Terug naar het overzicht
cover
Rachmaninov \ Ravel Eerste Pianosonate / Miroirs, Sonatine
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Rachmaninov \ Ravel

Eerste Pianosonate / Miroirs, Sonatine

8711801014326

Componist Rachmaninov \ Ravel
Titel Eerste Pianosonate / Miroirs, Sonatine
Artiest Minnaar, Hannes
Artikel nr. 0001432KTC
EAN Code 8711801014326
Aantal CD's 1
Label ETCETERA
Releasedatum 2011-07-11
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Satz: Allegro moderato — Minnaar, Hannes (Klavier) 013:44
2 2. Satz: Lento — Minnaar, Hannes (Klavier) 009:14
3 3. Satz: Allegro molto — Minnaar, Hannes (Klavier) 014:43
4 1. Satz: Modere — Minnaar, Hannes (Klavier) 004:14
5 2. Satz: Menuet — Minnaar, Hannes (Klavier) 003:01
6 3. Satz: Anime — Minnaar, Hannes (Klavier) 003:58
7 Nr. 1 Noctuelles — Minnaar, Hannes (Klavier) 005:03
8 Nr. 2 Oiseaux tristes — Minnaar, Hannes (Klavier) 003:58
9 Nr. 3 Une barque sur l'Ocean — Minnaar, Hannes (Klavier) 007:54
10 Nr. 4 Alborada del Gracioso — Minnaar, Hannes (Klavier) 007:01
11 Nr. 5 La Vallee des Cloches — Minnaar, Hannes (Klavier) 005:42

Derde op de Koningin Elizabethwedstrijd in Brussel. Winnaar van de Borletti-Buitoni Trust Fellowship. Genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs. En dan ligt binnenkort ook nog het debuutalbum van pianist Hannes Minnaar in de schappen. “Die CD moest er komen."

Hannes Minnaar loopt al sinds zijn afstuderen rond met het idee een cd op te nemen. Alleen: de Koningin Elizabethwedstrijd in Brussel fietste ertussendoor. Met het prijzengeld van de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award had hij wel alvast de middelen. “Ik wilde een cd op de markt brengen die iets toevoegt”, zegt Minnaar (Goes, 1984). “Niet nog meer Chopin of andere muziek waar al zoveel opnamen van zijn.” Hij koos dan ook voor de Eerste pianosonate van Rachmaninov en Miroirs van Ravel. “Rachmaninovs sonate is een weids stuk van enorme afmetingen met veel drama, bijna symfonisch. En Miroirs: dat werk is gewoon perfect! Je kunt er eeuwig op blijven studeren, iedere keer ontdek je weer iets nieuws: een effect, een ritme dat toch nog anders moet. Het is onmogelijk om Miroirs zó volmaakt te spelen als het gecomponeerd is.” Om lucht in het geheel te kloppen wordt de uitgave gecompleteerd met de Sonatine van Ravel. Een volgende cd is trouwens ook al in aantocht, met het Van Baerle Trio waarmee Minnaar samenspee  . Het gezelschap won in mei de Vriendenkrans van het Amsterdamse Concertgebouw en werd uitgeroepen tot Radio 4 Talent van het jaar.

Deze zomer volgde Minnaar in Verbier een aantal masterclasses, bij Alfred Brendel en Ferenc Rados. “Geweldig! Van Rados had ik al eerder les gehad. Als hij zit te spelen: net een natuurverschijnsel. Hij is één met wat hij doet. De liefde voor de noten die zijn spel uitstraalt, probeer ik ook na te streven. Mijn interpretatie moet dienstbaar zijn aan de muziek, en niet andersom. Natuurlijk moet je de kern vinden, en dat kan niet zonder persoonlijk te zijn, maar het gaat me niet om zelfexpressie.”

Dit interview kan trouwens nog maar net plaatsvinden, want over een paar uur neemt de pianist het vliegtuig naar Boedapest om een aantal dagen uit te rusten voordat het nieuwe seizoen begint. De vakantiestemming zit er al in, of is hij altijd zo relaxed? “Nou, ik ben niet permanent zo ontspannen als ik overkom, maar ik maak me ook niet snel druk. De komende tijd ziet er anders uit dan voorgaande jaren; er komen belangrijke concerten aan. Ik ben benieuwd of ik dat relaxte kan blijven vasthouden.”

Eind september staat Beethovens Vijfde pianoconcert op de agenda met het Radio Filharmonisch Orkest tijdens deVrijdag vanVredenburg en in Keulen. “Als ik die orkestinleiding hoor, word ik al blij. Dit concert vormt een terugkerend motief in mijn leven.” “En dat leven is fantastisch”, Hannes Minnaar wordt niet moe het te herhalen. “Ik ben hartstikke blij met de concerten die ik mag spelen, ik had er vroeger nooit van gedroomd om als pianosolist op het podium te zitten. En nu ook nog deze cd. Die durf ik wel aan de man te brengen. Hoewel je tekortkomingen op zo’n opname natuurlijk ook worden gevangen, heb ik er een heel goed gevoel over.”

Frederike Berntsen

 

  • cover
Terug naar het overzicht