Terug naar het overzicht
cover
Wagner, Richard Aria’s, Wesendonck-Lieder
€ 17,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Wagner, Richard

Aria’s, Wesendonck-Lieder

0028947851899

Componist Wagner, Richard
Titel Aria’s, Wesendonck-Lieder
Artiest Kaufmann, Jonas \ Orchester der Deutschen Oper Berlin
Dirigent Runnicles, Donald
Artikel nr. 002894785189
EAN Code 0028947851899
Aantal CD's 1
Label Decca
Releasedatum 2013-02-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Ein Schwert verhieß mir der Vater (ERSTER AUFZUG) — Jonas Kaufmann, Orchester der Deutschen Oper Berli 006:27
2 "Daß der mein Vater nicht ist...Du holdes Voglein!" (Zweiter Aufzug) — Jonas Kaufmann, Orchester der Deutschen Oper Berli 010:44
3 "Allmächt'ger Vater, blick herab" (Act 1) — Jonas Kaufmann, Orchester der Deutschen Oper Berli 009:47
4 "Inbrunst im Herzen" (DRITTER AKT) — Jonas Kaufmann, Orchester der Deutschen Oper Berli 013:08
5 "Am stillen Herd" (Act 1) — Jonas Kaufmann, Orchester der Deutschen Oper Berli 003:48
6 "In fernem Land, unnahbar euren Schritten" (DRITTER AUFZUG) — Jonas Kaufmann, Orchester der Deutschen Oper Berli 010:25
7 Der Engel — Jonas Kaufmann, Orchester der Deutschen Oper Berli 003:12
8 Stehe still — Jonas Kaufmann, Orchester der Deutschen Oper Berli 003:50
9 Im Treibhaus — Jonas Kaufmann, Orchester der Deutschen Oper Berli 006:07
10 Schmerzen — Jonas Kaufmann, Orchester der Deutschen Oper Berli 002:24
11 Träume — Jonas Kaufmann, Orchester der Deutschen Oper Berli 004:27

CD Bespreking
Een tenor die de Wesendonck-Lieder van Wagner zingt? Nee, gebruikelijk is het niet, maar ook niet zo raar – René Kollo is Jonas Kaufmann al voorgegaan. Nu ken ik Kollo’s opname niet, maar ik kan me niet voorstellen dat die mooier zou kunnen klinken dan Kaufmanns versie. Had ik sterren tot mijn beschikking, dan had ik deze cd het hoogst mogelijke aantal gegeven, want wat mij betreft is het een van de mooiste uitgaven van de laatste jaren, zeker wat een zangrecital betreft. Ook de samenstelling van de cd is bijzonder – het zestal aria’s dat Kaufmann heeft uitgezocht (lees het zeer interessante interview in het tekstboekje), gaat van Rienzi tot Siegfried, opera’s die Kaufmann (vooralsnog?) niet heeft gezongen. Dat de cd juist nu is uitgebracht, is niet toevallig – op 15 februari is in de Met Parsifal in première gegaan, met Kaufmann in de hoofdrol. Parsifal ontbreekt in zijn recital, maar de oorspronkelijke versie van In fernem Land (Lohengrin) balsemt alle wonden. Dat de cd zo ontzettend prachtig is geworden, ligt natuurlijk aan Kaufmann, zijn briljante voordracht en taalbegrip, zijn acteren en zijn niet minder dan geweldige stem. Maar laten we de dirigent en de spelers van het Berlijnse orkest niet vergeten!
Basia Jaworski (2-2013)

Aangenaam Klassiek 2014
Jonas Kaufmann groeide dankzij veelgeprezen rollen als Siegmund in 'Die Walküre' en 'Lohengrin' in korte tijd uit tot een Wagnertenor bij uitstek. Een cd kon niet uitblijven en die kwam er vorig jaar. Grote verrassing was en is zijn interpretatie van Wagners 'Wesendoncklieder', die normaal gesproken op het sopraanmenu staan. Kaufmann geeft met zijn baritonale tenor een geheel nieuwe dimensie aan deze liederen. "Buitengewoon verleidelijk", noemde The Guardian het al.

 

  • cover

Jonas Kaufmann de Edison Klassiek 2014 in de categorie De solist – vocaal.

Het juryrapport:

Hoe klinkt de ultieme Wagnertenor? Op de horizon van timbremogelijkheden - van licht en lyrisch tot krachtig en diep - staat de Duitse tenor Jonas Kaufmann aan de donkere kant.

Jonas Kaufmann zet zijn stem, die met de jaren steeds voller, vrijer en ronder klinkt, in voor een breed repertoire, en hij excelleert ook daadwerkelijk in repertoire van Verdi tot Massenet. Maar een uitgelezen Wagner-tenor bewijst hij zich op dit aria-album óók, waarbij de extreme subtiliteit van zijn Duitse dictie het dramatisch tekstverloop extra glans verleent.

Kaufmanns Wagner-album is ook een blik in de toekomst. De manier waarop hij hier de aria’s van en uit de opera Siegfried zingt, doen verlangen naar zijn scenische roldebuut. De selectie bijeengebrachte aria´s is bovendien origineel, want behalve fragmenten uit Rienzi, Die Meistersinger von Nürnberg, Tannhäuser, Lohengrin, Siegfried en Die Walküre – Wagner volgend in zijn ontwikkeling – legde Kaufmann ook de zelden integraal door tenor gezongen Wesendonck-Lieder vast. Door de subtiele begeleiding van het Orchester der Deutschen Opera onder Donald Runnicles weet hij daarin steeds een grote mate van intimiteit te bewaren – met name in het prachtig gezongen Träume. Kaufmann is de grootste tenor van onze tijd en Wagner laat zijn stem in volle rijpheid bloeien. Zoals bij veel grote kunst lijkt dat aanvankelijk vanzelfsprekend. Tot je je realiseert hoe uniek het is.

Mischa Spel

Terug naar het overzicht