Terug naar het overzicht
cover
Various Celebration
€ 21,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Celebration

4260054554744

Componist Various
Titel Celebration
Artiest Rooyen, Ack van / Paul Heller Quintet
Artikel nr. 0874474MR
EAN Code 4260054554744
Aantal CD's 1
Label Mons Records
Releasedatum 2010-02-26
# Titel & Artiest Tijd
1 My Ideal — Rooyen, Ack Van / Heller, Paul 007:15
2 Chasing Shadows — Rooyen, Ack Van / Heller, Paul 005:39
3 On For Griff — Rooyen, Ack Van / Heller, Paul 006:25
4 Cat & Mouse — Rooyen, Ack Van / Heller, Paul 005:35
5 Crossover — Rooyen, Ack Van / Heller, Paul 004:13
6 Autumn Bugle — Rooyen, Ack Van / Heller, Paul 005:33
7 Short Cut — Rooyen, Ack Van / Heller, Paul 005:13
8 Close Encounters — Rooyen, Ack Van / Heller, Paul 004:29
9 Another Waltz — Rooyen, Ack Van / Heller, Paul 005:54
10 Last Minute Blues — Rooyen, Ack Van / Heller, Paul 003:44
11 Reprise — Rooyen, Ack Van / Heller, Paul 001:47

Klassieke Kinderzaken

Live-stream-cd

Het was natuurlijk fijn om je vriendjes en vriendinnetjes, meesters en juffen weer te zien na al dat online werken thuis. En dan neem je die ene pestkop in de klas op de koop toe. Kijk in de vorige Klassieke Zaken #3* hoe Jasper thuis werkt. En nu heb je heerlijk vakantie, waar je ook mag zijn. In Klassieke Kinderzaken 2015 #5 had ik het over het bijzondere van liveconcerten. Lees dat voor de aardigheid nog een keer. Gelukkig hebben wij de laatste tijd via televisie veel streams kunnen zien. Bij een stream mis je de sfeer van de zaal. En musici missen jullie, het publiek. Er zit tenslotte glas tussen. Maar toch…ik heb via de streams veel gezien en gehoord waar ik anders niet naar toe had kunnen gaan. Streams uit de hele wereld. Thuis in de stoel. Al eerder opgenomen of met musici die ondanks deze treurige tijd aan de halsters (leuk woord) trekken om zonder publiek de muzikale wei in te gaan.

Stream jazz
Een concert met Ack van Rooyen* in duet met pianist Juraj Stanik, een initiatief van ESP records. Jurai Stanik is origineel, boeiend, geen clichés. Ack werd op 1 januari 1930 geboren, is dus 90 jaar. Speelt flügelhorn. Dat is een trompet met een zijdezachte toon. Zo ken ik Ack ook, zijdezacht maar met degelijke opvattingen. Hij heeft humor, is een geweldige lesgever (pedagoog) en heel bescheiden. En maar spelen. Ik vermijd het woord ‘nog’. “Als het blazen niet meer gaat, houdt het vanzelf op”, las ik. Hij kreeg de Singer Laren Jazz Award, de Blijvend Applaus Prijs, en de Boy Edgar Prijs. Tik maar eens in: BIMHUIS TV|Ack van Rooyen 90! Daar kreeg hij de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Meer dan een uur topmuziek! DOEN!

Hoe zou het zijn om als 9-jarige een keer naar het Bimhuis in Amsterdam te gaan? Ik verloot twee kaartjes. Kies een concert uit in het Bimhuis. Koop ik ook een kaartje voor mezelf. Drinken we met z’n drieën wat in de pauze. Ik neem de verantwoordelijkheid op mij als je na het concert zegt: “Ik wil jazzmuzikant worden!” De bliksem kan maar zo in je hoofd slaan. Mijn motto: ‘Tussen 0 en 12 wordt de basis gelegd.’ Daarom roep ik al jaren en jaren: “Wees zuinig op onze meesters en juffen in het basisonderwijs.” Stuur je een mailtje met de datum van het concert in het Bimhuis? Ik zocht naar een cd van Ack.

Cd jazz
To the Ends of the Earth met saxofonist-leader Jeroen Manders en met een van zijn docenten op het conservatorium, Ack van Rooyen. Pianist Marc van Roon, bassist Erik Robaard en Wim Kegel slagwerk. Topmannen. Ik zeg niks. LUISTER! Ook de cd Celebration met saxofonist Paul Heller is een aanrader.

Stream klassiek
Dmitri Sjostakovitsj’ Symfonie nr. 4. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest met dirigent Yannick Nézet-Séguin. Opgenomen in de Doelen, Rotterdam. Ik zat gelijk aan mijn stoel genageld. Wat een opening. Greep mij meteen bij de strot. Daar wil ik méér van weten. Jullie kennen mijn motto: ‘Nieuwsgierig blijven!’ Het mooie van een stream is dat je spelende muzikanten van dichtbij ziet en de dirigent in zijn gezicht. Ik op zoek naar een cd van ‘Sjos 4’, zoals musici vaak zeggen.

Cd klassiek
En wat blijkt? Er is een cd. Titel: The Rotterdam Philharmonic Orchestra Collection met Yannick. Hela ho…een box met zes cd’s. Meteen besteld. Met de componisten Gustav Mahler (nr. 10), Ludwig van Beethoven (nr. 8), Pjotr Tsjaikovski (opus 32. Opus betekent: werk), Mark-Anthony Turnage (Pianoconcert), Béla Bartók, Antonín Dvorák, Anton Bruckner (nr. 8), Claude Debussy (met vrouwenkoor), om na de Trauersinfonie van Joseph Haydn (nr. 44) niet meer te treuren, maar te hopen op een betere toekomst voor de Muzen. Veel sferen. Niet alles in een keer. Pak af en toe een cd’tje en luister een stukje. Vergelijk de verschillende componisten en wat je bevalt en waarom. Laat je onderdompelen. En een paar jaar later weer luisteren! En onderzoek wat je dan vindt.

Meesters en juffen, ik verloot drie cd’s en drie boekjes van Fred en de Gouden Harp. Na de vakantie elke dag beginnen met 10 minuten! Stuur je een mailtje? Ik doe er een brief bij met de naam van meester of juf en de naam van de school. “Méér Muziek in de Klas.”
Mailen naar edwinrutten@edwinrutten.nl. Iedere mailer krijgt de intussen felbegeerde Klassieke Kinderzaken Oorkonde.*

Nou dág! Fijne vakantie,
Edwin Rutten (Klassieke Zaken 4-2020)

PS. Alle columns zijn te vinden op edwinrutten.nl bij LEZEN
PPS. https://www.ackvanrooyen.com/
PS. “Zeg Edwin, beantwoord je altijd elke mail?” “Jazeker wel!”

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht