Terug naar het overzicht
cover
Debussy / Fauré / Ravel Clair de Lune - Pressler
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Debussy / Fauré / Ravel

Clair de Lune - Pressler

0028947987567

Componist Debussy / Fauré / Ravel
Titel Clair de Lune - Pressler
Artiest Pressler, Menahem
Artikel nr. 002894798756
EAN Code 0028947987567
Aantal CD's 1
Label Deutsche Grammophon
Releasedatum 2018-03-09
# Titel & Artiest Tijd
1 No. 1, Andante con moto (Original Version) — Menahem Pressler 005:30
2 Rêverie, L. 68 — Menahem Pressler 005:28
3 3. Clair de lune (Original Version) — Menahem Pressler 006:18
4 5. The Little Shepherd (Original Version) — Menahem Pressler 003:19
5 La plus que lente, L. 121 — Menahem Pressler 005:57
6 1. Danseuses de Delphes (Original Version) — Menahem Pressler 003:51
7 2. Voiles (Original Version) — Menahem Pressler 005:03
8 8. La fille aux cheveux de lin (Original Version) — Menahem Pressler 003:15
9 10. La cathédrale engloutie (Original Version) — Menahem Pressler 007:39
10 12. Minstrels (Original Version) — Menahem Pressler 002:37
11 Barcarolle No.6 In E Flat Major, Op.70 — Menahem Pressler 005:33
12 Pavane pour une infante défunte, M. 19 — Menahem Pressler 007:52
13 2. Oiseaux tristes (Original Version) — Menahem Pressler 005:16

Menahem Pressler, een levende legende van piano, heeft zijn eerste soloalbum ooit voor Deutsche Grammophon opgenomen met repertoire van Debussy, Fauré en Ravel. Een eerbetoon aan Franse muziek en musici die een bepalende rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van zijn carrière sinds hij de eerste prijs, tijdens de Debussy-wedstrijd van 1946, in San Francisco ontving.
Menahem Pressler is een van de oprichters en pianist van het legendarische Beaux Arts Trio en heeft bewezen hij behoort tot 's werelds meest vooraanstaande en geëerde pianisten, met een carrière die bijna zes decennia omvat.
Het album is opgedragen aan Lady Annabelle Weidenfeld, zij is een essentiële ondersteuning geweest voor zijn leven als solist.

"Ik ontmoette Annabelle toen ze nog een jong meisje was dat voor de manager van het Beaux Arts trio in Londen werkte. Later verhuisde ze naar Madrid en bracht het trio vaak naar Spanje.
Deze opname is opgedragen aan haar met al mijn liefde en dankbaarheid. "
Menahem Pressler

SPECIAL

Claire de Lune
Hij is 94, en ook al gaat lopen moeizaam, eenmaal achter de vleugel weet pianist Menahem Pressler nog altijd schitterende klanken aan de Steinway te ontlokken, of hij nu Ravel, Fauré of Debussy speelt. Voor Deutsche Grammophon nam hij zijn eerste soloalbum op: Claire de lune.

Op YouTube staat een filmpje waarop de 94-jarige pianist Menahem Pressler – vooral beroemd geworden als leider van het Beaux Arts Trio, dat in de 53 jaar van zijn bestaan ruim 6000 concerten gaf en 60 opnames maakte, waarvan vele bekroond – Mozarts Pianoconcert nr. 23 speelt met het Jerusalem Symphony Orchestra onder Avi Ostrowsky. Als toegift speelt hij de Rêverie van Debussy, zo mooi van klank en zo helder in zijn kristalheldere lijnenspel, dat je als er geen beeld bij was zou denken met een jonge pianogod te maken te hebben. Een Glückspilz, een geluksvogel, noemt de in een Joodse familie in Maagdenburg geboren Pressler zichzelf: ‘In mijn leven is het brood altijd gevallen met de boter naar boven. Vier weken voordat de oorlog uitbrak wisten mijn ouders met mijn broer, zus en mijzelf te ontkomen naar Triëst. Vandaaruit bemachtigden we samen met andere Joodse vluchtelingen een plekje op de laatste boot die van Triëst naar Haifa zou varen.’

‘Aangekomen in Israël verkeerde ik in shock. Ik kreeg geen hap meer door mijn keel, in tegenstelling tot nu. Wat hielp was mijn nieuwe pianoleraar Leo Kerstenberg, die me Beethoven en Debussy liet spelen. Ik kwam er emotioneel weer bovenop door de schoonheid van de muziek. In die tijd ontmoette ik ook pianist Paul Loyonnet, die nog bij Ravel had gestudeerd en me uitlegde hoe je Franse muziek moet spelen.’

Vlak na de oorlog stuurde Kerstenberg zijn talentvolle leerling, wiens repertoire op dat moment uit Clair de lune en de twee Arabesques bestond, naar het Internationale Debussy Piano Concours in San Francisco. Pressler won de hoofdprijs, en maakte in 1947 zijn debuut in Carnegie Hall, met Eugene Ormandy en het Philadelphia Orchestra. Pressler trad veelvuldig op als solist, totdat hij in 1955 zin kreeg om de pianotrio’s van Mozart te spelen. Dat leidde tot de oprichting van het Beaux Arts Trio, dat pas in 2008 zou worden opgeheven. Vanaf dat moment besloot Pressler zich weer toe te leggen op zijn solocarrière. Hij speelde in Londen, Parijs, Amsterdam, Dresden, Genève, Boston, Chicago, Tokio en jaarlijks in Maagdenburg.

Clair de lune, met werken van Debussy, Fauré en Ravel, is zijn eerste soloalbum voor DG. Het album opent met een onwaarschijnlijk lieflijke en vloeiende vertolking van Debussy’s Arabesque nr. 1, die de toon zet voor het hele album. Met weemoedige warmte speelt Pressler juweeltjes van Debussy als Rêverie, Clair de lune en The Little Shepherd uit de Préludes I, gevolgd door de zachtmoedig en romantisch golvende Barcarolle in Es nr. 6 van Fauré. Het album eindigt nostalgisch met Ravels Pavane pour une infante défunte en een in zijn pastelkleurige elegantie en volkomen heldere klank tot de verbeelding sprekende Oiseaux tristes.

Wenneke Savenije (KZ 2-2018)

  • cover
Terug naar het overzicht