Terug naar het overzicht
cover
Various Aangenaam Klassiek for Kids 2020
€ 9,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Aangenaam Klassiek for Kids 2020

0724320200024

Componist Various
Titel Aangenaam Klassiek for Kids 2020
Artiest Various
Artikel nr. 0020002STEP
EAN Code 0724320200024
Aantal CD's 2
Label STEP
Releasedatum 2020-03-13

KLASSIEKE KINDERZAKEN

Kindermuziekweek
Je hebt De dag van de Liefde, Het uur van de Wolf, Het uur van de waarheid, De 30 jaar van te grote klassen, De jaren des onderscheids, Een leven lang leren, Twee minuten stilte en… De Kindermuziekweek. Die is vanaf 27 maart tot en met 5 april.* Doel is om alle kinderen in Nederland van 0 tot 12 jaar te laten genieten van het maken van en het luisteren naar LIVE muziek. Zestig organisaties organiseren in meer dan 40 dorpen en steden LIVE muziek. Van concerten en voorstellingen tot aan workshops, zanglessen en nog veel meer. Klassieke Zaken is partner in dit project en daar is Klassieke Kinderzaken blij mee.

In Klassieke Kinderzaken 2019 #6* heb ik een aantal van mijn stokpaarden van stal gehaald. Over het belang om naar LIVE concerten te gaan. En al een jaar of 30 roep en schrijf ik te pas en te onpas ‘Tussen 0 en 12 jaar begint het’. Dan wordt de basis gelegd. Bij mijn Familiejazzconcerten zijn moeders met een baby in hun buik extra welkom onder mijn motto: ‘Je kunt niet vroeg genoeg beginnen.’ En jawel, daar zitten de moeders. Ai, mijn vreugdetranen vallen achter mijn ogen.

Ongeveer 25 jaar geleden leidde ik een grote bijeenkomst (een symposium) met en voor docenten en bestuurders in het basisonderwijs. En daar was ook de staatssecretaris van onderwijs, mevrouw Tineke Netelenbos (met de beste herinneringen). Tijdens de discussie zei ik tegen haar: “Mevrouw Netelenbos, ik ga u een vraag stellen waar u politiek geen antwoord op kunt geven, maar ik kijk wel naar uw ogen. Zou het een idee zijn om de salarissen van de hoogleraren aan het basisonderwijs te geven en omgekeerd?” Ik keek haar twee seconden aan – in sommige sporten is dat héél lang - en ging over tot de orde van de dag. Het bleef stil. Leuk, leuk! Tja, het voortgezet en universitair onderwijs worden trapsgewijs gebouwd op de frêle schouders van het basisonderwijs. Dus geen basisonderwijshuisje op (kinder)ijs bouwen maar op een stevig fundament. Anders bijt de slang zich in zijn staart.

Boek en cd Fred en de Gouden Harp
In de Kindermuziekweek verschijnt dit Aangenaam Klassiek voor Kids boek + cd. Fred is een hond uit Honderloo en Toets een kat uit Amsterdam. Zij bezoeken het Concertgebouw in Amsterdam. Er zijn boeven die de gouden harp van het dak willen stelen. Hoe dit afloopt? Luisteren en (voor)lezen! De veelzijdige Joris Lutz vertelt en zingt, Bart Wijtman is de all-in-muzikant-componist-producer met muziek in vele klankkleuren en Bram Klein heeft de ingenieuze teksten geschreven. De teksten van de liedjes staan ook in het boekje. Veel plaatjes (illustraties) ondersteunen de teksten. Vanaf 3 tot 8 jaar.

Plannetje
Stuur mij een muzikale LIVE belevenis, al of niet in de Kindermuziekweek. De eerste vijf mailers krijgen het boekje + cd van Fred en de Gouden Harp toegestuurd. Let op, ook andere volwassenen kunnen meedoen, en vrijgezellen. En (muziek) meesters en juffen. Alle leeftijden.

Cd klassiek
De Koning, de Kat en de Viool. Ik vertel het verhaal van Yehudi Menuhin met muziek uit zijn rijke oeuvre. Het is een meesterlijk sprookje over politieke adviseurs die de koning adviseren om te bezuinigen. Hoe? Door zijn muzikanten een voor een te ontslaan. Het land verkommert (wat een heerlijk woord). Maar de kat en zijn viool brengen redding. Ik denk dat het goed is wanneer in de Tweede Kamer een motie van aanmoediging wordt ingediend die alle Kamerleden verplicht naar deze cd te luisteren. Dat geeft wat richting aan de culturele subsidiering en dat het primair onderwijs niet in het Slob blijft hangen.

Cd klassiek en jazz
The Young Persons Guide to the Orchestra & The Big Band. Daar heb je wat aan als je naar een LIVE Kindermuziekweek concert gaat. Als je deze cd gehoord hebt ken je alle instrumenten van beide orkesten. Symfonieorkest met Sir Simon Rattle en de bigband van Konrad Koselleck. Ik heb de verhalen geschreven en verteld.

Wens
Mijn grote, grote wens is om in één concert een symfonieorkest en een bigband op het podium te hebben, zie je het voor je? En dan beide concerten uit te voeren zoals die op deze cd staan. Klassiek en jazz op één podium. En als finale een stuk van 4’44” waar beide orkesten spelen met muziek, gecomponeerd/gearrangeerd door Bob Zimmerman.

De organisaties die zich inzetten voor de Kindermuziekweek wens ik alle goeds. Van de De Kindermuziekweek naar Het Kindermuziekjaar naar Het leven met muziek.

Mailen naar edwinrutten@edwinrutten.nl. Alle Leeftijden welkom.
Iedere mailer krijgt de intussen felbegeerde Klassieke KinderZaken OOrkonde.*

Nou dág!
Edwin Rutten (Klassieke Zaken 2-2020)

PS. www.kindermuziekweek.nl
PPS. Alle columns zijn te lezen via www.edwinrutten.nl. Ga naar Lezen. En naar Columns.
PS. ‘Zeg Edwin, beantwoord je altijd elke mail?’ Jazeker wel!

  • AangenaamKlassiekKids2020 Frontshot Boek
  • cover
Terug naar het overzicht