Terug naar het overzicht
cover
Salzedo, Caplet, Ibert Divertissements
€ 17,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Salzedo, Caplet, Ibert

Divertissements

0723385289081

Componist Salzedo, Caplet, Ibert
Titel Divertissements
Artiest Meijer, Lavinia
Artikel nr. 0028908CCSSA
EAN Code 0723385289081
Aantal CD's 1
Label CHANNEL CLASSICS
Releasedatum 2008-01-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Trois Morceaux — LAVINIA MEIJER 015:34
2 Trois Morceaux — LAVINIA MEIJER 010:07
3 Trois Morceaux — LAVINIA MEIJER 005:12
4 Divertissements — LAVINIA MEIJER 004:25
5 Divertissements — LAVINIA MEIJER 005:44
6 Six Pieces — LAVINIA MEIJER 004:32
7 Six Pieces — LAVINIA MEIJER 003:26
8 Six Pieces — LAVINIA MEIJER 007:03
9 Six Pieces — LAVINIA MEIJER 005:45
10 Six Pieces — LAVINIA MEIJER 005:18
11 Six Pieces — LAVINIA MEIJER 008:13

Het is jammer dat de nieuwe harpmuziek met deze wereldpremière zo diep is gezonken en dat de harp daardoor in de goot is beland! How low can you go Ms Meijer?’ Deze beschuldiging kreeg harpiste Lavinia Meijer op 20 juli naar haar hoofd geslingerd op een Engelstalige website. De dag nadat ze in het Muziekgebouw aan ’t IJ, op het Wereld Harp Congres, de eerste uitvoering had gegeven van een nieuw werk van Jacob ter Veldhuis. Een schande was het! Al die onwelvoeglijke taal, afkomstig uit de krochten van onze samenleving.

De harpwereld was even in rep en roer door de confrontatie met ‘Cities change the songs of birds’, drie ‘stadse songs’ voor versterkte harp en boombox van de Nederlandse componist die in New York naam maakt als JacobTV (omdat ze daar zijn naam niet kunnen uitspreken). Hoewel, er waren ook congresgangers die meteen wilden weten waar het stuk was uitgegeven en of het al op cd stond. De via het net protesterende deelneemster vond het echter een gruwel. Dat het stuk überhaupt was geprogrammeerd, dat Lavinia Meijer het wilde spelen en dat zoiets ook nog eens wordt gesubsidieerd door de Nederlandse overheid. Schande!

Ja, zo gaat dat hier. Godzijdank. Geen censuur vooraf, geen censuur achteraf – zolang de regels van de wet maar niet worden overtreden. Het gekrakeel op de site Harp Column was bijna niet te stuiten maar het duurde niet lang totdat er ook positieve tegengeluiden kwamen. Men bleek vooral geschokt door de taal van de aan drugs verslaafde vrouwen die JacobTV uit de boombox liet schallen. Die werd door de harp begeleid of van muzikaal commentaar voorzien, soms ook door de harpist zelf. Met andere woorden: Ter Veldhuis had perfect aan zijn opdracht voldaan. Hij heeft iets opgeleverd dat nog nooit eerder is vertoond. Letterlijk.

‘Lying piece of shit’ is de titel van de eerste ‘song’ en dat was natuurlijk meteen koren op de molen van de protestanten. Om het even of ze de uitvoering wel hadden gehoord of de partituur hadden gezien. Morele verontwaardiging kent geen grenzen. En zo oud als de Griekse tragedie is ook het verschijnsel dat de boodschapper van slecht nieuws het vaak moet ontgelden. Dus moest Lavinia Meijer, die het stuk met veel allure verdedigde, eraan geloven. Zo mogelijk nog curieuzer is het dat de hetze op de website werd gevoerd onder het motto ‘Muzikaal Terrorisme!’ Een muzikale aanval gericht tegen de USA? Jazeker! Omdat Ter Veldhuis stemmen en teksten van verslaafde vrouwen uit New York had durven gebruiken.
Het toeval wil dat Lavinia Meijer een paar weken eerder, begin juli, in de Doopsgezinde Kerk in Deventer haar eerste opname maakte voor Channel Classics. Voor de cd met de titel Divertissements koos ze kleurrijke muziek uit het begin van de twintigste eeuw. Het zal duidelijk zijn: met briljant gespeelde composities van Salzedo, Caplet en Ibert valt in de harpwereld, en ook daarbuiten, makkelijker te scoren dan met een confronterende première. Zeker als het onderwerp van zo’n fascinerend nieuw stuk zich afspeelt op een terrein dat we het liefst niet willen zien.

Eerst de goot in getrapt omdat je je nek durft uit te steken voor iets nieuws en daarna de hemel in geprezen omdat je drie dode Franse componisten dezelfde eer bewijst. Lavinia Meijer heeft er stilistisch kennelijk geen enkele moeite mee om van het ene tijdperk naar het andere over te stappen. De eerste reacties op haar nieuwe cd liegen er dan ook niet om. Trouw: ‘Mooie en sfeervolle muziek van Salzedo, Caplet en Ibert; aanstekelijk, virtuoos en met mooi gevoel voor stijl gespeeld… een genot om naar te luisteren.’ Het Parool: ‘Dit is musiceren van het allerhoogste niveau… wat een ambassadrice voor de harp!’

Hans Heg

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht