Terug naar het overzicht
cover
Various Composers Coming Yesterday Live at Salle Gaveau
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various Composers

Coming Yesterday Live at Salle Gaveau

0608917351620

Componist Various Composers
Titel Coming Yesterday Live at Salle Gaveau
Artiest Martial Solal, piano
Artikel nr. 0073516CR
EAN Code 0608917351620
Aantal CD's 1
Label Challenge Records
Releasedatum 2021-04-09
# Titel & Artiest Tijd
1 I Can't Get Started — Martial Solal 006:55
2 Coming Yesterday — Martial Solal 011:40
3 Medley Ellington — Martial Solal 007:05
4 Sir Jack — Martial Solal 004:36
5 Tea for Two — Martial Solal 006:38
6 Happy Birthday — Martial Solal 004:35
7 Lover Man — Martial Solal 009:25
8 I'll Remember April — Martial Solal 004:54
9 My Funny Valentine — Martial Solal 005:59
10 Have You Met Miss Jones — Martial Solal 004:26

KLASSIEKE KINDERZAKEN

De dichotomie de wat?
Je hele jonge en oude leven moet je keuzes maken. Dat valt niet altijd mee. Keuzes hebben gevolgen. Wat die gevolgen zijn weet je niet van tevoren. Oef. De dichotomie. Moeilijk woord? Er bestaan geen moeilijke woorden, want als je weet wat het betekent is het niet meer moeilijk.
Dichotomie komt van het Griekse woord dichotomia. Zo schrijf je het in het Grieks: διχοτομία. Het betekent: een indeling in tweeën.
Een voorbeeld. Je wordt uitgenodigd voor het Wereld Song Festival. Er zijn twee liedjes in de aanbieding. Het ene liedje vind je mooi en het andere vind je vreselijk. Je denkt na over de mogelijke gevolgen van je keuze.
1. Je verliest met het liedje dat je vreselijk vindt. Dubbel min. - -
Je sluipt langs de huizen, hoodie over je hoofd. Je krijgt commentaar. Je hebt verloren! Ja, dat weet ik ook wel. Wat een vreselijk liedje! Ja, dat vond ik ook. Waarom deed je het dan?! Mijn keuze.
2. Je wint met het liedje dat je vreselijk vindt. + -
Je wint weliswaar + maar de min is dat je over de hele wereld dat vreselijke liedje moet zingen. Commentaar: Nou zeg, van jou had ik niet verwacht dat je zo’n vreselijk liedje wil zingen! De plus is dat je veel geld verdient.
3. Je verliest met het liedje dat je mooi vindt. - +
Commentaar. Je hebt verloren! Ja, maar ik vind het een supermooi liedje. Je hebt wel verloren! Ja, maar het is een liedje dat bij mij past. Mijn keuze. Maar je hebt wel verloren! Ja, ik hoorde je wel.
De + is dat er altijd mensen zijn die je liedje wél mooi vinden. Voordat je het weet word je via een omweg bekend of beroemd.
4. Je wint met het liedje dat je mooi vindt. ++
Wow! Dubbel plus. ++. Je zingt over de hele wereld je superliedje. Je laat zien wie je bent en wat bij je past. Is de beste keuze geweest. Op de koop toe verdien je geld. Dat noem ik een Edwin-winsituatie.

Een beetje geluk speelt natuurlijk een rol bij het maken van keuzes. Ideetje. Probeer deze dichotomie van keuze en gevolg toe te passen bij de eerstvolgende keer dat je een belangrijke keuze maakt. Politici mogen/moeten meedoen! Laat je het mij weten? Foute keuzes worden discreet behandeld. Mailen maar!

Cd jazz
Coming Yesterday. Martial Solal. Piano solo. Geboren in 1927*
Ik was 13 jaar en hoorde Solal op een verzamel-lp. BOEM! Hoe is het mogelijk dat ik meteen gegrepen werd? Niemand zei: Moet je dat eens horen! Weet iemand hoe dat kan? Prof. Dr. Henkjan Honing weet dat.
Toen ik producer was bij het Metropole Orkest greep ik mijn kans. Ik zocht in het telefoonboek van Parijs naar Radio France - internet was er toen nog niet - hoe ik Solal kon vinden. Ik liet Steve Gray een stuk voor hem componeren. Solal had daar oren en handen naar en zo geschiedde.
Solal besloot dat dit liveconcert op 23 januari 2019* zijn laatste concert was. Laat iemand zijn voorwoord voorlezen, het is niet in het Nederlands. Een wijs overzicht welke keuzes hij maakt. Dichotomie ten top.
Hij is een grillig eigenzinnig improvisator met bijzondere akkoorden. Zoek op YouTube naar de oorspronkelijke versies van deze jazzstandards, dan begrijp je wat ik bedoel.
Het is een ++
Nog een Cd. Lexposure. Pianist, componist en arrangeur Lex Jasper met zijn trio (piano, bas, gitaar) en strijkers. Smaakvol, lyrisch en swingend. Bravo Lex.

Cd klassiek
The Notes Are Swallows - Dutch Landscape Miniatures. Pauline Oostenrijk, hobo en piano.
Swallows zijn zwaluwen. Ik heb in januari 2018 een column* gewijd aan de hobo onder de titel de ‘Hobo sapiens’.
Op deze cd speelt Pauline ook piano. Ik heb haar bij een concert gedichten horen voordragen. Wat heeft zij een betoverende stem in dienst van kleuren en gevoel. Misschien voor een volgende cd? Voel jij hoe heerlijk het moet zijn dat allemaal te kunnen?
Nederlandse componisten met natuurschilderingen en gedichten. Op track 1 roept de hobo op tot luisteren en roept “zon en zomer wakker”.
Ik luisterde de gehele cd in één keer. De sferen wisselen elkaar snel af in korte stukjes.
Track 2. De rust die ik meekreeg onder de pianohanden van Pauline.
Track 12. Fluweel maar ook grommend en beierend als de klokken in Modest Moessorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling.
Track 3. Je spitst je oren bij dit nestje mezen, ’t zijn schatjes.
Soms lekkere jazzy akkoorden op onder andere track 24.
In de dichotomie heeft Pauline tweemaal ++

Vragen
Ik krijg vaak de vraag hoe mijn Parrot - papegaai - eruitziet. Hij luistert mee, kan meteen alles nadoen wat hij hoort en kijkt eigenwijs over m’n schouder mee als ik zit te tikken. Hij is van Milo en ik heb hem in bruikleen. Ziet er goed uit, hè? Ja, ik ben dol op vogels, het zijn zulke leuke zoogdieren*.
Iedere mailer krijgt de Klassieke Kinderzaken Oorkonde.

edwinrutten@edwinrutten.nl

Nou dág!
Edwin Rutten

PS. Hoe oud was Solal toen hij het concert gaf? Parrot zal het nestje cd’s streng en rechtvaardig verloten. Zet je adres in de mail.
PPS. Alle columns zijn te lezen op www.edwinrutten.nl bij LEZEN.
PS. Wat klopt er niet aan dit zinnetje? Een tweede nestje cd’s wordt verloot door Parrot.

Edwin Rutten (Klassieke Zaken 2-2021)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht