Terug naar het overzicht
cover
Sjostakovitsj \ Kancheli Echoes of Time
€ 17,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Sjostakovitsj \ Kancheli

Echoes of Time

0028947792994

Componist Sjostakovitsj \ Kancheli
Titel Echoes of Time
Artiest Batiashvili, Lisa \ Symphonieorch. des Bayerischen Rundfunks \ Salonen, Esa-Pekka
Artikel nr. 002894779299
EAN Code 0028947792994
Aantal CD's 1
Label Deutsche Grammophon
Releasedatum 2011-01-28
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Nocturne Moderato (Original Version) — Lisa Batiashvili, Symphonieorchester des Bayerisch 012:23
2 2. Scherzo Allegro (Original Version) — Lisa Batiashvili, Symphonieorchester des Bayerisch 006:17
3 3. Passacaglia Andante (Original Version) — Lisa Batiashvili, Symphonieorchester des Bayerisch 014:10
4 4. Burlesque Allegro con brio - Presto (Original Version) — Lisa Batiashvili, Symphonieorchester des Bayerisch 004:42
5 V & V — Lisa Batiashvili, Symphonieorchester des Bayerisch 010:51
6 Lyric Waltz (orchestrated by Tamas Batiashvili) — Lisa Batiashvili, Symphonieorchester des Bayerisch 003:25
7 Original Version — Lisa Batiashvili, Symphonieorchester des Bayerisch 010:21
8 Vocalise, Op.34 No.14 — Lisa Batiashvili, Symphonieorchester des Bayerisch 005:39

Aangenaam Klassiek 2014
Lisa Batiashvili denderde aan het begin van dit millennium als "New Generation Artist" van de BBC de klassieke wereld binnen. Haar "meest indrukwekkende debuut sinds jaren", aldus BBC Music Magazine, kreeg een vervolg met een carrière die haar ook veel respect van collega's opleverde. En nu is de Georgische exclusief ingelijfd bij Deutsche Grammophon. Haar debuut voor het gele label is een indrukwekkend document, waarin haar geboortestreek en politieke en culturele onderdrukking een belangrijke rol spelen. Muziek voor de ziel.

Yellow Lounge, voor de jonge liefhebber van klassieke muziek
Kaartje kopen, stilzitten, luisteren - zo wil de traditie het. Kan het ook anders? Op een alternatieve, moderne manier? In tijden van cultuurbezuinigingen zou je daar eens over na moeten denken. Dat  gebeurt ook. En ja, het kán anders. De her en der opduikende Yellow Lounges bewijzen het.

Het idee achter Yellow Lounge is simpel. Haal klassieke muziek uit die duffe concertzaal en zorg voor een gezellige, ongedwongen en comfortabele entourage. Leg de luisteraar in de watten met een drankje, een hapje, tussentijdse pauzes om te babbelen en de benen te strekken. De eerste experimenten vonden al een paar jaar geleden plaats in Berlijn. Het sloeg aan. Sindsdien nemen allerlei clubs en organisaties in andere steden het succesvolle concept over. Binnenkort is ook Amsterdam aan de beurt: klassieke muziek klinkt dan in WesterLiefde, een stijlvol gerenoveerde locatie in het Westerpark, bij uitstek geschikt voor zo’n loungepremière. De Georgische violiste Lisa Batiashvili zal dan van de partij zijn, en ook de gitarist Miloš Karadaglic, een rising star uit Montenegro. Van Batiashvili is juist een opzienbarende cd bij DGG verschenen, met ondermeer het Eerste vioolconcert van Sjostakovitsj en een uiterst melancholiek nieuw werk van Kancheli - repertoire waarmee ze door en door vertrouwd is geraakt dankzij haar musicerende vader. Aangrijpende klanken, doorleefd gespeeld. Toch zweert Batiashvili bij liveoptredens en beschouwt ze opnamen als een noodzakelijk kwaad. ‘Contact met het publiek en met je medemusici, dat is de essentie van musiceren’, benadrukt ze. Geen wonder dat DGG haar heeft afgevaardigd voor dat nieuwe, revolutionaire concertidee Yellow Lounge. Het gele label heeft daarbij een dikke vinger in de pap. In de buitenlandse Yellow Lounges heeft het al gespetterd met DGG-iconen als Yundi Li, het Emerson Strijkkwartet, het Fauré Kwartet, Magdalena Kozená, Andreas Scholl en vele anderen. Wat een ervaring om aan je wijntje te nippen met zulke big shots om je heen. Hun live-acts - ja, voor het klassieke wereldje is het even wennen aan die termen - zijn van nabij te genieten, alsof de musici je intieme vrienden zijn. Een verademing ten opzichte van een conventioneel podiumoptreden. Er klinkt tijdens een Yellow Lounge non-stop muziek, gedraaid door discjockeys die van wanten weten. Muzikaal kan alles, van Bach tot Berio. Variatie en afwisseling zijn gewaarborgd. Tussendoor zijn er korte, informele optredens van eersteklas musici. Een experiment dat tot mislukken gedoemd is? Vergeet het maar. Er is al genoeg ervaring mee opgedaan. Alles wijst erop dat er met Yellow Lounge een geslaagd antwoord is gevonden op de vergrijzing in de traditionele concertzaal. 
Jos van der Zanden

  • cover
  • cover

Terug naar het overzicht