Terug naar het overzicht
cover
Bach Bach 333 LTD. ED. / 222 CD + 1 DVD
€ 499,00 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Bach

Bach 333 LTD. ED. / 222 CD + 1 DVD

0028947980001

Componist Bach
Titel Bach 333 LTD. ED. / 222 CD + 1 DVD
Artiest Various Artists
Artikel nr. 479800000289
EAN Code 0028947980001
Aantal CD's 223
Label DEUTSCHE GRAMMOPHON
Releasedatum 2018-10-26

SPECIAL

Bach333 Bach compleet
Ter ere van de 333ste verjaardag van Johann Sebastian Bach (1685-1750) slaan Deutsche Grammophon en Decca Classics de handen ineen om maar liefst 280 uur Bachmuziek op 222 cd’s uit te brengen, gecombineerd met 1 dvd, A passionate life, waarop John Eliot Gardiner de geniale Bach probeert te doorgronden.

Bach wordt uitgevoerd door meer dan 750 musici, afkomstig van 32 labels. Bach333 is de grootste aan één componist gewijde cd-box die ooit verschenen is. Het getal 3 vormt de ‘motivering’ voor deze unieke uitgave, want 3 verwijst naar de goddelijke drie-eenheid, de universele bron van waaruit enwaarvoor Bach al zijn met ‘Soli Deo Gloria’ ondertekende muziek componeerde. Bach verzoende in zijn muziek de mens met het universum. Deze Bacheditie omarmt het mysterie Bach. De box omvat alle cantates, uitgevoerd door specialisten als Gardiner, Suzuki, Harnoncourt en Koopman, en omarmt met oude en nieuwe(re) opnames negentig jaar uitvoeringstraditie van pianisten als Landowska, Horowitz, Gould, Richter, Brendel en Daniil Trifonov, zangers als Wunderlich en Janowitz, cellisten als Casals en Fournier en violisten als Grumiaux, Carmignola, Milstein en Janine Jansen.

De lijst is eindeloos en daarmee ook de variatie in benadering en speelwijze. Moet Bach zingen of spreken, of allebei tegelijk? Moet Bachs magistrale muziek vooral statig klinken of benadruk je juist het dansante karakter? Hoe nieuwer de opnames zijn, hoe sneller doorgaans de gekozen tempi. Hoe ouder de opnames zijn, hoe persoonlijker vaak de sound van de musici. Maar dat betekent lang niet altijd te veel vibrato of tergend langzame tempi. Ook onder de historische uitvoeringen bevinden zich heel frisse, helder gearticuleerde en geanimeerde Bachvertolkingen, terwijl de barokspecialisten nogal eens neigen naar te haastige tempi, voorspelbaarheid en een enigszins bloedeloze klank.

Bijgevoegd zijn twee hardcoverboeken over Bach met veertien nieuwe wetenschappelijke essays van onder anderen Christoph Wolff, afbeeldingen van veel (nieuwe) documenten, een nieuwe Bachbiografie en toelichtingen op alle werken. In samenwerking met het Bach Archiv Leipzig is exclusief gebruik gemaakt van de complete, nog te verschijnen nieuwe BWV-catalogus. Dit alles inclusief tien uur nieuwe opnames en zeven wereldpremiè- res van Bach zelf: zes alternatieve koralen en Beethovens enige, nooit voltooide arrangement van een Bachwerk.

De prijs van de Limited Bach Edition ligt rond de € 499,00. Veel geld, maar voor wat je er allemaal voor krijgt is het eigenlijk niet duur. Zeker niet voor het monumentale oeuvre van de man die zijn tijd eeuwen vooruit was en alle componisten na hem heeft geïnspireerd. Zelf zou Bach trots zijn geweest op dit monument, al zou hij vast gezegd hebben: ‘Wacht nog even met uitbrengen, want ik ben net een cantate aan het bewerken.’ Bach was onophoudelijk aan het ‘vernieuwen’, deels uit leergierigheid en tijdnood, maar vooral ook omdat muziek in zijn ogen de universele schoonheid van Gods schepping moest weerspiegelen. Toch stond Bach volop in het leven. Zijn noten dansen, huilen, lachen, sterven en worden weer geboren, zoals het leven zelf. Bachs muziek is een symbool voor het bestaan... Erbarme dich.

Wenneke Savenije (6-2018)

  • 028947980001 Cvr2

bach box exploded2

Terug naar het overzicht