Terug naar het overzicht
cover
Verdi / Donizetti Donizetti / Verdi
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Verdi / Donizetti

Donizetti / Verdi

0827949075063

Componist Verdi / Donizetti
Titel Donizetti / Verdi
Artiest Fabiano, Michael / London Voices / London Philharmonic Orchestra
Dirigent Mazzola, Enrique
Artikel nr. 5186750PTC
EAN Code 0827949075063
Aantal CD's 1
Label PENTATONE
Releasedatum 2019-05-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Oh! Fede negar potessi... Quando le sere al placido — MICHAEL FABIANO - LONDON VOICES - LONDON PHILHARMO 005:23
2 La donna è mobile — MICHAEL FABIANO - LONDON VOICES - LONDON PHILHARMO 002:07
3 Veleno è l'aura ch'io respiro - Fu macchiato l'onor mio - Sfolgorò divino raggio — MICHAEL FABIANO - LONDON VOICES - LONDON PHILHARMO 005:57
4 Forse la soglia attinse - Ma se m'è forza perderti — MICHAEL FABIANO - LONDON VOICES - LONDON PHILHARMO 006:28
5 Tomba degli avi miei - Fra poco a me ricovero — MICHAEL FABIANO - LONDON VOICES - LONDON PHILHARMO 007:11
6 Qual sangue sparsi - S' affronti la morte — MICHAEL FABIANO - LONDON VOICES - LONDON PHILHARMO 004:19
7 Alma soave e cara — MICHAEL FABIANO - LONDON VOICES - LONDON PHILHARMO 001:50
8 Odi il voto - Sprezzo la vita — MICHAEL FABIANO - LONDON VOICES - LONDON PHILHARMO 006:57
9 Notte, perpetua notte - Non maledirmi — MICHAEL FABIANO - LONDON VOICES - LONDON PHILHARMO 005:17
10 Ciel, che feci! - Ciel pietoso — MICHAEL FABIANO - LONDON VOICES - LONDON PHILHARMO 003:32
11 Ah sì, ben dite - Tutto parea sorrider - Pronti siate a seguitarmi — MICHAEL FABIANO - LONDON VOICES - LONDON PHILHARMO 007:22

INTERVIEW

Solodebuut van Michael Fabiano
Na talloze successen in ’s werelds beroemdste operahuizen presenteert de Amerikaanse tenor Michael Fabiano deze maand zijn eerste soloalbum bij het label Pentatone. Hij zingt elf indrukwekkende aria’s van zijn lievelingscomponisten Verdi en Donizetti, begeleid door het London Philharmonic Orchestra en de London Voices onder leiding van dirigent Enrique Mazzola.

Het platenlabel Pentatone noemt Michael Fabiano ‘een van de spannendste talenten van de recente jaren’ en ‘een uitzonderlijke zanger die het publiek bezweert aan beide kanten van de Atlantische Oceaan met zijn stem en performance’. Hij is de eerste zanger in de geschiedenis die de twee belangrijkste Amerikaanse prijzen voor zangers heeft gewonnen in hetzelfde jaar: de Beverly Sills Artist Award en de Richard Tucker Award. Dat was in 2014, het jaar waarin hij ook zijn debuut maakte bij De Nationale Opera in de titelrol van Gounods Faust. Wereldwijd wordt Michael Fabiano beschouwd als een van de beste tenoren van zijn tijd. Van zijn gedenkwaardige optredens met operagezelschappen als de Metropolitan Opera in New York en de Royal Opera in Londen bestaan diverse opnames, en op 15 mei verschijnt zijn eerste soloalbum, Verdi-Donizetti.

“Natuurlijk zijn er nog meer componisten van wie ik hou, maar deze twee Italianen zijn al jarenlang favoriet”, vertelt Michael Fabiano. “Ik heb de muziek van Verdi en Donizetti de afgelopen tien jaar ontzettend goed bestudeerd en ik heb al veel opera’s van hen gezongen. Voor mijn cd heb ik in totaal elf spectaculaire aria’s van deze twee componisten geselecteerd. Daarbij heb ik voor een zeer specifieke periode gekozen, de jaren 1835 tot 1865. Juist in deze periode vertonen de composities van Donizetti en Verdi veel verwantschap. Samen hebben ze een grote bijdrage geleverd aan een cruciaal omslagpunt in de Italiaanse operageschiedenis: de ontwikkeling van de sprankelende, uitgesponnen melodische lijnen van het ‘belcanto’ naar een rijker, meer dramatisch muzikaal universum. In vergelijking met de werken van voorgangers als Bellini en Rossini hoor je vanaf de jaren 1835 bij zowel Donizetti als Verdi meer harmonische ontwikkelingen, een rijkere orkestratie en meer verwantschap tussen de tekst en de muziek. Daarbij lijkt het muzikale idioom van beide componisten zo sterk op elkaar dat ik vermoed dat alleen kenners kunnen onderscheiden dat Poliuto bijvoorbeeld van Donizetti is en Oberto van Verdi.”

“De dramatische ontwikkeling van het karakter van de hoofdpersoon uit het verhaal werd ook steeds belangrijker in deze periode van de Italiaanse operageschiedenis. De verschillende personages die ik op mijn nieuwe album presenteer zijn allemaal interessant en maken vaak een bijzondere ontwikkeling door. Misschien begrijp ik het karakter van Rodolfo uit Verdi’s Luisa Miller nog het best. Hij is een dynamische man die zijn geliefden tot het uiterste zal verdedigen, maar die een harde vechter blijkt als hij wordt bedrogen. Ik kan me goed vereenzelvigen met dit personage. Maar alle elf fragmenten die ik voor mijn album heb geselecteerd zijn uniek en alle karakters zijn fascinerend, ik zing ze allemaal even graag. En ik heb een advies voor al mijn luisteraars: probeer niet alleen naar mijn stem te luisteren, maar ook naar de muzikale en dramatische verwantschap tussen deze aria’s.”

Noortje Zanen (Klassieke Zaken 3-2019)

  • 0827949075063
  • cover
  • cover

Terug naar het overzicht