Terug naar het overzicht
cover
Schulhoff, Ervín Schulhoff: Complete String Quartets
€ 20,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Schulhoff, Ervín

Schulhoff: Complete String Quartets

8719189290875

Componist Schulhoff, Ervín
Titel Schulhoff: Complete String Quartets
Artiest Alma Quartet
Artikel nr. 0000161
EAN Code 8719189290875
Aantal CD's 2
Label GUTMAN RECORDS
Releasedatum 2016-09-30

De Tsjechische componist Ervín Schulhoff had pech. Hij was als jood elke dreigende dans ontsprongen, maar net toen hij erkend was als Russisch staatsburger werd hij door de binnenvallende Duitsers opgepakt en als Rus gevangen gezet. Hij overleefde de oorlog niet. Zijn even speelse als luisterrijke muziek dreigde met hem te sterven. Gelukkig zijn er pleitbezorgers, zoals het jonge Alma Quartet. Het viertal vertrouwt alle werken voor strijkkwartet aan twee cd’s toe en bewijst dat Schulhoffs muziek nog springlevend is.

Aangenaam Klassiek 2016

INTERVIEW

Schulhoff compleet
Als jonge honden zo blij zijn de mannen van het Alma Quartet met hun debuutalbum dat de complete strijkkwartetten van Erwin Schulhoff bevat. “Deze muziek heeft verschillende karakters, maar is extreem toegankelijk; eigenlijk net zoals wij”, concludeert violist Marc Daniel van Biemen.

De cd-presentatie van het Alma Quartet is net even anders dan anders. Vergezeld door een paaldanseres in een Amsterdams café met een industriële uitstraling, klinkt strijkkwartetmuziek van Erwin Schulhoff. Het viertal speelt net zo lief op alternatieve festivals en in clubs als in de concertzaal. Vaak samen met andere artiesten, variërend van Hauschka en dj Henrik Schwarz tot pianist Jean-Yves Thibaudet. In het jaar van oprichting, 2014, won het kwartet meteen de Prix de Salon, een aanmoedigingsprijs van de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest. Voor hun eerste album viel de keus op de vrij onbekende strijkkwartetten van Erwin Schulhoff. “Dat was echt een ontdekking”, roepen de violisten Marc Daniel van Biemen en Benjamin Peled in koor. “Als nieuw strijkkwartet wilden we onszelf graag introduceren met nog enigszins onbetreden repertoire”, vertelt Marc Daniel. “Beethoven- en Brahmskwartetten zijn prachtig, maar al zo vaak door de beste strijkkwartetten ter wereld opgenomen.” Altist Jeroen Woudstra kwam aanzetten met de muziek van Schulhoff, een Tsjechische componist met vele gezichten. Hij studeerde onder meer bij Debussy, was jazzliefhebber en aanhanger van het dadaïsme, en stierf in 1942 in een concentratiekamp omdat hij kort tevoren Russisch staatsburger was geworden. Benjamin: “We speelden eerst de twee strijkkwartetten en 5 Pieces en ontdekten pas later zijn vroegere werken Divertimento en Strijkkwartet No. 0.” Marc Daniel vult aan: “Het is heel communicatieve muziek met verschillende stijlen en klankkleuren. Dat past bij ons. Daarnaast is dit de allereerste registratie van de complete strijkkwartetten van Schulhoff, daar zijn we best trots op.”

Het Alma Quartet mag dan wel net komen kijken als strijkkwartet, alle vier de musici hebben een schat aan ervaring in het internationale muziekleven. Daarnaast spelen ze fulltime in orkesten, cellist Nitzan Laster bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en de andere strijkers bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Niettemin proberen ze zo veel mogelijk samen te komen. “Dat is vrijwel wekelijks, en dat werkt goed tot nu toe”, volgens Benjamin. “Onze belangrijkste missie voor nu is om onze eigen klank te creëren. Dat we daar de tijd voor kunnen nemen, is een luxe.”

De violisten, liefhebbers van elektronische muziek, zijn regelmatig in het Amsterdamse nachtleven te vinden. Benjamin: “Het is bijzonder om te ervaren hoe die wereld zichzelf compleet verliest in de muziek. Dat gevoel missen we weleens in de concertzaal, waar de etiquette toch anders is.” Volgens Marc Daniel ligt dat gemis niet aan het repertoire: “Wanneer wij Schulhoff in clubs spelen, gaan die mensen ook uit hun dak. Gewoon omdat ze zich durven te laten gaan.” Toch laat klassieke muziek hun hart uiteindelijk het snelste kloppen, beamen ze beiden. “Klassieke muziek is wat ‘alma’ in het Spaans betekent: onze ziel.”

Inge Jongerman (KZ 6-2016)

  • cover

Op 30 oktober 2016 was deze CD 'CD van de week' bij de Concertzender. Luister de uitzending hier terug:

http://www.concertzender.nl/player/?mode=rod&prid=356844

Terug naar het overzicht