij. Soms bewegen de fantastische musici zich zelfs op het randje van de kitsch, zonder daar ook maar een moment overheen te kukelen. Een beluisterenswaardige cd voor de avontuurlijk ingestelde muziekliefhebber

Oswin Schneeweisz (3-2017)

KLASSIEKE KINDERZAKEN

Laat je verrassen
Vroeger ging ik bij een feestje altijd bij de mensen staan die ik kende. Dat is vertrouwd. Tegenwoordig doe ik het anders. Bij een diner met veel onbekende mensen maakt het mij niet uit naast en tegenover wie ik kom te zitten. Ik laat mij verrassen*. Want voor je het weet hoor ik eens iets anders dan de bekende verhalen.

Op vakantie ga ik ook naar een concert waar ik geen enkele naam ken. Heerlijk in de zaal zitten met een open hoofd. Ik laat me verrassen. Als ik er niets aan vind, vraag ik mij altijd af waaróm ik er niets aan vind. Ik luister graag naar wat anderen wel of niet bevalt en waaróm. Je hoeft het niet met ze eens te zijn. Zo ontwikkel je een eigen rugzakje met kennis hoe je dingen kunt beoordelen en vergelijken. Probeer het zelf maar eens na een cd of na concertbezoek. Ik was in Vlaanderen, in Sint-Niklaas, bij de toekenning van de Gouden Labels aan musici, ensembles, schrijvers en andere kunstvormen. De Labels worden toegekend door Klassiek Centraal. Dat is een webstek. Leuk woord voor website.

Zoek de webstek* maar eens op, dan zie je wat een klein clubje kunstliefhebbers voor elkaar krijgt. Ik ben tot mijn plezier bij de webstek betrokken. Ik liet mij die middag verrassen door wat er op het podium gebracht werd. En jawel.

Het Kugoni Trio. De cd Timelapse.
Drie jonge gasten op het podium: zij speelden muziek van componisten die ik niet kende. Gelijk hun eerste cd’tje in de pocket. Er is niet veel gecomponeerd voor de bezetting viool, piano en saxofoon, dus geven zij compositieopdrachten. Dat betekent eigentijdse muziek, muziek van levende componisten. Vier Vlaamse componisten: Jan Hendrik Van Damme, Erik Desimpelaere, Benjamien Lycke en Jan Van Landeghem. Ik ben nieuwsgierig geworden. Deze componisten lieten zich inspireren door De vier jaargetijden van Astor Piazzolla (overleden in 1992). Hé, wat gebeurt daar aan het slot van #5? Wat hebben de cijfers 01777 te maken met de componist Jan Van Landeghem? Enfin, luister zelf. Laat je verrassen.

De namen van het Kugoni Trio staan niet in het cd-boekje. Waarom zou dat zijn? Bert Koch (piano), Nicolas Dupont (viool) en Kurt Bertels (saxofoon). Dit boekje is in vier talen. Op naar een internationale carrière! Met een Gouden Label aan de muur. Wat is het nuttig om musici live te zien spelen en daarna hun cd te horen. Je hebt dan een beeld van de musici, de zaal en het moment. Omgekeerd is het mooi om een cd te horen en daarna de musici op te zoeken als zij in de buurt spelen. Ik sprak Sint Nicolaas. Hij is van plan om in september via Sint-Niklaas een bliksembezoek aan Nederland en Vlaanderen te brengen. Zet in september gerust je schoen bij je opa of oma met de wens voor kaartjes om naar een liveconcert te gaan van musici of componisten die je niet kent. Klassieke Kinderzakenlezers slaat de Sint zeker niet over.

Michel Portal & Quatuor Ebène. De cd Eternal Stories.
Ik laat mij verrassen door de combi klassiek en jazz. Zo’n combinatie lukt niet altijd, maar nu wel. En hoe. Op deze cd het voortreffelijke strijkkwartet Quatuor Ebène (twee violen, altviool en cello) dat over de klassieke grenzen heen kijkt, samen met Michel Portal, (bas)klarinet en bandoneon, 81 jaar. Hij is gepokt en gemazeld (zoek maar op waar die uitdrukking vandaan komt) in de jazz en de klassieke muziek. Plus nog twee jazzvogels op slagwerk en toetsen. Ai, wat word ik op #1 overspoeld door melancholie. Of zou dat alleen bij mij zo zijn? Ook in #2. En zeker in Portals composities, geïnspireerd op Astor Piazzolla. En dan de romige laagte van de klarinet in #5. Ik voel en hoor de noodzaak waarom zij de cd wilden maken. En altijd denk ik dat ook zij ooit negen jaar geweest zijn.

Plannetje
In Klassieke Zaken juni 2014 (kun je op mijn site teruglezen) schreef ik over Woorden vinden om muziek te beschrijven. Mail mij in vier woorden wat je vindt van #7 van de Kugoni-cd. Met de mailer van een verrassende inzending ga ik naar een concert in Nederland of in Vlaanderen. Met z’n tweeën, drieën of vieren. Ik koop de kaartjes. Lijkt je dat wat? Mailen maar…* Beloofd is beloofd.

Nog even dit. Wat is een cd waarvan je zegt ‘Hé edwinrutten, díe cd moet je eens horen!’ Verrassende suggesties zet ik in het Klassieke Zaken Magazine van oktober. Iedere mailer krijgt de intussen felbegeerde oorkonde.
edwinrutten@edwinrutten.nl

Nou dag!
Edwin Rutten

*PPS. Het adres van de webstek: https://klassiek-centraal.be
*PS. Mijn motto is: nieuwsgierig zijn en blijven.
*PPS. Iedereen vanaf 9 jaar en onder de 103 wordt uitgenodigd te mailen.

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht