Terug naar het overzicht
cover
Bach, C.P.E. Der Frühling
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Bach, C.P.E.

Der Frühling

3760014192579

Componist Bach, C.P.E.
Titel Der Frühling
Artiest Charlesworth, Rupert / Café Zimmermann
Artikel nr. 0000257ALPHA
EAN Code 3760014192579
Aantal CD's 1
Label ALPHA
Releasedatum 2016-11-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Der Frühling Wq 237 — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 009:06
2 1. Allegro assai — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 005:31
3 2. Andantino — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 002:53
4 3. La coorl: Tempo di minuetto — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 003:03
5 Nr. 1 Edle Freiheit, Götterglück — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 001:10
6 Nr. 2 Himmelstochter, Ruf der Seelen — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 002:12
7 Nr. 3 Reiche bis zum Wolkensitze — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 001:04
8 1. Allegretto — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 005:05
9 2. Largo con sordini — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 004:23
10 3. Allegro — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 005:05
11 Fürsten sind am Lebensziele Wq 214 — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 002:50
12 Selma Wq 236 — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 002:27
13 1. Adagio — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 005:41
14 2. Allegro, ma non troppo — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 007:04
15 3. Allegretto — CHARLESWORTH,RUPERT/CAFE ZIMMERMANN 006:14

Het zou zomaar kunnen dat Carl Philipp Emanuel Bach in de jaren dertig van de achttiende eeuw in Café Zimmermann in Leipzig is geweest. Daar dirigeerde zijn vader immers geregeld het Collegium Musicum. En aangezien de jonge Carl Philipp Emanuel de trots van zijn vader was, is het goed mogelijk dat de drie aria’s voor tenor die hij in zijn jonge jaren componeerde daar geklonken hebben. De charmante aria’s staan net als de kamermuzikale cantate Der Frühling, de Triosonate in Bes-groot voor twee violen en basso continuo en andere kamermuziekwerken op de aan C.Ph.E. Bach gewijde cd van het sprankelende barokensemble dat zich naar het koffiehuis in Leipzig heeft vernoemd. Het gezelschap geeft zo in een notendop een overzicht van de stilistische verscheidenheid van deze Bachzoon. Hij is de barok van zijn vader aan het verlaten en de klassieke tijd van Haydn en Mozart aan het naderen, en dat geeft prachtig grillige muziek. Stoer en bijna experimenteel in een werk als de Sinfonia in a-klein, lieflijk en lyrisch in de cantate Der Frühling en de aria’s. Café Zimmermann en de Engelse tenor Rupert Charlesworth geven elke noot precies de juiste toon en intentie. Mooi.

Paul Janssen (1-2017)

LABELPORTRET

Innovatief label
Met volle kracht ertegenaan, is het devies van het Franse label Alpha Classics. Explosief groeien en een groter deel van de markt veroveren. Geen spoor van twijfel over de toekomst van de klassieke cd. Alleen al voor dit najaar zijn zo’n vijfentwintig nieuwe uitgaven voorzien.

Talloze nieuwe ensembles en solisten zullen worden ingelijfd. Sterker nog, er wordt zelfs een oogje geworpen op andere labels. De nieuwe man van Alpha Classics komt van het label Naïve. In zijn kielzog zijn grote namen meegetrokken. Die krijgen onderdak bij een ambitieus label dat als geen ander de boer op gaat.

Een label dat een fusie aanging met Zig-Zag Territoires, het Franse kwaliteitslabel dat jarenlang zoveel schitterende opnamen uitbracht, met grote namen als de onvolprezen Jos van Immerseel, het Belcea Quartet (van de spraakmakende complete Beethovenkwartetten), Nelson Goerner, François-Frédéric Guy, het Filharmonisch Orkest van Luxemburg en vele anderen. De kroonjuwelen uit dat enorme bestand zullen in heruitgave verschijnen, gedistribueerd door Outhere, dat als ‘parent label’ van Alpha Classics fungeert.

Toen Alpha in 1999 ten doop werd gehouden waren de ambities meteen duidelijk. Met minder dan absoluut toptalent werd geen genoegen genomen. Een hele reeks musici kwam model te staan voor het kwaliteitsniveau, zoals sopraan Véronique Gens, bariton Georg Nigl en alleskunner Andreas Staier. Vele nieuwelingen die hun sporen aantoonbaar hebben verdiend zullen hierna hun intrede doen, zogezegd een nieuwe generatie. Pianiste Anna Vinnitskaja bijvoorbeeld, die met Kremerata Baltica concerten van Sjostakovitsj opneemt. Het Quatuor Voce maakt een Mozart-cd. Sopraan Mari Eriksmoen schittert op een cd met negentiende-eeuws liedrepertoire. Zo kunnen we nog even doorgaan.

Inmiddels bouwt het nieuwe Alpha Classics gestaag aan de repertoire-uitbreiding. Het oude Alpha mag van oorsprong sterk de nadruk hebben gelegd op barokmuziek, het nieuwe wil als het even kan de gehele muziekgeschiedenis gaan omvatten. Daarom zijn contacten aangeknoopt met Ensemble Intercontemporain en bijvoorbeeld ook met Peter Eötvös. Overal ter wereld strekt Alpha Classics de voelhoorns uit, op zoek naar toptalent en originele invalshoeken. In ons land is dat niet ongemerkt voorbijgegaan. Zo zullen volgend jaar projecten worden opgestart met zangeres Barbara Hannigan, alsmede met het Nederlands Kamerkoor, wat ongetwijfeld zal leiden tot oorstrelende producties met een innovatief programma. Het van het label Ricercar bekende oudemuziekensemble Vox Luminis uit België komt in november met een Bach-cd.

Zo zit Alpha Classics boordevol initiatieven. De uitgaven beperken zich trouwens niet tot cd of digitale luistermogelijkheden. Net als veel andere labels neemt het een nostalgische duik in het verleden: de ouderwetse maar tegelijk tijdloze lp krijgt nieuw leven ingeblazen. Inmiddels is daar voorzichtig een markt voor ontstaan, verrassend genoeg ook bij jongeren. Dit najaar verschijnen diverse opnamen op vinyl. Even afwachten natuurlijk hoe dat loopt, maar het tekent de innovatieve atmosfeer die bij het label heerst. Nieuwe musici, fusies, nieuw repertoire – hier zijn krachten actief die de wereld van de klassieke cd nieuw elan bezorgen. We gaan er in de nabije toekomst vast nog heel veel over horen.

Jos van der Zanden (KZ 6-2016)

Voor info zie outhere-music.com.

  • cover
  • cover

Op 5 maart 2017 was deze cd 'CD van de week' bij de Concertzender Nederland. 

Beluister de uitzending hier terug: https://www.concertzender.nl/programma/cd_van_de_week_374438/

Terug naar het overzicht