Terug naar het overzicht
cover
Mozart, W.A. Double Piano Concertos
€ 23,99 € 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Mozart, W.A.

Double Piano Concertos

GRATIS: Folk

0028948121304

Componist Mozart, W.A.
Titel Double Piano Concertos
Artiest Jussen, Lucas & Arthur / Academy of St Martin in the Fields
Dirigent Sir Neville Marriner
Artikel nr. 481213000289
EAN Code 0028948121304
Aantal CD's 1
Label UNIVERSAL
Releasedatum 2015-10-09
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Allegro (Mozart's version for 2 pianos) — JUSSEN,LUCAS/JUSSEN,ARTHUR 008:51
2 2. Adagio (Mozart's version for 2 pianos) — JUSSEN,LUCAS/JUSSEN,ARTHUR 008:40
3 3. Rondeau Tempo di menuetto (Mozart's version for 2 pianos) — JUSSEN,LUCAS/JUSSEN,ARTHUR 005:55
4 1. Allegro (Original Version) — JUSSEN,LUCAS/JUSSEN,ARTHUR 010:18
5 2. Andante (Original Version) — JUSSEN,LUCAS/JUSSEN,ARTHUR 007:36
6 3. Rondeau Allegro (Original Version) — JUSSEN,LUCAS/JUSSEN,ARTHUR 007:20
7 1. Allegro (Original Version) — JUSSEN,LUCAS/JUSSEN,ARTHUR 005:20
8 2. Andante (Original Version) — JUSSEN,LUCAS/JUSSEN,ARTHUR 008:30
9 3. Allegro molto (Original Version) — JUSSEN,LUCAS/JUSSEN,ARTHUR 004:06

‘Deze jongens zijn zo verfrissend, zo prettig in de omgang en zo open voor elke vorm van muzikale raad, dat het een waar plezier is om met ze te werken.’ De destijds 91-jarige Neville Marriner kon in 2015 zijn geluk niet op toen hij met Arthur en Lucas Jussen en zijn eigen orkest Mozarts concert voor piano vierhandig opnam. Het zou een van zijn laatste opnamen blijken en ook voor de Jussens was het een feest. Dat blijkt uit elke noot. De jeugd en de oude wijsheid smelten samen tot een onweerstaanbare Mozart.

Aangenaam Klassiek 2017

Lucas & Arthur Jussen
Neville Marriner, de legendarische dirigent van de Academy of St. Martin in the Fields, is de negentig gepasseerd en officieel teruggetreden als dirigent. Slechts als hij per sé met musici wil werken pakt hij de baton weer op. Die eer viel de pianobroers Lucas en Arthur Jussen onlangs te beurt. Marriner leidt de avontuurlijke broers sprankelend door Mozarts concerten voor twee piano’s. 

Deluxe limited edition inclusief bonus cd is helaas uitverkocht en komt niet meer leverbaar! 

(Aangenaam Klassiek 2015)

De Jussens op Mozartreis met Marriner - Tips & tricks van de meester

Interview
Het gaat goed met Arthur en Lucas Jussen. Ook internationaal. Voor hun jongste cd op het beroemde gele label met de dubbelconcerten van Mozart was zelfs Sir Neville Marriner bereid om weer even voor zijn Academy of St Martin in the Fields plaats te nemen. Een uitzonderlijke gebeurtenis en een dito ervaring voor de pianobroers.

Sir Neville Marriner, de inmiddels 91-jarige oprichter en dirigent van de Academy of St Martin in the Fields, heeft zijn dirigeerstok officieel aan de wilgen gehangen. Slechts bij hoge uitzondering staat hij zelf nog voor het orkest. Zo’n uitzondering is de Mozart-cd met Arthur en Lucas Jussen. Het stond al vast dat de broers hun vierde DG-cd aan de concerten voor twee piano’s van Mozart zouden wijden en dat de Academy voor de orkestpartijen zou zorgen. Dat Marriner zelf wilde dirigeren was voor de broers ook een prettige verrassing. “En dat terwijl hij ons waarschijnlijk alleen maar op wat videobeelden aan het werk heeft gezien”, zegt Arthur. “Maar het was enorm fijn. Alsof we elkaar al jaren kenden.” “We hadden van tevoren geen idee wat we konden verwachten”, voegt Lucas toe. “Marriner heeft zoveel kennis en ervaring; we rekenden op iemand die met een heel duidelijke eigen visie zou komen. Daar hadden we absoluut veel respect voor gehad, maar het was volledig andersom. Hij liet ons geheel vrij in onze muzikaliteit en hij vouwde het orkest als het ware om ons heen. We bloeiden helemaal op.”

“Muziek verbindt en doet alle leeftijdsverschillen, hoe groot ook, teniet”, lacht Arthur. “We waren net drie speelse kinderen in de klas; het plezier spatte ervan af. En dat kwam voornamelijk door Marriner. Hij is een bijzonder amicale man met heel veel humor.”

Ook de muziek geeft uiteraard veel aanleiding tot vreugde. Mozarts Pianoconcert nr. 7 KV 242, dat hij oorspronkelijk voor drie piano’s schreef voor Antonia Lodron en haar twee dochters, het Pianoconcert nr. 10 KV 365 voor twee piano’s en de Sonate KV 381 voor piano vierhandig die de componist schreef voor zichzelf en zijn zus Nannerl, zijn bekende werken voor de Jussens.

“We zijn zo’n beetje opgegroeid met Mozart”, verklaart Lucas. “Het mooie aan deze stukken is dat een kind ze qua gevoelswereld heel makkelijk kan spelen, maar dat ze eigenlijk te moeilijk zijn voor volwassenen. Elke noot doet ertoe en het gaat om het vinden van de balans tussen de onbezonnen vrolijkheid en de diepgang die in deze werken zit. Omdat we ze van jongs af aan gespeeld hebben en de werken uitgebreid bestudeerd hebben met onder anderen Jan Wijn en Maria João Pires zijn het heel vertrouwde stukken voor ons.”

Het klinkt alsof de ervaring van lange studietrajecten door de aderen van de broers vloeit, een mens zou haast vergeten dat ze nog volop studeren. “We zijn wel op een punt gekomen dat we duidelijke keuzes moeten maken over wat we gaan doen en hoe we onze toekomst inrichten”, zegt Arthur. “De concerten worden steeds talrijker. Maar daarnaast is het zo belangrijk om veel tijd te hebben om te studeren. De tijd dat je echt studie-uren kunt maken in de rust van je eigen kamer zijn deze jaren, daar zijn we ons heel erg van bewust.”
“Dat we daarnaast veel kunnen spelen is een enorme rijkdom die slechts een kleine groep musici ten deel valt”, voegt Lucas toe. “Natuurlijk hebben we daar hard en gedisciplineerd voor gewerkt, maar we hebben ook veel geluk gehad. En het gaat nog steeds heel goed.”

Dat blijkt ook uit het feit dat er al weer plannen zijn voor een volgende cd. Wat dat wordt is nog onzeker, maar dat deze er komt staat vast. Vooralsnog is het nagenieten van het Mozartavontuur. “We hebben veel opgestoken van Marriner”, zegt Arthur over de opnamen die in juli plaatsvonden. “Hij is heel scherp op de orkestbalans. Vooral de hobo’s weet hij uitzonderlijk te laten klinken. Heel helder, heel direct. Daardoor komen ze schitterend naar voren. Dat is natuurlijk het werk van de producer, maar het is de verdienste van Marriner. Dat is de klank die hij in zijn hoofd heeft.”

“Met onze partij heeft hij zich weinig beziggehouden”, benadrukt Lucas nogmaals. “Maar als hij wat zei, was het altijd raak. Hij heeft de concerten vaker opgenomen en hij weet precies hoe de muziek op cd overkomt. De adviezen die hij gaf, waren vooral in de orde van een langere pauze of een iets ander tempo ten bate van de expressiviteit van het resultaat op de cd. Vooral de opname-ervaring van Marriner was voor ons heel fijn en zijn arsenaal tips & tricks hebben we dankbaar ter harte genomen. We leren nog steeds van elke opname, maar dit was wel heel bijzonder.”

Paul Janssen (5-2015)

  • 0028948121304 LAJ MOZART digital
  • cover

Arthur & Lucas Jussen
18 december
Zuiderstrandtheater, Scheveningen

19 december
deDoelen, Rotterdam

20 december
TivoliVredenburg, Utrecht

Voor meer informatie zie arthurjussen.nl.

jussen AK 2017

Terug naar het overzicht