Terug naar het overzicht
cover
Various Dance with me - Ballroom hits from viennese waltz to rock n’ roll
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Dance with me - Ballroom hits from viennese waltz to rock n’ roll

3760014197901

Componist Various
Titel Dance with me - Ballroom hits from viennese waltz to rock n’ roll
Artiest Ludwig Orchestra / B. Hannigan / L. Rénaudin-Vary / Berlage Saxophone Quartet
Artikel nr. 0000790ALPHA
EAN Code 3760014197901
Aantal CD's 1
Label ALPHA
Releasedatum 2022-03-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Moonlight Serenade — Ludwig Orchestra; Barbara Hannigan 004:12
2 Quien sera — Ludwig Orchestra; Berlage Saxophone Quartet 003:48
3 Youkali — Ludwig Orchestra; Barbara Hannigan 005:46
4 Copacabana — Ludwig Orchestra; Lucienne Rénaudin-Vary 003:46
5 Fluffy Ruffles — Ludwig Orchestra; Barbara Hannigan 002:46
6 Je veux t'aimer — Ludwig Orchestra 004:25
7 Whispering — Ludwig Orchestra 003:21
8 My Shawl — Ludwig Orchestra 004:33
9 I Could Have Danced All Night — Ludwig Orchestra; Barbara Hannigan 002:58
10 In the Mood — Ludwig Orchestra; Berlage Saxophone Quartet 003:35
11 Lambada — Ludwig Orchestra; Berlage Saxophone Quartet 003:49
12 Salut d'amour — Ludwig Orchestra 003:37

Voeten van de vloer
Na het even intrigerende als swingende Crazy Girl Crazy en het prachtige La passione is het verschijnen van een nieuwe cd van de combinatie Ludwig en sopraan annex dirigent Barbara Hannigan niets minder dan een evenement. De onlangs verschenen cd Dance with me sluit enigszins aan bij Crazy Girl Crazy, maar gaat nog een stap verder de wereld van amusement en verleiding in. De dans, van wals tot tango en van slow foxtrot via quickstep naar samba en jive, staat centraal op dit album, dat uitnodigt om eindelijk alle teugels weer eens te laten vieren en de zonnige toekomst tegemoet te dansen. Copacabana, Moonlight serenade, I could have danced all night, Lambada, ze komen allemaal langs en krijgen bij Barbara Hannigan en Ludwig net dat beetje extra. En met even swingende en meeslepende bijdragen van trompettiste Lucienne Renaudin Vary en het Berlage Saxophone Quartet gaan de voeten ook thuis als vanzelfsprekend van de vloer.

Klassieke Zaken 1-2022

SPECIAL

Dance with me
Lekker rondzwieren door de woonkamer: laten we het weer gaan doen. Het nieuwe album Dance with me van orkest Ludwig zorgt voor de juiste muziek, met Barbara Hannigan, het Berlage Saxophone Quartet en Lucienne Renaudin Vary als speciale gasten. Zij brengen de ballroom naar de huiskamer in een smakelijke reeks arrangementen.

Wie het nieuwe album van Ludwig afspeelt, wordt meteen bevangen door de sfeer van een danszaal, waar paren zich vol overgave over de vloer bewegen. Het ballroomgevoel – laten we het maar eens zo noemen – inspireerde Ludwig tot een reeks concerten rondom dansmuziek. Het publiek werd daarbij uitgenodigd om de vloer op te gaan. Er was ook nog een project over de voordelen van het dansen voor het ouder wordende lichaam en speciaal voor Parkinsonpatiënten. Corona en de noodzakelijke maatregelen zetten een streep door een uitvoeringenreeks, maar leidden dan wel weer tot het uitbrengen van Dance with me.

Het album is een echte sfeermaker, met behoud van het eigen stempel van Ludwig. Zo glijden we de balzaal meteen binnen middels de muziek van Glenn Miller en de zang van Barbara Hannigan, die in Moonlight serenade met haar vederlichte hoge noten de trommelvliezen kietelt. Dance with me zit vol verrassingen: Barry Manilows Copacabana dat het leed schildert van showgirl Lola, die haar geliefde Tony verloor aan een intense ruzie, doet ons vergeefs wachten op het stemgeluid van Hannigan. In plaats daarvan zijn er de trompet van Lucienne Renaudin Vary en het Berlage Saxophone Quartet. En als de woorden wegvallen, valt ook het schrille contrast tussen de vrolijke muziek en de bloederige, dieptrieste tekst van dit nummer weg en blijft de sfeer opgewekt.

En aan dit repertoire is te zien dat Dance with me niet het zoveelste cross-overalbum is. Er wordt helemaal nergens van het ene genre naar het andere gecrost: Edward Elgar en Robert Stolz nestelen zich zonder problemen tussen Pablo Beltrán Ruiz en Wingy Manone. Speciale arrangementen geven bekende meezingers een dansant karakter: Bill Elliott zorgde er bijvoorbeeld voor dat I could have danced all night uit My fair lady het karakter krijgt van een zwierige Weense wals, met fraai gespeelde strijkerssoli. De onrustige opgewondenheid van het origineel verdwijnt, en Barbara Hannigan zingt Elisa Doolittles verlangen om de hele nacht te dansen grotendeels op dromerig intieme wijze. Edward Elgars Salut d’amour roept in de bewerking van Leo Artok de sfeer op van dat allerallerlaatste deuntje voordat de lichten aangaan en we naar de garderobe moeten om daarna huiswaarts te keren.

Dat de vrolijkheid enigszins beheerst blijft en het nooit helemaal wild wordt, is het gevolg van het feit dat Ludwig deze muziek een aantal keren heeft uitgevoerd met een dansend publiek erbij. Dat is hoorbaar: het orkest verliest zichzelf niet in zijn eigen spel, maakt er geen instrumentale show van en geeft de luisteraar juist de ruimte om op te staan uit zijn gemakkelijke stoel en door de kamer te dansen. Laat u vooral niet tegenhouden.

Hein van Eekert (Klassieke Zaken 1-2022)

  • cover
  • cover

Terug naar het overzicht