Various

Elegy

0845221052229

Componist Various
Titel Elegy
Artiest Krijgh, Harriet \ Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz
Dirigent Gimeno, Gustavo
Artikel nr. 0005222C
EAN Code 0845221052229
Aantal CD's 1
Label CAPRICCIO
Releasedatum 2014-11-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Nr. 13 Der Schwan — DEUTSCHE STAATSPHILHARMONIE RHEINLAND-PFALZ - GIME 003:13
2 Waldesruhe op. 68 Nr. 5 — DEUTSCHE STAATSPHILHARMONIE RHEINLAND-PFALZ - GIME 006:08
3 Nr. 1 Prayer — DEUTSCHE STAATSPHILHARMONIE RHEINLAND-PFALZ - GIME 004:52
4 Kol Nidrei op. 47 (Adagio nach hebräischen Melodien) (für Violoncello und Orchester) — DEUTSCHE STAATSPHILHARMONIE RHEINLAND-PFALZ - GIME 010:58
5 Nocturne d-moll (nach Klavierstück op. 19 Nr. 4) (für Violoncello und Streichorchester) — DEUTSCHE STAATSPHILHARMONIE RHEINLAND-PFALZ - GIME 004:02
6 Élégie op. 10 — DEUTSCHE STAATSPHILHARMONIE RHEINLAND-PFALZ - GIME 002:39
7 Les larmes de Jacqueline c-moll — DEUTSCHE STAATSPHILHARMONIE RHEINLAND-PFALZ - GIME 007:58
8 Élégie c-moll op. 24 (für Violoncello und Orchester) — DEUTSCHE STAATSPHILHARMONIE RHEINLAND-PFALZ - GIME 006:43
9 Cant dell Ocells (Gesang der Vögel) — DEUTSCHE STAATSPHILHARMONIE RHEINLAND-PFALZ - GIME 003:49
1 Das Cello und der Regenbogen (Video) — (keine Angaben)
2 Harriet Krijgh: Das Porträt (Video) — (keine Angaben)

Het heeft even geduurd, maar inmiddels wordt de Nederlandse Harriet Krijgh de “Janine Jansen van de cello” genoemd. Onze Oosterburen weten dit al lang. De 24-jarige celliste studeerde in Duitsland en Oostenrijk en geldt daar al als een fenomeen. Ook haar vorig jaar verschenen vierde cd met onder andere een meesterlijke uitvoering van Bruchs ‘Kol Nidrei’ is daar jubelend onthaald. Tijd voor een kennismaking. Niet alleen via de prachtige miniaturen op deze cd, maar ook via de bijgevoegde dvd met een ontwapenend portret van de celliste.

(Aangenaam Klassiek 2015)

Harriet Krijgh is er klaar voor
Een nieuwe cd, Elegy, met hoogtepunten uit het cellorepertoire, haar debuut in de Gouden Zaal van de WIener Musikverein, rising star: De Nederlandse celliste Harriet Krijgh timmert flink aan de weg.

Hoe snel kun je gaan? De meeste musici hebben een heel leven nodig om te bereiken wat de Nederlandse celliste Harriet Krijgh al op haar drieëntwintigste heeft bereikt. Haar vierde cd is net verschenen, ze heeft sinds twee jaar een eigen festival, haar prijzenkast is goed gevuld – onlangs nog kreeg ze de Solistenpreis van het Festival Mecklenburg-Vorpommern – en ze maakt binnenkort haar debuut in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein. “Het gaat inderdaad allemaal erg rap”, zegt Harriet Krijgh laconiek. “Maar het gaat niet te snel. Ik heb nu het gevoel dat ik klaar ben voor de grote dingen: de grote orkesten, de grote podia en het grote repertoire.” Op zekere dag ging de telefoon en werd haar verteld dat ze door de Wiener Musikverein was gekozen tot Rising Star voor het seizoen 2015-2016. Het is een prestigieuze onderscheiding waardoor de deuren van de grote zalen in Europa voor haar open zullen gaan. “Ik was totaal verrast. Ik wist niet dat ik gedurende langere tijd tijdens concerten gevolgd werd door de selectiecommissie. Dat gaat allemaal in het diepste geheim.” In diezelfde Musikverein speelt ze begin oktober het Eerste celloconcert van Sjostakovitsj. “Dat is een mijlpaal in mijn carrière. Het is het grootste moment tot nu toe.”

Krijgh groeide op in een artsengezin in Zeist. Een van haar drie broers speelde cello. Zo kwam ze met het instrument in aanraking en het was liefde op het eerste gezicht. Ze moet lachen om de vraag of zij de cello koos of de cello haar. “Ik denk dat het een beetje van beide was. Ik zette de eerste stap en toen lachte de cello mij vriendelijk toe.”

Na de jongtalentklas van het Utrechts Conservatorium kwam ze bij pedagoge Lilia Schulz-Bayrova terecht. Voor haar ging ze op veertienjarige leeftijd, onder begeleiding van haar moeder, naar Wenen, en daar woont ze nu al negen jaar. Het was het juiste moment en de juiste plaats. “Natuurlijk was ik jong toen ik naar Wenen ging, maar ik heb mij er geweldig kunnen ontwikkelen. Voor een musicus is Wenen een buitengewoon inspirerende stad, niet in de laatste plaats dankzij de enorme traditie die je elke dag omringt. Ik voel me nog steeds Nederlandse, maar na negen jaar ook wel een beetje Wienerin. Hier ben ik als persoon en musicus volwassen geworden.”

Krijghs vierde en nieuwste cd heet Elegy. “Het is een romantische cd met veel kleinere stukken en hoogtepunten uit het cellorepertoire zoals Kol Nidrei van Bruch, Silent Woods van Dvorák en werken van Tsjaikovski, Saint-Saëns en Offenbach. Allemaal composities die ik heel graag eens wilde opnemen. Dat ik dat nu kon doen met een goed orkest, de Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz, onder leiding van een fantastische dirigent, Gustavo Gimeno, vind ik geweldig.”

Momenteel is Krijgh druk in Duitsland, maar in november staat er een uitgebreide concerttournee door Nederland gepland. “Dan speel ik onder meer Sjostakovitsj’ Eerste celloconcert. Dat is echt zo’n werk dat ik de laatste tijd heb ontdekt. Het is voor mij een nieuwe muzikale wereld. Een wereld die ik oneindig fascinerend vind.”

Oswin Schneeweisz (5-2014)

Harriet Krijgh
oktober & november 2014
januari 2015
In diverse Nederlandse Zalen
Voor meer informatie zie harrietkrijgh.com

  • Cover Elegy DKultur
  • cover
  • cover

Harriet Krijgh Portrait 2014 - Recording cd 'Elegy'

Terug naar het overzicht