Terug naar het overzicht
cover
Bartok, Bela Bartok Bound Vol. 1 - String Quartets 1, 2 & 4
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Bartok, Bela

Bartok Bound Vol. 1 - String Quartets 1, 2 & 4

0723385414193

Componist Bartok, Bela
Titel Bartok Bound Vol. 1 - String Quartets 1, 2 & 4
Artiest Ragazze Quartet
Artikel nr. 8541419120728
EAN Code 0723385414193
Aantal CD's 1
Label HARMONIA A - F CHANNEL CLASSIC
Releasedatum 2019-04-12
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Lento — RAGAZZE QUARTET 009:11
2 2. Allegretto — RAGAZZE QUARTET 008:45
3 3. Introduktion: Allegro - Allegro vivace — RAGAZZE QUARTET 012:24
4 1. Moderato — RAGAZZE QUARTET 010:31
5 2. Allegro molto capriccioso — RAGAZZE QUARTET 008:01
6 3. Lento — RAGAZZE QUARTET 008:44
7 1. Allegro — RAGAZZE QUARTET 006:09
8 2. Prestissimo, con sordino — RAGAZZE QUARTET 002:54
9 3. Non troppo lento — RAGAZZE QUARTET 005:54
10 4. Allegretto pizzicato — RAGAZZE QUARTET 002:52
11 5. Allegro molto — RAGAZZE QUARTET 005:26

Het omslag is bijna net zo ludiek als dat van de Terry Riley-cd een paar jaar geleden: een boom waaruit een grammofoon, een viool en folkloristische danseressen groeien. Dat verwijst natuurlijk naar de Oost-Europese volksmuziek die bij Bartók zo’n doorslaggevende rol speelt. Het geldt ook voor zijn zes strijkkwartetten, waarvan er hier drie worden gepresenteerd. Meteen al in het openingsdeel van het Eerste hoor je bourdonklanken die aan een folkloristische draailier of iets dergelijks doen denken. In elk deel klinkt wel iets landelijks, met name ritmisch. Al in dat Eerste strijkkwartet (1908) was Bartók zijn tijd ver vooruit door de grenzen van de tonaliteit op te zoeken. Tegelijkertijd keek hij ook terug, want stilistisch sloot hij aan bij de late Beethoven, wiens kwartetmuziek hij intensief bestudeerde. Het Nederlandse Ragazze Quartet kennen we van onconventionele, soms theatrale uitvoeringen en allerlei cross-overs. Vooral sinds ze in 2013 de Kersjes Prijs wonnen, die een aanzienlijke financiële armslag gaf, zijn de vier dames rolbepalend in het Nederlandse culturele leven. Bartók lijkt hen op het lijf geschreven, want ook de gevaarlijkste passages, zoals versnellingen, scherpe dissonanten en schielijke overgangen vloeien probleemloos uit hun instrumenten. Dat de opname fraai is, hoeft bij dit label niet te verbazen.

Jos van der Zanden (Klassieke Zaken 3-2019)

INTERVIEW

Bartók op de kaart
Grenzeloos is het Ragazze Quartet. Al heel wat spraakmakende sporen hebben de musici verdiend, met innovatieve programma’s die de grenzen van het klassieke strijkkwartet ver te buiten gaan. Hun cd’s zijn veelgeprezen, hun repertoire is oneindig, hun inventiviteit kent geen grenzen. Op hun recente cd: Bartók.

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne kwartetten, werkt met acteurs, zangers, dansers, filosofen. Bij de opwindende performances van de musici mogen alle zintuigen meedoen. De energie van de muziek wordt zichtbaar. Rosa Arnold, Jeanita Vriens, Annemijn Bergkotte en Rebecca Wise hebben een nieuw speerpunt: de zes strijkkwartetten van Béla Bartók. “We vinden hem fantastisch”, zegt celliste Rebecca Wise. Dat zijn muziek bijna 75 jaar na zijn dood voor sommigen nog te modern is, is onvoorstelbaar.” Dat vooroordeel gaan de Ragazze ongedaan maken, want Bartóks muziek is ongelooflijk. “Net als Beethoven gaat hij over grenzen heen. Omdat hij de beperkingen van de instrumenten niet kende is deze muziek technisch veeleisend, heel onhandig soms. Als je daar greep op krijgt word je gigantisch beloond: je wordt er een beter strijkkwartet van.”

Wise liet zich in Boedapest bijpraten door musicoloog en Bartókkenner László Vikárius om door te dringen tot de kern van Bartók, die zich de volksmuziek in een wijde boog rond Hongarije eigen maakte. Zo krijg je meer begrip voor zijn universele twintigste-eeuwse idioom. Op allerlei manieren wordt Bartók door de Ragazze aan de man gebracht. Natuurlijk met optredens, al dan niet gecombineerd met ander werk. Er is een prachtige eerste cd uitgekomen met de kwartetten 1, 2 en 4.

Het Ragazze Quartet wil de energie van Bartóks muziek niet alleen hoorbaar maar ook zichtbaar maken. “We willen de drive, de levensvreugde uitstralen door onze bewegingen bij het spelen.” Grenzen oprekken is een sleutelwoord. Want waarom zou je je beperken tot je eigen concerten? Je kunt ook in de marge van een concert of voorstelling het publiek laten kennismaken met het geniale kwartetoeuvre van Bartók. Wise: “Stel, het Concert voor orkest wordt ergens uitgevoerd, of het ballet De houten prins wordt gedanst, dan kunnen wij erbij komen met een randprogramma. Een van de leukste ideeën daarvoor is een PubQuiz, waarvoor we expert Paul Scheepers hebben ingeschakeld. We zijn ook bezig met een kindervoorstelling met Oorkaan en choreograaf Pim Veulings.” Het Ragazze Quartet borrelt over van de ideeën. In de komende seizoenen is iedereen ‘Bartók Bound’. Een podcast houdt ons op de hoogte. Béla Bartók staat op de kaart...!
www.ragazzekwartet.nl

Gerard Scheltens (2-2019)

  • cover
  • cover

Terug naar het overzicht