Terug naar het overzicht
cover
Various Composers Afterglow
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various Composers

Afterglow

0608917346022

Componist Various Composers
Titel Afterglow
Artiest Enrico Pieranunzi / Bert Joris
Artikel nr. 0073460CR
EAN Code 0608917346022
Aantal CD's 1
Label Challenge Records
Releasedatum 2021-01-15
# Titel & Artiest Tijd
1 Siren's Lounge — Enrico Pieranunzi / Bert Joris 004:24
2 Afterglow — Enrico Pieranunzi / Bert Joris 003:31
3 Millie — Enrico Pieranunzi / Bert Joris 003:18
4 Cradle Song for Mattia — Enrico Pieranunzi / Bert Joris 002:51
5 Five Plus Five — Enrico Pieranunzi / Bert Joris 005:10
6 Anne April Sang — Enrico Pieranunzi / Bert Joris 005:20
7 Freelude — Enrico Pieranunzi / Bert Joris 002:24
8 What's What — Enrico Pieranunzi / Bert Joris 002:38
9 How Could We Forget — Enrico Pieranunzi / Bert Joris 005:22
10 Not Found — Enrico Pieranunzi / Bert Joris 003:33
11 The Real You — Enrico Pieranunzi / Bert Joris 003:03

KLASSIEKE KINDERZAKEN

365x2
In de laatste Klassieke Kinderzaken* van vorig jaar had ik het over de Klassieke Muziek Scheurkalender 2021. Mensenkinderen wat heb ik daar een plezier van en wat een extra informatie krijg je met de QR-code: filmpjes, geluidsfragmenten en geestige anekdotes. Laat me weten of je de QR-code hebt geïnstalleerd. Lukt het niet dan stuur ik je een door mij geformuleerde gebruiksaanwijzing, voor kinderen en andere volwassenen, de andere volwassenen kunnen dus ook mailen, je hoeft je leeftijd niet te verjongen, hoor. Ik word door de QR op sporen gezet en nieuwsgierig gemaakt.
En je kent mijn hobbelstokpaardje: nieuwsgierigheid houd je fris. Op mijn verjaardag, 11 januari, gaat het over de componist Domenico Cimarosa. De scheurkalender vertelt dat hij 75 opera’s componeerde, de bekendste is Il Matrimonio Segreto. Keizer Leopold de Tweede vond de uitvoering zo geweldig dat hij gelijk na de première de gehele cast - alle zangers - uitnodigde voor een diner met daarna de hele opera als toegift. De héle opera, als toegift. ‘Daar ben je lekker mee’, zei een mij zeer geliefde zangeres toen zij dit verhaal hoorde.

In de aanbieding
Wie van jullie jarig wordt of geweest is, krijgt de Klassieke Kinderzaken Verjaardag Oorkonde gemaild. Als je wilt dat ik je bel en een swingende Happy Birthday zing? Kan ook, dan pikt mijn eigenwijze maar in dit geval eerlijke halsbandparkiet Milo er enkele mails uit en word je gebeld. Beloofd is beloofd. Zet wel je telefoonnummer in de mail. Ik ben dol op Filosofie. Zal het eerlijk zeggen, ik heb ook de Filosofie Scheurkalender 2021.
Klassiek en filosofie: wat een combinatie, wat een rijkdom. Elke ochtend twee verrassingen, alsof ik het hele jaar door m’n schoen zet. Als ik een spreekbeurt op school zou hebben dan zal de juf (op wie ik ongetwijfeld verliefd ben) raar opkijken waar ik de wijsheid vandaan haal. En nu muziek. Twee juweeltjes.

Cd Jazz
Afterglow. Enrico Pieranunzi: piano, en Bert Joris: trompet.
PATS! Track 1. Raak. Bij de eerste maten zat ik rechtop. Oren op steeltjes*. Een zijden doek dwarrelt langzaam naar beneden en betovert me. En al dit moois met z’n tweeën? Nou en of. Elk heeft 50% van de aandelen.
Wat een thema. Het wordt windstil in je hoofd. En dan gaan ze improviseren. Op deze cd staan eigen composities. Een wiegeliedje op #4 met een mooi gedragen slot. Als ik in dat wiegje lag zou ik niet gaan slapen maar net zolang jengelen tot ze met het volgende stuk begonnen.
#6 Tikkertje spelen, luisteren naar elkaar, elkaar na-apen. Een versnelling inzetten en de ander volgt.
#8 Lekker unisono (samen tegelijk dezelfde noten spelen). Fenomenale linkerhand van de pianist.
#10 Vanaf 3’30” gaan de mannen tekeer. Not found is de titel, je hoort ze naar elkaar zoeken terwijl ze nota bene al in een omarming zitten.
#11 De laatste track. Het wordt weer windstil. De cirkel is rond, de cd ook en ‘rond is een cirkel op z’n mooist’. Zei je dat al niet eens eerder, Edwin? Ja, wel degelijk.
Alles klinkt geruststellend makkelijk. Maar o wee, mijn stokhobbelpaardje: simpel is gecompliceerd.

De producer is de vermaarde componist en bassist Jasper Somsen. Juweeltje. Ik begrijp dat jongetjes en meisjes van 8, 10, 12 of 14 jaar zeggen: ‘Dit wil ik ook.’ Zal ik jullie eens wat zeggen? Ja, toe maar. Tot in 2051 zijn er weer nieuwe muziekjuweeltjes. Componisten en spelers gaan altijd door, vermits zij dat willen en mits* de ozonlaag (zoek maar eens op) ons nog beschermt en er nog wat bomen groeien.

Cd Klassiek
TOP. Fragile. Tjeerd Top. For violin solo. Eén viool.
PATS! Track 1. Raak. Bij de eerste maten zat ik rechtop. Oren op steeltjes*. Een bliksemschicht schiet naar beneden en prikt me. En al dit moois in z’n eentje? Nou en of. Hij heeft 100% van de aandelen. Op muziekkoffers zie je vaak staan TOP ‘Dit boven’, met pijltjes, Fragile betekent breekbaar.
Op deze koffer zou ook mogen staan: Tjeerd is TOP.

Waar ik met deze cd het meest blij van word zijn de verschillende genres. Over alle muzikale grenzen heen. Ik luisterde in één keer door. Ik was steeds nieuwsgierig naar het volgende stuk.
Track 5, zijn dat vier handen op één viool? Ga op ontdekkingsreis. Alles klinkt geruststellend makkelijk. Maar o wee, mijn stokhobbelpaardje: simpel is gecompliceerd. Juweeltje.
Als je ooit het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) ziet spelen dan zit waarschijnlijk op de eerste rij op het hoekje bij de dirigent, de concertmeester, Tjeerd Top. Draai daarna nog maar eens #1.
Ah ja. Ik heb nog nooit zo’n inleiding gelezen in een cd-boekje. Wat een boef is deze verslaggever.

Suggesties
Als er onderwerpen zijn waarvan je zegt: schrijf daar eens over, dan hoor ik het wel.
Mailen naar: edwinrutten@edwinrutten.nl. Iedere mailer krijgt de intussen felbegeerde KKZ Oorkonde.
Laat je weten of ik Happy Birthday voor je zal zingen?
Veel plezier met 365x2 scheuren.

Nou dág!
Edwin Rutten (Klassieke Zaken 1-2021)

PS. Alle columns zijn te lezen op www.edwinrutten.nl bij LEZEN
PPS. Oren op steeltjes. Klopt dat?
PS. Mits? Vermits? Hoe zit dat? De halsbandparkiet loot onder de goede
oplossingen en een lekker cd’tje vliegt naar je toe.

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht