Terug naar het overzicht
cover
Strauss, Richard Aber der Richtige - Violin Concerto, Miniatures
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Strauss, Richard

Aber der Richtige - Violin Concerto, Miniatures

0827949065361

Componist Strauss, Richard
Titel Aber der Richtige - Violin Concerto, Miniatures
Artiest Steinbacher, Arabella / WDR Symphony Orchestra / Foster, Lawrence
Artikel nr. 5186653PTC
EAN Code 0827949065361
Aantal CD's 1
Label PENTATONE
Releasedatum 2018-10-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Allegro — WDR SYMPHONY ORCHESTRA COLOGNE - ARABELLA STEINBAC 015:10
2 2. Lento, ma non troppo — WDR SYMPHONY ORCHESTRA COLOGNE - ARABELLA STEINBAC 006:09
3 3. Rondo — WDR SYMPHONY ORCHESTRA COLOGNE - ARABELLA STEINBAC 008:36
4 Romanze für Violoncello (bearb. für Violine) — WDR SYMPHONY ORCHESTRA COLOGNE - ARABELLA STEINBAC 009:40
5 Nr. 4 Kleines Scherzino — WDR SYMPHONY ORCHESTRA COLOGNE - ARABELLA STEINBAC 004:12
6 Nr. 1 Zueignung — WDR SYMPHONY ORCHESTRA COLOGNE - ARABELLA STEINBAC 001:36
7 Nr. 1 Traum durch die Dämmerung — WDR SYMPHONY ORCHESTRA COLOGNE - ARABELLA STEINBAC 002:48
8 Nr. 2 Cäcilie — WDR SYMPHONY ORCHESTRA COLOGNE - ARABELLA STEINBAC 002:30
9 Nr. 1 Wiegenlied — WDR SYMPHONY ORCHESTRA COLOGNE - ARABELLA STEINBAC 004:31
10 Aber der Richtige... — WDR SYMPHONY ORCHESTRA COLOGNE - ARABELLA STEINBAC 005:10

SPECIAL

Steinbacher & Strauss
“Misschien komt het door mijn voornaam, die mijn ouders me gaven als grote liefhebbers van Richard Strauss, dat deze muziek mij zo raakt”, schrijft Arabella Steinbacher in het boekje bij haar Strauss-cd. “Het beroemde duet uit Arabella draag ik met me mee zolang ik me kan herinneren.”

Ze werd geboren in 1981 en is half Duits, half Japans. Haar vader, de pianist Alexander Steinbacher, was een gerenommeerd docent aan de Musikhochschule in München. Zo kreeg ze ‘het’ mee vanaf haar vroegste jeugd. Ze zat in haar ‘muziekholletje’ onder de vleugel terwijl haar vader repeteerde met beroemde zangers. Toen ze onlangs een fraaie opname maakte van het veel te onbekende vioolconcert van Paul Hindemith, kon ze vol trots zeggen dat haar vader nog met Hindemith had samengewerkt.

Maar ook Richard Strauss behoorde tot de groten die in huize Steinbacher werden geadoreerd. Voor dochter Arabella is dat een factor van belang. Het beroemde duet uit de opera Arabella ‘Aber der Richtige, wenn ’s nur einen gibt für mich auf dieser Welt’ is de passende afsluiting van haar nieuwe cd die helemaal gewijd is aan Strauss’ muziek. De zang is vervangen door de welluidende viool van Arabella Steinbacher. “Ik hoop dat zangers me willen vergeven”, zegt ze in het cd-boekje.

Het is inderdaad even wennen. Ik zal Lisa Della Casa en Anneliese Rothenberger (mijn favorieten in dit zinderende duet) zeker niet verloochenen, maar Arabella Steinbachers zoetvloeiende ‘Booth’-Stradivarius voegt wel een nieuwe dimensie toe. De muziek krijgt bijna iets salon-achtigs, maar net niet helemaal, want hoewel Steinbacher violistisch kan schwärmen als de beste, heeft ze ook volop verfijning en smaak. Datzelfde geldt voor de liederen waarvan ze de instrumentale versie speelt. Richard Strauss was een kiene instrumentator en wist de menselijke stem als een geraffineerde goochelaar te integreren in de orkestraties van zijn liederen en opera’s. Als zang en tekst ontbreken in een geliefd lied als Zueignung of Wiegenlied, moet je met andere oren luisteren.

Strauss, een geweldig melodieënvinder, had ook een enorme vaardigheid in het scheppen van ‘zoekende’ harmonieën die altijd blijven intrigeren, en in deze ‘zingende’ vioolversie blijft dat huizenhoog overeind. Er staat ook een ‘echt’ vioolwerk van Strauss op de nieuwe cd: het Vioolconcert uit 1882, product van een componist die zijn achttiende verjaardag nog moest vieren. Luister naar de prachtige cantilene in het langzame deel en naar de flitsende tarantella in de finale en je bewondert de geniale tiener-componist. En natuurlijk ook de geweldige violiste en het alerte WDR-orkest uit Keulen dat door de altijd betrouwbare Lawrence Foster wordt geleid.

Gerard Scheltens (5-2018)

  • ptc5186653
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht