Various

Clementia

0608917356427

Componist Various
Titel Clementia
Artiest Marit van der Lei
Artikel nr. 0073564CR
EAN Code 0608917356427
Aantal CD's 1
Label Challenge Records
Releasedatum 2023-09-01
# Titel & Artiest Tijd
1 I Will Never Get To See — Marit van der Lei Nextet
2 Clementia — Marit van der Lei Nextet
3 Start the End — Marit van der Lei Nextet
4 Ongoing — Marit van der Lei Nextet
5 I Feel You — Marit van der Lei Nextet
6 Eventually I Will — Marit van der Lei Nextet
7 Abide in Ease — Marit van der Lei Nextet
8 All True Is — Marit van der Lei Nextet
9 I Hear You — Marit van der Lei Nextet
10 Blossom and Find Our Heart — Marit van der Lei Nextet
11 See — Marit van der Lei Nextet

JAZZ

Nieuw Nederlands
‘Ik weet dat, als we ons bewuster zijn van onze innerlijke wereld, we vriendelijker kunnen zijn tegen de buitenwereld.’ De jonge zangeres Marit van der Lei draagt op haar nieuwe album Clementia een even zachtmoedige als krachtige boodschap uit. Met haar vijf koppen tellende Nextet heeft ze een uiterst sfeervolle plaat afgeleverd. De elf nummers zijn stuk voor stuk liefdevol en persoonlijk op een manier die niet particulier aanvoelt. Van der Leis warme stem en breekbare zangstijl laten geen enkele twijfel bestaan over de oprechtheid van haar muziek en teksten. En dan zit er nog een heerlijke band achter waarin vooral de beide saxofonisten Kika Sprangers en Jesse Schilderink opvallen.

Ook op Ambrosia, het debuut van drummer Ruud Voesten, trekken de saxofonisten Mo van der Does en Wietse Voermans de aandacht naar zich toe. Voesten toont zich op zijn eerste plaat als een man met veel ambitie, want de twaalf nummers zijn geïnspireerd op het klassieke boekwerk De Goddelijke Komedie van Dante Aleghieri. Gelukkig vertilt Voesten zich niet aan de zwaarte van dit meesterwerk, zijn songs zijn opvallend luchtig en niet van humor gespeend. Voesten blijkt een sterke componist en bandleider die op een prettige manier de teugels nu en dan vieren laat en zo zijn medemusici gelegenheid geeft hun eigen stempel te drukken.

Saxofonist Yuri Honing is ook iemand die zich graag laat inspireren. Zo werden eerdere albums aangejaagd door bijvoorbeeld beeldende kunst of de mode van Vivienne Westwood. Op zijn nieuwe plaat, Heaven On My Mind, is de natuur de bepalende inspiratiebron. Honings krankzinnig goede band met Wolfert Brederode op piano, Gulli Gudmundsson op bas en Joost Lijbaart op drums is al jaren ongewijzigd en door dat langdurige samenspel groeit de groep nog steeds. Ook muzikaal heeft Honing zijn vorm gevonden: jazz die zijn kracht ontleent aan ingetogenheid en concentratie. Je hoort het meteen: elke noot heeft bestaansrecht.

Net als bij zijn vorige album is op Manifold, de nieuwe plaat van saxofonist Ben van Gelder, beeldende kunst een belangrijke inspiratiebron. Het conceptuele denken van Van Gelder is sterk ontwikkeld en dat geeft zijn muziek een duidelijke meerwaarde. Alleen al de manier waarop hij zijn band heeft samengesteld, laat zien hoe serieus hij de klank en textuur van zijn composities neemt. Blikvangers zijn zangeres Fuesanta en organist Kit Downes. En Van Gelder zelf natuurlijk, wat speelt hij een prachtige melodieën en wat heeft hij toch een wonderschoon geluid.

Mischa Andriessen (Klassieke Zaken 3-4-2023)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht