Terug naar het overzicht
cover
Hofmann \ Haydn \ Mozart Celloconcerten
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Hofmann \ Haydn \ Mozart

Celloconcerten

0886975478125

Componist Hofmann \ Haydn \ Mozart
Titel Celloconcerten
Artiest Gabetta, Sol \ Kammerorchester Basel
Dirigent Ciomei, Sergio
Artikel nr. 004781288697
EAN Code 0886975478125
Aantal CD's 1
Label SONY CLASSICAL
Releasedatum 2009-08-24
# Titel & Artiest Tijd
1 I. Allegro moderato — Kammerorchester Basel 009:33
2 II. Adagio un poco Andante — GABETTA, SOL 006:18
3 III. Allegro molto — GABETTA, SOL 006:47
4 I. Moderato — Kammerorchester Basel 010:21
5 II. Adagio — GABETTA, SOL 008:19
6 III. Allegro molto — GABETTA, SOL 006:23
7 I. Allegro aperto — Kammerorchester Basel 007:28
8 II. Andante ma non troppo — GABETTA, SOL 006:53
9 III. Allegro — GABETTA, SOL 006:40

‘Het Beste van het Beste’: zelfverzekerder kan het motto van de serie Wereldberoemde Orkesten in de Rotterdamse Doelen niet zijn. Het worden heel bijzondere concerten in de als nieuw blinkende Grote Zaal: Charles Dutoit dirigeert het Royal Philharmonic Orchestra (20 oktober), Philippe Herreweghe presenteert l’Orchestre des Champs Élysées (16 maart) en Mikhail Pletnev komt het Koninklijk Concertgebouworkest dirigeren (22 mei).

door Gerard Scheltens


De dirigent Charles Dutoit geeft op 20 oktober het eerste concert in de prestigieuze serie Wereldberoemde Orkesten. Hij heeft een aantrekkelijk programma samengesteld waarin zijn liefde voor het Franse repertoire naar voren komt.
En hij brengt mee... de jonge Argentijnse Sol Gabetta, die op haar Guadagnini-cello uit 1759 het concert van Edward Elgar zal spelen. Een werk dat voor eeuwig verbonden lijkt te zijn aan wijlen Jacqueline Dupré, wier onvergetelijke opnamen een norm hebben gesteld waarmee Sol Gabetta graag de uitdaging aangaat. Dat kan de in Basel wonende 28-jarige celliste wel worden toevertrouwd.
Als peutertje al zong ze een werkje van Vivaldi foutloos na. Ze won allerlei prijzen en bouwde een internationale solocarrière op. Haar discografie werd pas nog verrijkt door mooie RCA-opnamen van Sjostakovitsj (Tweede celloconcert en Sonate) en Hofmann - Haydn - Mozart, met onder andere een cellobewerking van Mozarts Hoboconcert KV 314.
Wie brengt Dutoit nog meer mee...? Het Royal Philharmonic Orchestra uit Londen. Het is ooit opgericht door de legendarische Sir Thomas Beecham, die het zo sterk naar zijn inzichten kneedde dat het voor zijn opvolgers moeilijk werd er greep op te krijgen. Gelukkig behoren die perikelen allang tot het verleden. Sinds de jaren tachtig gaat het uitstekend met het orkest. Het was in 1986 het eerste dat zijn eigen cd-label oprichtte, RPO Records, en daarmee een trend zette. Voor de ambities van Charles Dutoit, nu 73 jaar, maar nog altijd actief in het centrum van het muziekleven, is het prestigieuze orkest een heel geschikt vehikel.
Zoals alle topdirigenten is de Zwitser Dutoit een kosmopoliet die overal ter wereld thuis is. Het langst, een kwarteeuw, heeft hij voor het Orchestre Symphonique de Montréal gestaan. Hij bouwde het uit tot het belangrijkste Canadese orkest. Daarnaast had hij een jarenlange relatie met het Orchestre National de France en het Philadelphia Orchestra. Wat dirigeert hij...? Het wordt een Brits-Frans-Tsjechisch programma, want naast Elgar zal Dutoit zich wijden aan een van zijn specialiteiten: Ravel, wiens Ma mère l’oye op het programma staat. Zijn Decca-opname van dit werk met het orkest van Montréal is exemplarisch en we mogen dus uitkijken naar het Rotterdamse optreden. De avond wordt afgesloten met de Nieuwe Wereld-symfonie van Dvorák, zodat er ook nog een Amerikaans tintje aan te pas komt. Daarmee krijgen we drie verschillende facetten te horen van het RPO en zijn dirigent. Het zou wel eens kunnen dat er met ‘het beste van het beste’ niets te veel is gezegd.
Trouwens: Sol Gabetta komt dit seizoen nog eens in de Doelen. Op 18 t/m 21 maart 2010 speelt ze opnieuw Elgar, maar dan met ons eigen Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook om naar uit te kijken. Kaarten voor het concert van 20 oktober kosten normaal €47,-.
Lezers van Klassieke Zaken krijgen 20% korting en betalen €37,60. Reserveren kan bij de Kassa van de Doelen o.v.v. actie Klassieke Zaken via 010-2171717. De aanbieding kan ook worden gereserveerd in combinatie met een concertdiner. Lezers betalen dan €68,10. Inbegrepen in de prijs zijn het concertkaartje, een driegangendiner in de Doelen bereid door het team van tweesterrenkok Ron Blaauw en een drankje bij het diner.

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht