Terug naar het overzicht
cover
Bartok, Bela Bartok Bound Vol. 1 - String Quartets 1, 2 & 4
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Bartok, Bela

Bartok Bound Vol. 1 - String Quartets 1, 2 & 4

0723385414193

Componist Bartok, Bela
Titel Bartok Bound Vol. 1 - String Quartets 1, 2 & 4
Artiest Ragazze Quartet
Artikel nr. 8541419120728
EAN Code 0723385414193
Aantal CD's 1
Label HARMONIA A - F CHANNEL CLASSIC
Releasedatum 2019-04-12

INTERVIEW

Bartók op de kaart
Grenzeloos is het Ragazze Quartet. Al heel wat spraakmakende sporen hebben de musici verdiend, met innovatieve programma’s die de grenzen van het klassieke strijkkwartet ver te buiten gaan. Hun cd’s zijn veelgeprezen, hun repertoire is oneindig, hun inventiviteit kent geen grenzen. Op hun recente cd: Bartók.

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne kwartetten, werkt met acteurs, zangers, dansers, filosofen. Bij de opwindende performances van de musici mogen alle zintuigen meedoen. De energie van de muziek wordt zichtbaar. Rosa Arnold, Jeanita Vriens, Annemijn Bergkotte en Rebecca Wise hebben een nieuw speerpunt: de zes strijkkwartetten van Béla Bartók. “We vinden hem fantastisch”, zegt celliste Rebecca Wise. Dat zijn muziek bijna 75 jaar na zijn dood voor sommigen nog te modern is, is onvoorstelbaar.” Dat vooroordeel gaan de Ragazze ongedaan maken, want Bartóks muziek is ongelooflijk. “Net als Beethoven gaat hij over grenzen heen. Omdat hij de beperkingen van de instrumenten niet kende is deze muziek technisch veeleisend, heel onhandig soms. Als je daar greep op krijgt word je gigantisch beloond: je wordt er een beter strijkkwartet van.”

Wise liet zich in Boedapest bijpraten door musicoloog en Bartókkenner László Vikárius om door te dringen tot de kern van Bartók, die zich de volksmuziek in een wijde boog rond Hongarije eigen maakte. Zo krijg je meer begrip voor zijn universele twintigste-eeuwse idioom. Op allerlei manieren wordt Bartók door de Ragazze aan de man gebracht. Natuurlijk met optredens, al dan niet gecombineerd met ander werk. Er is een prachtige eerste cd uitgekomen met de kwartetten 1, 2 en 4.

Het Ragazze Quartet wil de energie van Bartóks muziek niet alleen hoorbaar maar ook zichtbaar maken. “We willen de drive, de levensvreugde uitstralen door onze bewegingen bij het spelen.” Grenzen oprekken is een sleutelwoord. Want waarom zou je je beperken tot je eigen concerten? Je kunt ook in de marge van een concert of voorstelling het publiek laten kennismaken met het geniale kwartetoeuvre van Bartók. Wise: “Stel, het Concert voor orkest wordt ergens uitgevoerd, of het ballet De houten prins wordt gedanst, dan kunnen wij erbij komen met een randprogramma. Een van de leukste ideeën daarvoor is een PubQuiz, waarvoor we expert Paul Scheepers hebben ingeschakeld. We zijn ook bezig met een kindervoorstelling met Oorkaan en choreograaf Pim Veulings.” Het Ragazze Quartet borrelt over van de ideeën. In de komende seizoenen is iedereen ‘Bartók Bound’. Een podcast houdt ons op de hoogte. Béla Bartók staat op de kaart...!
www.ragazzekwartet.nl

Gerard Scheltens (2-2019)

  • cover
Terug naar het overzicht