Terug naar het overzicht
cover
Leidse Koorboeken De Leidse Koorboeken, vol. 1
€ 29,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Leidse Koorboeken

De Leidse Koorboeken, vol. 1

8711801102795

Componist Leidse Koorboeken
Titel De Leidse Koorboeken, vol. 1
Artiest Egidius Kwartet & College
Artikel nr. 0001410KTC
EAN Code 8711801102795
Aantal CD's 2
Label ETCETERA
Releasedatum 2010-05-06
# Titel & Artiest Tijd
1 Memento salutis auctor - Maria mater (Motette) — College / Egidius-Vokalquartett 006:54
2 O Magnum Mysterium - Ave Maria (Motette) — Egidius-Vokalquartett 004:18
3 Recordare Domine - Propterea maestum (Motette) — College / Egidius-Vokalquartett 009:04
4 Angelus Domini (Motette) — College / Egidius-Vokalquartett 004:55
5 Ave salutis ianua - Mysterium mirabile (Motette) — College / Egidius-Vokalquartett 008:54
6 Peccata mea - Quoniam inquitatem (Motette) — Egidius-Vokalquartett 005:48
7 Christus resurgens - Mortuus est enim (Motette) — College / Egidius-Vokalquartett 005:05
8 Ego sum panis (Motette) — College / Egidius-Vokalquartett 006:56
9 Servus tuus - Declaratio sermonum (Motette) — Egidius-Vokalquartett 005:52
10 Quem dicunt homines - Petre diligis me (Motette) — College / Egidius-Vokalquartett 005:58
1 Nr. 1 Kyrie — College / Egidius-Vokalquartett 005:04
2 Nr. 2 Gloria — College / Egidius-Vokalquartett 006:16
3 Nr. 3 Credo — College / Egidius-Vokalquartett 010:22
4 Nr. 4 Sanctus — College / Egidius-Vokalquartett 006:03
5 Nr. 5 Agnus Dei — College / Egidius-Vokalquartett 005:33
6 Nr. 1 Kyrie — College / Egidius-Vokalquartett 004:27
7 Nr. 2 Gloria — College / Egidius-Vokalquartett 004:16
8 Nr. 3 Credo — College / Egidius-Vokalquartett 007:13
9 Nr. 4 Sanctus — College / Egidius-Vokalquartett 008:10
10 Nr. 5 Agnus Dei — College / Egidius-Vokalquartett 005:16

Mogelijk geïnspireerd door het monument dat Harry van der Kamp en het Gesualdo Consort momenteel voor Sweelinck optrekken, hebben het Egidius Kwartet en het label Etcetera zich het niet makkelijk te hoog te schatten doel gesteld alle muziek uit de Leidse Koorboeken op te nemen. De liefhebber van renaissancepolyfonie staat een weergaloos project van zes dubbel-cd’s te wachten. www.leidsekoorboeken.nl mag niet tussen zijn bladwijzers ontbreken!

door Arjan van Dijk

Vier zangers uit Ton Koopmans Amsterdam Baroque Choir begonnen in 1995 het Egidius kwartet, vooral om de muziek van onbekende zangmeesters uit het Habsburgse Rijk te laten klinken. Dankzij dit Nederlandse zangkwartet weten we dat in de privévertrekken van Karel V, Margaretha van Oostenrijk, Filips II , of in de kerkdiensten die zij bezochten, niet alleen muziek van grootheden als Josquin des Prez of Nicolas Gombert klonk, maar ook van Nicolas
Payen, Cornelius Canis, Thomas Crecquillon en Gheerkin de Hondt, om er maar een paar te noemen. Het is muziek van de excellente koormeesters voor illustere machthebbers die uiteindelijk ook de gewone man ter ore kwam, vooropgesteld dat zijn kerk op de hoogte bleef van nieuw repertoire. Door de enorme activiteit van de zogeheten ‘getijdencolleges’ had de Nederlandse kerkbezoeker bepaald geen klagen. De Pieterskerk in Leiden was zeker niet de enige kerk die getijdenzangers in dienst had, maar door een wonder zagen de protestantse beeldenstormers in 1566 juist hun koorboeken over het hoofd, en vormen de zes zogeheten Leidse Koorboeken een uniek document van de zestiendeeeuwse meerstemmige kerkmuziek in Nederland.
De getijden zijn de zeven gebedsdiensten die kloosterlingen van metten (om 5 uur ‘s  ochtends) tot completen (om 8 uur ‘s avonds) gewoon zijn te houden. Het zingen tijdens deze stipt geplande gebedsdiensten leidde in de vroege middeleeuwen tot het ontstaan van het gregoriaans. De getijden werden binnen de kerk overgenomen door het kapittel, het college van kanunniken. De kloosterlingen hielden het bij het gregoriaans, de kanunniken waagden zich na verloop van eeuwen ook aan meerstemmige zang. Naar voorbeeld van de kapittelkerken bestonden de getijdencolleges in parochiekerken vooral uit priesters, maar ook getalenteerde leken zongen mee; hun koren waren tussen de zeven en twaalf kelen groot. Zij waren niet zevenmaal per dag het jaar rond actief, maar met alle hoogtijdagen in het kerkelijk jaar - Kerstmis, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren - en de stoet
heiligen die de katholieke kerk destijds in verering had, was er zonder meer sprake van een flinke werkdruk.
Claudin Patoulet, destijds koorleider in Haarlem en Leiden, componeerde fraaie getijdenmuziek, maar ging ook graag met zijn koorknapen de kroeg in, om niet zelden onbekwaam bij het altaar te verschijnen; het vele zingen voor God had zo zijn bijwerkingen. Voor dit monumentale opnameproject is het Egidius Kwartet uitgebouwd tot het Egidius College, en op de eerste dubbel-cd zingen zij stemmige motetten van Thomas Crecquillon, Joachimus de Monte, Johannes Cleeff, Christian Hollander en Johannes Richafort, en de serene maar tegelijk optimistische ‘Missa beati omnes’ van Nicolas Gombert. Die repertoiremix, gekoppeld aan zangkwaliteit op internationaal niveau, levert een unieke serie op.
Zie ook www.leidsekoorboeken.nl

  • cover
Terug naar het overzicht