Terug naar het overzicht
cover
Andriessen, Louis Chamber Music at Orlando / Orlando Festival
€ 14,99 € 24,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Andriessen, Louis

Chamber Music at Orlando / Orlando Festival

8711801016573

Componist Andriessen, Louis
Titel Chamber Music at Orlando / Orlando Festival
Artiest Various Artists
Artikel nr. 0001657KTC
EAN Code 8711801016573
Aantal CD's 1
Label ETCETERA
Releasedatum 2019-05-08
# Titel & Artiest Tijd
1 Elegie — NEMESTOV DUO/GEERLINGS, I./AVANESIA 004:56
2 Rincorsa e salti — NEMESTOV DUO/GEERLINGS, I./AVANESIA 003:26
3 Double — NEMESTOV DUO/GEERLINGS, I./AVANESIA 007:42
4 Disco — NEMESTOV DUO/GEERLINGS, I./AVANESIA 013:00
5 Silver — NEMESTOV DUO/GEERLINGS, I./AVANESIA 013:55
6 To Pauline O. — NEMESTOV DUO/GEERLINGS, I./AVANESIA 005:34
7 Garden of Eros — NEMESTOV DUO/GEERLINGS, I./AVANESIA 013:16
8 The Hague hacking scrap — NEMESTOV DUO/GEERLINGS, I./AVANESIA 005:28
9 Mach's mit mir, Gott — NEMESTOV DUO/GEERLINGS, I./AVANESIA 002:36

De hedendaagse Hollandse ziel
Misschien wordt Louis Andriessen ooit, over zo’n 350 jaar, wel de Rembrandt van de Nederlandse muziek van deze tijd genoemd. Zoals Rembrandt met verf en kwast, licht en donker, veraf en nabij voorstellingen wist te creëren die het hart raken, zo weet Andriessen met een paar rake noten en goed gekozen instrumenten de diepe emoties van de ziel van de hedendaagse mens bloot te leggen. En net als Rembrandt is Andriessen zowel traditioneel en ambachtelijk in zijn technieken, als vernieuwend en vooruitstrevend in zijn resultaten. Dat zijn de enige conclusies die een mens kan trekken na zeventig minuten kamermuziek van Andriessen. In 2018 was hij de centrale componist van het Orlando Festival. Een aantal kamermuziekwerken, geschreven tussen 1957 en 2018, die daar gespeeld werden zijn nu verenigd op deze prachtige ‘portret-cd’. Even intieme als krachtige werken zijn het, waarvan een aantal nooit eerder op cd verscheen. Voor iedereen die nog steeds denkt dat Andriessen te modern componeert, is deze cd verplichte kost. Zoals Rembrandt het Hollandse licht wist te vangen, zo vangt Andriessen de hedendaagse Hollandse ziel.

(Klassieke Zaken 3-2019)

FESTIVAL

Saamhorigheid op het Orlando Festival
Van 8 tot 18 augustus is het de 38ste keer dat Zuid-Limburg bol staat van de muziek tijdens het Orlando Festival. Wat cellist Stefan Metz in 1982 met visionaire blik op poten zette, is uitgegroeid tot een bruisend avontuur voor zowel professionele musici als amateurs. Muziek van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat.

“Het Orlando Festival is de moeder en vader van alle kamermuziekfestivals”, zegt Henk Guittart met een knipoog. “Wat bij ons ontwikkeld is, is een voorbeeld voor allemaal.” De artistiek leider van het Orlando Festival mag het zeggen, want van alle bloeiende kamermuziekfestivals van vandaag de dag was het Orlando Festival de pionier.

Het enthousiasme van Henk Guittart is niet te stuiten. “Wat ons festival zo bijzonder maakt, is de saamhorigheid van iedereen die meedoet. Amateurs, professionals, beroemd, onbekend, jong, oud, met en zonder ervaring, iedereen is samen bezig. Die sfeer trekt ook veel internationale bezoekers aan. Grenzen vervagen, de concerten, repetities, cursussen en masterclasses lopen allemaal in elkaar over.”

Elf avond- en tien namiddagconcerten zijn geprogrammeerd, in Rolduc en op vele andere Zuid-Limburgse locaties. Het is te veel om op te noemen: het Rusquartet, het Osiris Trio, Shunske Sato, James Austin Smith zijn maar een paar van de vele kamermuziekspelers. Het repertoire is een uitgelezen selectie van erkende maar ook onbekende meesterwerken. Guittart wil graag muziek laten horen die we nog niet kennen, maar die ons rijker maakt. Denk aan kostbaar Nederlands erfgoed met componisten als Gerrit-Jan van Eijken, Otto Ketting, Peter Schat.

De centrale componist is een terugkerend fenomeen bij het Orlando Festival. Was in 2018 Louis Andriessen de uitverkorene, deze zomer is het de wat veronachtzaamde Hans Kox. Gelukkig komt zijn werk meer in de belangstelling. “Het is heel goede muziek,” zegt Guittart, “toen ik hem opzocht was hij heel blij met het enthousiasme van zoveel musici. Samen hebben we tweeënhalf uur muziek uitgezocht: de pianokwartetten, het pianotrio en nog veel meer. Hij verheugde zich er hevig op en het is heel triest dat hij het zelf niet meer kan meemaken.” Hans Kox overleed op 25 februari 2019 en daarmee wordt het festival onbedoeld een postuum eerbetoon aan deze geweldige componist.

Een ander speerpunt is de doorwrochte laatromantiek van Max Reger, van wie Kristian Winther en Gruppo Montebello een kamerorkestversie spelen van zijn prachtige vioolconcert. En, belooft Guittart, bij elk namiddagconcert zal een kleine verrassing van Reger te horen zijn.

En dan de masterclasses voor jonge musici, die samen met de gevestigde professionals aan het werk gaan, muzikaal, maar ook om hun podiumskills te ontwikkelen, die ze bij regioconcerten in Zuid-Limburg zullen vertonen. De amateurs kunnen naast hun lessen van Orlandomusici ook aan de slag met componist Patrick van Deurzen. Zijn speciaal gemaakte compositie is geschikt voor welke bezetting dan ook. En dan is Orlando Zang niet eens genoemd - maar de naam spreekt voor zichzelf.

Zo investeert het Orlando Festival in muziekplezier, en in de toekomst. Henk Guittart: “Bezoeken is mooi, maar bezoeken en deelnemen, actief of passief, is nog veel mooier!”

Gerard Scheltens (Klassieke Zaken 3-2019)

  • Andriessen
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht