Terug naar het overzicht
cover
Antheil / Ives e.a. American Pioneers - Music for String Orchestra
€ 11,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Antheil / Ives e.a.

American Pioneers - Music for String Orchestra

5028421960869

Componist Antheil / Ives e.a.
Titel American Pioneers - Music for String Orchestra
Artiest Ciconia Consort / Gasteren, Dick van
Artikel nr. 0096086
EAN Code 5028421960869
Aantal CD's 1
Label BRILLIANT CLASSICS
Releasedatum 2020-12-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Präludium — CICONIA CONSORT/DICK VAN GASTEREN 003:41
2 2. Pizzicato - Adagietto — CICONIA CONSORT/DICK VAN GASTEREN 008:35
3 3. Fuge — CICONIA CONSORT/DICK VAN GASTEREN 005:01
4 1. Allegro — CICONIA CONSORT/DICK VAN GASTEREN 003:36
5 2. Andante molto — CICONIA CONSORT/DICK VAN GASTEREN 009:09
6 3. Vivo — CICONIA CONSORT/DICK VAN GASTEREN 004:37
7 Hymne für Streichorchester (Largo cantabile) (1904) — CICONIA CONSORT/DICK VAN GASTEREN 003:15
8 Appalachian Spring (Ballett): Suite — CICONIA CONSORT/DICK VAN GASTEREN 026:01

In 1620 vertrok een groep Pilgrim Fathers vanuit Leiden naar de Nieuwe Wereld om daar een veilig bestaan op te bouwen. Deze Pilgrim Fathers waren in 1609 uit Engeland naar Nederland gevlucht om te ontkomen aan vervolging op grond van hun religieuze overtuigingen. Hoewel deze ‘pelgrims’ niet de grondleggers zijn van de Verenigde Staten, is hun historie en invloed van groot belang en overal voelbaar. Om stil te staan bij de vierhonderdste verjaardag van dit historische feit nam het Ciconia Consort onder leiding van oprichter Dick van Gasteren een cd op met werken van Arthur Foote, George Antheil, Charles Ives en Aaron Copland. Deze grondleggers van de hedendaagse Amerikaanse muziek hebben volgens het Haagse strijkorkest eenzelfde pioniersgeest als de Pilgrim Fathers. Daar is wat voor te zeggen, want zowel de Serenade van Antheil als de Hymn van Ives en Appalachian Spring van Copland waren destijds ongehoord en compleet vernieuwend en verfrissend. Dat wordt des te meer duidelijk gemaakt door de keuze voor een suite van een van de eerste bekende Amerikaanse componisten, Arthur Foote, als cd-opening. Zijn werk klinkt nog naar westerse romantiek. Het is de grote verdienste van het Ciconia Consort dat de schok van het nieuwe hierna overduidelijk over het voetlicht komt.

Paul Janssen (Klassieke Zaken 6-2020)

Klassiek voor een breed publiek
Het Ciconia Consort heeft onlangs bij het label Brilliant Classics zijn derde cd, Rheingold, uitgebracht en de vierde is alweer in de maak. Steeds hadden we als ensemble de afgelopen twee jaar in plaats van een concertprogramma een plan B klaarstaan, voor de situatie van een nieuwe lockdown. Achter de schermen en zonder publiek mochten we doorgaan. Dus we zijn wat vaker de studio ingegaan voor radio, televisie en cd-opnames. Het programma De weg naar Hollywood met werken van Stravinsky, Herrmann, Barber en Korngold werd in maart 2021 opgenomen door de NTR en is inmiddels acht keer uitgezonden op NPO 2 extra. We zijn al met al best trots hoe we met Ciconia de coronacrisis zijn doorgekomen.

Net als bij de concertprogramma’s van Ciconia proberen we met onze cd’s een verhaal te vertellen. In Rheingold staan de sagen en sprookjes van de Rijn centraal en op de cd American Pioneers de componisten als pionier in het ontdekken van het ‘eigen Amerikaanse’ geluid. De inventiviteit en originaliteit van dirigent en artistiek leider Dick van Gasteren lijkt hierbij onuitputtelijk. Steeds weet hij weer onbekend repertoire uit alle stijlperioden op te diepen en te plaatsen in een aansprekende verhaallijn. Met deze thematische benadering proberen wij klassieke muziek toegankelijk te maken voor een breed publiek, wat ook voor Brilliant Classics een belangrijke drijfveer is. Mede dankzij wereldwijde distributie via Brilliant Classics staat Ciconia ook internationaal in de schijnwerpers. Onze cd’s worden gedraaid in Engeland en Duitsland, en van de VS tot in Australië en Taiwan, en uit alle hoeken van de wereld ontvingen we lovende recensies.

(Klassieke Zaken 1-2022)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht