Terug naar het overzicht
cover
Mozart, W.A. Die Zauberflöte o.l.v. Marc Albrecht
€ 32,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Mozart, W.A.

Die Zauberflöte o.l.v. Marc Albrecht

0809478011224

Componist Mozart, W.A.
Titel Die Zauberflöte o.l.v. Marc Albrecht
Artiest Schmitt, Maximilian \ Landshamer, Christina e.a. \ Nederlands Kamerorkest en Koor van de Nationale Opera
Dirigent Albrecht, Marc
Artikel nr. 780112281732
EAN Code 0809478011224
Aantal CD's 1
Label HARMONIA G - O OPUS ARTE
Releasedatum 2015-02-02
# Titel & Artiest Tijd
1 Die Zauberflöte KV 620 (Oper in 2 Akten) (Gesamtaufnahme) — DE NATIONALE OPERA 163:00

De op deze dvd vastgelegde productie van Mozarts Die Zauberflöte was in 2012 een overweldigend succes in het Amsterdamse Muziektheater. Het is niet moeilijk te zien waarom: Simon McBurney presenteert een geüpdatete versie van de opera die nergens opdringerig is of het verhaal geweld aandoet, vol visuele vondsten. Zijn visie op het werk is wat donkerder en grimmiger dan we gewend zijn, hoewel humor zeker niet afwezig is. De special effects worden met vaak eenvoudige middelen tot stand gebracht, maar zijn daarmee niet minder overtuigend. Alles gebeurt bovendien voor het oog van publiek en camera; er wordt geen enkele poging gedaan de soms ronduit poëtische toneeltrucs te verbergen. En toch wordt het publiek keer op keer verrast, en krijgt de toeschouwer meer dan voldoende ruimte om op te gaan in het verhaal van de opera. Dat komt zeker ook door de prestaties van de geweldige cast, met voorop Maximilian Schmitt en Christina Landshamer als een stralend liefdespaar en de Nederlandse bariton Thomas Oliemans als een Papageno met verrassende diepgang. En ook in Mozart blijkt Marc Albrecht een fantastische chef-dirigent: het Nederlands Kamerorkest speelt onder zijn leiding met pit én voldoende gewicht. Op alle fronten een schitterende Zauberflöte!

Benjamin Rous (2-2015)

KLASSIEK VOOR KIDS

Het opera cd recept

Ik heb een recept voor jullie. Een recept om een beginnetje te maken met het luisteren naar een opera-cd.
Opera is voor ogen en oren, op een toneel. Een cd is alleen voor oren. Het recept smaakte mijn oren goed. Bij opera staan de muziek en de tekst vast. Woorden zijn woorden, noten zijn noten maar…dezelfde opera ziet er bij elke productie in het theater steeds anders uit. How come?
Elke regisseur bedenkt samen met de vormgevers en de dramaturg* in welke tijd en waar het verhaal zich afspeelt, de acteerstijl, het decor, de belichting, speciale effecten, de kleding, kap en grime (haar en schmink). Bij opera komt heel wat kijken, want er is een boel te zien. Sowieso moet er een potje goed gezongen worden. Soms is er tumult over een uitvoering die buitenissig is (wat een lekker woord). Over Tumult had ik het in de vorige Klassieke Kinderzaken #4*.

Het Opera CD Recept in de praktijk aan de hand van Die Zauberflöte – De toverfluit – van Wolfgang Amadeus Mozart. Wat te doen?

Stap 1. Het verhaal. Wie zijn de personen, wat doen ze, wat willen ze? Googelen maar!
Praat erover met je familie, vriendjes of op school. Je juf of meester laat nog wel iets zien op het digibord.

Stap 2. Dvd kijken. Ik heb gekozen voor de theatervoorstelling van De Nationale Opera (DNO) in Amsterdam (2012). Het Nederlands Kamerorkest met dirigent Marc Albrecht en met de Nederlandse topzanger Thomas Oliemans. De fantasierijke en fenomenale Simon McBurney is de regisseur. Met Nederlandse ondertitels. Niet? Ook in het Japans en Koreaans.

Stap 3. Het theater in. In Nederland zijn binnenkort drie voorstellingen van Die Zauberflöte te zien. Die zien er heel anders uit dan op de dvd. De vormgevers nemen hun vrijheid.
-Familievoorstelling De Toverfluit, ‘Mozart to the moon and back’ (7+) van De Toneelmakerij en Silbersee. Te zien van 19 oktober 2019 tot en met 26 januari 2020, van Maastricht tot Groningen. In deze voorstelling speelt het verhaal zich af in de ruimte met een astronautenprins en een aards meisje.
-Opera Zuid. Die Zauberflöte. Een voorstelling voor volwassenen (en andere kinderen). Zie www.operazuid.nl. Met veel Nederlandse topvocalisten. En dat is leuk want die kun je dan een andere keer weer zien in een andere opera of een ander concert.
-Familievoorstelling. Het operaproject ToverfluitRap. Initiatief van de sopraan Johannette Zomer. Zij zingt de rol van de Koningin van de Nacht. De muziek van Mozart gecombineerd met rap en hiphop. Met heel jonge kunstenaars. 17 januari 2020 in Ottone in Utrecht en 19 januari in de Melkweg in Amsterdam. Toen ik dit stukje schreef heb de drie voorstellingen (nog) niet kunnen zien.

Stap 4. De cd. De Akademie Für Alte Musik Berlin. Dirigent is René Jacobs. Ogen (soms) dicht, fantasieknopje op je hoofd omdraaien en de beelden van je eigen streamingsdienst gaan vanzelf door je hoofd.
Nog een cd-suggestie: Bernard Haitink legt dit jaar zijn dirigeerstokje, zijn baton, neer. Oef! Een opname in Amsterdam uit 1958 (!) onder leiding van Haitink. Toen 29 jaar, nu 90 jaar.

Wat is het aardig om de manier van zingen en de opname van beide cd’s te vergelijken. Zoek de verschillen! Je hebt nu genoeg bagage in je rugzak om de Toverfluiten uit de hele wereld te horen en te zien. Ik blijf het een wonder vinden dat deze opera uit 1791 nog altijd leeft en stof doet opwaaien.
Ga regelmatig naar dezelfde opera en laat je verrassen hoe eenzelfde basisverhaal steeds anders vormgegeven wordt. Al of niet naar jouw smaak. Maar sta open voor elke nieuwe vorm. Ik blijf altijd nieuwsgierig.

Ah ja, dit nog. Noteer in je computer de naam van élke opera die je ziet. Hoe zag het eruit, wat viel je op. Amai, wat heb ik een spijt dat ik daar zo laat mee begonnen ben. Richt een Klinkend Kastje in waarin je alle programmaboekjes bewaart. Mensen kinderen, wat heb je daar een plezier van over whatever jaren.

De fluit in de jazz
Ik geef je namen van een aantal toverfluiters. Herbie Mann was de eerste die ik ooit hoorde. Zoek ze maar eens op. Hubert Laws, Yusef Lateef, Roland Kirk, Frank Wess. En niet te vergeten Ronald Snijders – The Nelson & Djosa Sessions - Ellen Helmus en Thijs van Leer. Mail mij als je dit Opera CD Recept hebt gevolgd of als je iets wilt aanvullen. De 11de mailer stuur ik een cd. Zet je adres erbij*.

Mailen naar edwinrutten@edwinrutten.nl. Alle Leeftijden welkom. Iedere mailer krijgt de intussen fel begeerde KZ Oorkonde.

Nou dág!
Edwin Rutten (Klassieke Zaken 5-2019)
edwinrutten@edwinrutten.nl

PS. Dramaturg. ‘Het helikopteroog’ van de voorstelling. Zelf opzoeken.
PPS. Alle columns zijn na te lezen op www.edwinrutten.nl bij LEZEN.
PS. ‘Zeg Edwin, beantwoord je altijd elke mail?’ Jazeker wel!

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht