Terug naar het overzicht
cover
Various Complete Alpha Recordings
€ 19,99 € 35,99 Niet-leden € 24,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Complete Alpha Recordings

8718456089228

Componist Various
Titel Complete Alpha Recordings
Artiest L'Arpeggiata / Pluhar / Beasley, Marco / Galeazzi, Lucilla / Zomer, Johannette e.v.a.
Artikel nr. 0184841VKZ
EAN Code 8718456089228
Aantal CD's 6
Label VKZ 2001 VKZ 2001
Releasedatum 2018-08-01

SENSATIONELE BAROKVERTOLKINGEN
In 2000 veranderde het idee over hoe barokmuziek uitgevoerd kon worden. Opeens werd de vroegzeventiende-eeuwse muziek actueel, jazzy, swingend en sexy. Verantwoordelijk daarvoor waren de Oostenrijkse harpiste en theorbiste Christina Pluhar en haar ensemble L’Arpeggiata. Ze wisten briljante barokvocalisten als Johannette Zomer en Marco Beasley aan zich te binden en met een combinatie van goed gedocumenteerde en geïnformeerde uitvoeringen en improvisatie de muziekwereld te bestormen.
De eerste cd’s van het gezelschap met onder andere werk van Kapsberger en Landi, Italiaanse volksmuziek uit de barok en Cavalieri’s Rappresentatione di Anima et di Corpo, de eerste ‘opera’ die in 1600 in Rome het licht zag, waren een absolute sensatie en zijn dat eigenlijk nog steeds. Alpha brengt nu deze in totaal zes cd’s bijeen in een box.
Wie dit stukje uitvoeringsgeschiedenis niet in huis heeft doet er  goed aan het per direct aan te schaffen. Want het is niet alleen belangwekkende historie, het blijven ook extreem aanstekelijke vertolkingen die de vroege barok tot leven en heel dichtbij brengen.

(04-2018)

 

L’Arpeggiata, het door snaarinstrumenten gedomineerde renaissance- en barokensemble van harpiste en gitariste Christina Pluhar denderde in 2001 als een explosie de klassieke cd-wereld binnen met de geheel aan Giovanni Girolamo Kapsberger gewijde cd La Villanella. De frisse snarenwereld, de haast improvisatorische vorm van musiceren, de keuze van zangstemmen, onder wie de Nederlandse sopraan Johannette Zomer, en de aandacht voor werk van componisten die wat minder gelukkig onder het stof vandaan waren gekomen, maakten van L’Arpeggiata meteen een gevestigd ensemble. Ook de cd’s die volgden op het label Alpha, werk van Stefano Landi, Cavalieri’s Rappresentatione di Anima, et di Corpo (een co-productie met het Festival Oude Muziek Utrecht), en La Tarantella en All’ Improvviso, werden stuk voor stuk klassiekers. Vooral La Tarantella, met een ontketende Marco Beasley in de hoofdrol, gaf het begrip ‘oude muziek’ een geheel nieuwe en actuele dimensie. L’Arpeggiata maakte na 2005 de overstap naar Erato, maar de Alpha-cd’s bleven mijlpalen in de cd-historie van de oude muziek. Deze cd’s zijn nu bijeengebracht in deze voordelige box. Een prachtige buitenkans en begeerlijke inhaalslag voor iedereen die L’Arpeggiata pas na de Alphajaren heeft ontdekt en nog niet helemaal compleet heeft.

Paul Janssen (1-2014)

  • Alpha 818 picture
Terug naar het overzicht