Terug naar het overzicht
cover
Bach, J.S. Vox Luminis - Actus Tragicus - Bach Cantatas
€ 19,99 € 10,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Bach, J.S.

Vox Luminis - Actus Tragicus - Bach Cantatas

3760014192586

Componist Bach, J.S.
Titel Vox Luminis - Actus Tragicus - Bach Cantatas
Artiest Vox Luminis
Dirigent Meunier, Lionel
Artikel nr. 0000258ALPHA
EAN Code 3760014192586
Aantal CD's 1
Label ALPHA
Releasedatum 2017-10-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Sonatina — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 002:52
2 Chorus: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 001:55
3 Arioso: Ach, Herr, lehre uns bedenken — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 002:23
4 Arie: Bestelle dein Haus, denn du wirst sterben — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 001:04
5 Chorus: Es ist der alte Bund — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 003:49
6 Arie: In deine Hände befehl ich meinen Geist — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 002:19
7 Arioso und Choral: Heute wirst du mit mir im Paradies sein — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 003:44
8 Chorus: Glorie, Lob, Ehr und Herrlichkeit — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 002:58
9 Sinfonia — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 001:34
10 Chorus: Nach dir, Herr, verlanget mich — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 003:33
11 Arie: Doch bin und bleibe ich vergnügt — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 001:33
12 Chorus: Leite mich in deiner Wahrheit — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 002:03
13 Arie: Zedern müssen von den Winden — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 001:11
14 Chorus: Meine Augen sehen stets zu dem Herrn — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 002:04
15 Chorus: Meine Tage in dem Leide — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 003:33
16 Chorus: Aus der tiefen rufe ich, Herr, zu dir — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 004:47
17 Arioso und Choral: So du willst, Herr, Sünde zurechnen — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 004:38
18 Chorus: Ich harre des Herrn, meine Seele harret — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 003:44
19 Arie und Choral: Meine Seele wartet auf den Herrn — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 006:04
20 Chorus: Israel hoffe auf den Herrn — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 004:19
21 Sinfonia — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 002:27
22 Chorus: Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 007:00
23 Rezitativ: Wir müssen durch viel Trübsal — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 000:41
24 Arie: Kreuz und Kronen sind verbunden — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 006:53
25 Arie: Ich folge Christo nach — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 002:18
26 Arie und Choral: Sei getreu, alle Pein / Was Gott tut, das ist wohlgetan — VOX LUMINIS/MEUNIER,LIONEL 005:13

De ‘winnende puurheid’ van Vox Luminis gaf voor The Guardian de doorslag om razend enthousiast te zijn over de minimale bezetting waarmee het Belgische ensemble de vroege cantates van Bach te lijf gaat. En daar zit wat in. Elke noot, elke kleur doet er toe in deze vertolking van de Actus tragicus en andere vroege cantates. Wie gewend is aan een Bach in vol ornaat ervaart deze cd als een voor het eerst sinds jaren gelapt raam. Zo mooi, zo zuiver, zo helder.

Aangenaam Klassiek 2017

Drie van de vier cantates op deze cd behoren tot de vroegste die Bach heeft gecomponeerd. Hij was in de ontstaanstijd (1707) begin twintig, vroeg zijn werkgever vier weken verlof, liep 470 kilometer van Arnstadt naar Lübeck om de door hem bewonderde Buxtehude te kunnen horen, bleef vier maanden weg, raakte in conflict met het stadsbestuur en vertrok naar Mühlhausen om daar als organist in de Blasiuskerk te werken. De cantate die later de bijnaam Actus tragicus heeft gekregen, is waarschijnlijk gemaakt voor een begrafenis. Het gaat om een meditatie over de kruisdood van Christus, die door naar de aarde af te dalen de mensheid heeft verlost. Ook in de andere cantates maakt treurnis geleidelijk plaats voor berusting en een glimp van hoop. Alleen Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen is van een latere datum (1714), toen Bach concertmeester aan het hof van Weimar was. Bij al die toch overwegend droevige klanken in een lage stemming hebben de oren op den duur de neiging wat slap te gaan hangen, maar de musici van Vox Lumin is weten als correcte begrafenisondernemers steeds een gepaste toon te vinden in intieme bezettingen met maximaal acht zangers en negen instrumentalisten.

Eddie Vetter (1-2017)

LABELPORTRET

Innovatief label
Met volle kracht ertegenaan, is het devies van het Franse label Alpha Classics. Explosief groeien en een groter deel van de markt veroveren. Geen spoor van twijfel over de toekomst van de klassieke cd. Alleen al voor dit najaar zijn zo’n vijfentwintig nieuwe uitgaven voorzien.

Talloze nieuwe ensembles en solisten zullen worden ingelijfd. Sterker nog, er wordt zelfs een oogje geworpen op andere labels. De nieuwe man van Alpha Classics komt van het label Naïve. In zijn kielzog zijn grote namen meegetrokken. Die krijgen onderdak bij een ambitieus label dat als geen ander de boer op gaat.

Een label dat een fusie aanging met Zig-Zag Territoires, het Franse kwaliteitslabel dat jarenlang zoveel schitterende opnamen uitbracht, met grote namen als de onvolprezen Jos van Immerseel, het Belcea Quartet (van de spraakmakende complete Beethovenkwartetten), Nelson Goerner, François-Frédéric Guy, het Filharmonisch Orkest van Luxemburg en vele anderen. De kroonjuwelen uit dat enorme bestand zullen in heruitgave verschijnen, gedistribueerd door Outhere, dat als ‘parent label’ van Alpha Classics fungeert.

Toen Alpha in 1999 ten doop werd gehouden waren de ambities meteen duidelijk. Met minder dan absoluut toptalent werd geen genoegen genomen. Een hele reeks musici kwam model te staan voor het kwaliteitsniveau, zoals sopraan Véronique Gens, bariton Georg Nigl en alleskunner Andreas Staier. Vele nieuwelingen die hun sporen aantoonbaar hebben verdiend zullen hierna hun intrede doen, zogezegd een nieuwe generatie. Pianiste Anna Vinnitskaja bijvoorbeeld, die met Kremerata Baltica concerten van Sjostakovitsj opneemt. Het Quatuor Voce maakt een Mozart-cd. Sopraan Mari Eriksmoen schittert op een cd met negentiende-eeuws liedrepertoire. Zo kunnen we nog even doorgaan.

Inmiddels bouwt het nieuwe Alpha Classics gestaag aan de repertoire-uitbreiding. Het oude Alpha mag van oorsprong sterk de nadruk hebben gelegd op barokmuziek, het nieuwe wil als het even kan de gehele muziekgeschiedenis gaan omvatten. Daarom zijn contacten aangeknoopt met Ensemble Intercontemporain en bijvoorbeeld ook met Peter Eötvös. Overal ter wereld strekt Alpha Classics de voelhoorns uit, op zoek naar toptalent en originele invalshoeken. In ons land is dat niet ongemerkt voorbijgegaan. Zo zullen volgend jaar projecten worden opgestart met zangeres Barbara Hannigan, alsmede met het Nederlands Kamerkoor, wat ongetwijfeld zal leiden tot oorstrelende producties met een innovatief programma. Het van het label Ricercar bekende oudemuziekensemble Vox Luminis uit België komt in november met een Bach-cd.

Zo zit Alpha Classics boordevol initiatieven. De uitgaven beperken zich trouwens niet tot cd of digitale luistermogelijkheden. Net als veel andere labels neemt het een nostalgische duik in het verleden: de ouderwetse maar tegelijk tijdloze lp krijgt nieuw leven ingeblazen. Inmiddels is daar voorzichtig een markt voor ontstaan, verrassend genoeg ook bij jongeren. Dit najaar verschijnen diverse opnamen op vinyl. Even afwachten natuurlijk hoe dat loopt, maar het tekent de innovatieve atmosfeer die bij het label heerst. Nieuwe musici, fusies, nieuw repertoire – hier zijn krachten actief die de wereld van de klassieke cd nieuw elan bezorgen. We gaan er in de nabije toekomst vast nog heel veel over horen.

Jos van der Zanden (KZ 6-2016)

Voor info zie outhere-music.com.

  • cover
  • cover

Terug naar het overzicht