Alone

0602498840320

Titel Alone
Artiest Evans, Bill
Artikel nr. 060249884032
EAN Code 0602498840320
Aantal CD's 1
Label Verve
Releasedatum 2005-09-23
# Titel & Artiest Tijd
1 Here's That Rainy Day — Evans, Bill 005:24
2 A Time For Love — Evans, Bill 005:07
3 Midnight Mood — Evans, Bill 005:23
4 On A Clear Day (You Can See Forever) — Evans, Bill 004:51
5 Never Let Me Go — Evans, Bill 014:43
6 The Two Lonely People — Evans, Bill 006:37
7 Here's That Rainy Day (Alternate) — Evans, Bill 005:17
8 A Time For Love (Alternate) — Evans, Bill 004:45
9 Midnight Mood (Alternate) — Evans, Bill 004:21
10 On A Clear Day (You Can See Forever) (Alternate) — Evans, Bill 004:17
11 Never Let Me Go (Alternate) — Evans, Bill 010:37
12 Medley: All The Things You Are / Midnight Mood — Evans, Bill 004:12

KLASSIEKE KINDERZAKEN

Het Recital
Stel je voor. Je gaat naar school en je zit in je eentje of met z’n tweeën in de klas. Dat is wel wat anders dan met z’n dertigen.*
Een recital is een concert of een cd-opname waarbij een musicus solo speelt of met z’n tweeën: piano met zang, viool, altviool, cello, hobo, klarinet of fagot. Dat is heel wat anders dan spelen in een symfonieorkest.
In je eentje spelen of in een symfonieorkest heeft voordelen en nadelen. Mail mij 3 voordelen en 3 nadelen. Musici kunnen, mogen, moeten ook mailen met hun ervaringen. Ik verloot een pakketje cd’s onder de originele inzendingen.
Discretie verzekerd.

Je zal maar alleen op reis gaan samen met de partita’s van Bach. Of met pianosolostukken. Niemand om tegen te mopperen of om mee te lachen. De hele verantwoordelijkheid is voor jezelf. Ik heb daar grote bewondering voor. Maar solist bij een groot orkest geeft ook zo z’n spanningen.

Mijn eerste keer in de Berliner Philharmonie in Duitsland als verteller (in het Duits) met symfonieorkest met mijn verhaal Der kleine Mummummum auf der Suche nach dem Rhythmus: ik stond bij het openingsnummer aan de zijkant en dacht in een flits: ‘Weet je wat? Ik ga gewoon flauwvallen en daarná zeggen dat ik het zo goed kende.’ Het liep goed af, hoor.

In februari deed ik als verteller 9 concerten met mijn verhaal Mozart, je zal maar een wonderkind zijn met Het Gelders Orkest, zestig musici. Mijn grootste zorg is dan dat ik het goed wil doen voor de musici. Maar ik had bal met het orkest en de zaal. Het is dezelfde spanning als jouw spreekbeurt voor de klas, je opstel, spelen in de slotmusical. Je loopt altijd risico, maar zonder risico geen… ja geen… nou ja… dan is het allemaal zo niks.

Klassiek
Cd: Dance! Huijnen & Grotenhuis.
Met z’n tweeën. Viool en accordeon.
Deze cd kies ik omdat ik de combinatie zo bijzonder vind. Zij spelen bewerkingen van onder anderen Bartók, Dvorák, Brahms en Piazzolla.

De accordeon heb ik in mijn hart gesloten door Harry Moten, de Grote Grijze Geitenbreier uit De Film van Ome Willem. Harry was een groot Bachliefhebber. Hij heeft uren en uren uitgevogeld hoe je je vingers op de toetsen en de knoppen van de accordeon moet zetten (de vingerzetting) om Bach zo getrouw mogelijk te laten klinken. Ik kwam een keer bij hem en hij zat in z’n eentje boven aan de trap met zijn accordeon. Ik stond een half uur beneden met gepaste eerbied te luisteren hoe deze man aan het werk was, pas daarna ging ik naar boven. Hij heeft er een mooie lp van gemaakt (zo’n zwarte pannekoek. Vinyl). Huijnen & Grotenhuis. Wat mengen de instrumenten mooi in #2. Ai, de donkere deken van #8. En de beide dames binden met Piazzolla een touwtje om mijn hart.

Cd: Chopin Evocations. Daniil Trifonov.
Op deze dubbel-cd hoor je de zwartwit- met-pedalen-klavier-Leeuw zowel solo als met orkest. In 3 woorden: parelen, parelen, parelen. Ademloos geluisterd. De variaties in de solostukken op een aria uit de opera Don Giovanni (Mozart). Wat een verschillende sferen. Cd 1 #7. Angstwekkend virtuoos. Hij roept beelden, gevoelens en herinneringen (Evocations) op aan Chopin. Een ware ode aan Chopin. In de verstilde stukken lijkt Trifonov op Bill Evans.

Jazz
Cd: Bill Evans. Alone
Alleen.
Op #1 aaien zijn fluwelen handen je oren. Hier lijkt Bill Evans op Trifonov. Op 3 minuten de blokakkoorden, dat wil zeggen met volle handen op de toetsen. Dit zijn de momenten dat ik een Kleenexkind ** ben.

Als je ooit op de (school)bank zit met de ruggen naar elkaar kun je niet anders dan je omdraaien en verliefd naar elkaar kijken. Een muzikaal recept voor alle leeftijden.
Dit is een cd waarbij je niet denkt: wanneer komt de bas of het slagwerk? Ik wil jullie ook graag wijzen op de duetcd’s die Bill Evans samen met zanger Tony Bennett maakte. Bennett is nu 92 jaar en treedt nog steeds op. Zingen houdt je jong. Zanger Bobby McFerrin geeft soloconcerten. Zowel klassiek (Bach) als jazz. Een grootmeester. Opzoeken!

Ik zadel weer mijn stokpaardje voor je op: ga lekker muziek maken, zingen, het geeft je een leven lang plezier. Je hoeft niet hoor, ‘t is alleen maar een suggestie. Ik ken overbelaste meesters en juffen die zeggen dat hun werk vol te houden is omdat ze 1x per week ’s avonds heerlijk muziek maken en in een bandje spelen.*

Iedere mailer krijgt de intussen fel begeerde KKZ konde ‘Zeg Edwin, beantwoord je altijd elke mail?’ ‘Jazeker wel! Probeer mij maar te betrappen.’

Wie is de oudste én wie de jongste mailer? Die stuur ik een cd.
Stuur je een fotootje op van jou met je accordeon? Docenten: foto’s met instrument en leerling zijn ook welkom.***

edwinrutten@edwinrutten.nl

Nou dag!
Edwin Rutten (2-2019)

PPS. Wanneer wordt het werk van meesters en juffen nou eens in daden op waarde geschat door de politiek?
PS. Zacht papiertje voor warme tranen.
PPS. Tis niet een kwestie van durven maar van doen.

  • cover
Terug naar het overzicht