Terug naar het overzicht
cover
Beethoven Aangenaam Klassiek for Kids 2016
€ 9,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Beethoven

Aangenaam Klassiek for Kids 2016

0724320160120

Componist Beethoven
Titel Aangenaam Klassiek for Kids 2016
Artiest Berliner Philharmoniker / Verteld door Edwin Rutten
Dirigent Rattle, Sir Simon
Artikel nr. 2016012STEP
EAN Code 0724320160120
Aantal CD's 2
Label STEP
Releasedatum 2016-09-29

De ingesloten cadeaukaart t.w.v. € 5,= is niet meer te verzilveren.
Deze actie is afgelopen.
De cadeaukaart was inwisselbaar tot 31 januari 2017.


"Voor kinderen en andere volwassenen, voor volwassenen en andere kinderen"

Hoe componeert een componist een symfonie? Zit daar een plan achter, een bouwtekening? Wel degelijk.

Ik ben erin gedoken aan de hand van de Vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven. Deel 1 en deel 4 zijn ‘gebouwd’ volgens de zogeheten hoofdvorm of sonatevorm. Wat hoor je zoal op de cd’s? Samen met mijn Merel – een vogeltje dat meestal op de hoek van mijn schrijftafel zit – maakte ik de bouwtekening: De hoofdvorm in drie stappen. Daarna het verhaal over de Ridder en de Jonkvrouw en wat zij beleven in en om het Kasteel (deel 1), de Binnentuin (deel 2), de Kelder (deel 3) en de Finale in de stralende Zon (deel 4). Door het verhaal in de muziek te weven, krijg je de hele symfonie op en in je oren.

Voor de slimmeriken: na het beluisteren van cd 1 kun je aan de hand van het eerste deel van de Achtste symfonie roepen waar je zit op de bouwtekening bij het horen van het mondharpje. De oplossing staat in dit boekje. Verder wat wetenswaardigheden en een voorbeeld hoe de ‘De Grote Vijfde-Beet-Kwis’ in elkaar zit en de gehele Vijfde symfonie zonder verhaal. Mail mij als jij, je familie of school mee wilt doen met de kwis. De winnaar krijgt de cup met De Grote Luisteroren. De fi nale komt beslist op televisie. In dit boekje ook een woordenlijstje.

Deze dubbel-cd is weer een mooi initiatief van Aangenaam Klassiek Dank aan Anne-Marie Jansen van Warner. Ik steun op haar scherpe inzicht en overzicht bij de opname. Siebe Riedstra is mijn leermeester voor al mijn muzikale vragen, en Hein Boele al meer dan 25 jaar een trouwe kompaan voor de regie. Het vakmanschap, de snelheid en de rust van technicus en musicus Frans de Rond zijn een weldaad. Milo geeft vorm aan mijn grote wens om ‘muziektheorie’ om te zetten in illustraties. Je kunt op de bouwtekening zien wat je hoort.

Als ik negen jaar was geweest, en dat ben ik, zou ik daarvan genieten. Annett Andriesen wandelt andante con moto als een rode draad door mijn levenssymfonie.

Door het schrijven van de tekst voor deze dubbel-cd is Beethoven vanaf nu nooit meer dezelfde voor mij. Ik heb mezelf op een spoor gezet. En datzelfde gun ik jullie ook, kinderen en andere volwassenen. Draai je fantasieknopje op je hoofd maar om, krrrk.

Nou dág!
Edwin Rutten (Aangenaam Klassiek 2016)

De ingesloten cadeaukaart t.w.v. € 5,= is niet meer te verzilveren.
Deze actie is afgelopen.
De cadeaukaart was inwisselbaar tot 31 januari 2017.


INTERVIEW

Het Kasteel van Beethoven
Met ridders en jonkvrouwen op ontdekkingsreis naar de geheimen van een symfonie? Op het album Het Kasteel van Beethoven legt Edwin Rutten haarfijn uit hoe Beethovens Vijfde in elkaar zit. “Hierna luister je nooit meer hetzelfde.”

“Toen ik afgelopen zomer in Friesland op een terras zat, kwam er een moeder met haar zoontje op me af en vroeg: ‘Hoe ging ook alweer dat rijmpje over die instrumenten?’ Voordat ik kon antwoorden, riep haar kind: ‘Hoe kleiner hoe hoger, hoe groter hoe lager.’ Dat vind ik nou zo prachtig”, vertelt Edwin Rutten schaterlachend.

Het is al lang niet meer alleen maar ‘Joepie de Poepie’ waarmee Rutten wordt geassocieerd. Zijn verhalen bij klassieke muziek zijn immens populair. Hij schuwt de grote werken niet en behandelde onder andere Bachs Mattheus Passie en Der Ring des Nibelungen van Wagner. Als ambassadeur van Aangenaam Klassiek for Kids maakte hij onder meer het Weihnachtsoratorium en Assepoester & Het Zwanenmeer. Nu is het de beurt aan de symfonie op het album Het Kasteel van Beethoven. “Bij de gedachte aan een symfonie als bouwwerk, kwam ik al snel uit bij een kasteel. Daarin zitten allerlei vormen, zoals expositie, doorwerking en reprise, die ik dan verwoord. Met een jonkvrouw als het vrouwelijke thema en de ridder als het mannelijke, waarbij ze samen op avontuur gaan. Hoe je een herhaling uitlegt in een symfonie? Door een hek neer te zetten met twee priemende ogen, dat betekent: terug naar het begin.” In Ruttens verhalen zitten leuke weetjes, die soms zelfs voor de ‘kenner’ verrassend zijn. Daarnaast bevat ook dit album weer een quiz: De Grote Vijfde- Beet-Kwis, en kunnen de slimmeriken oefenen op de Achtste van Beethoven. Degene die reageert, krijgt altijd een oorkonde van Rutten. “Ik zet altijd overal mijn e-mailadres bij, omdat reacties mijn eigen researchbureau zijn. Ik sta gewoon om zes uur op om oorkondes te versturen. Respons betekent succes, daar moet je niet over zeuren.”

Volgens Rutten is zijn missie als ambassadeur voor Aangenaam Klassiek for Kids geslaagd wanneer de luisteraars er evenveel plezier aan hebben als hijzelf. “Ik wil iets aanreiken en het liefst niet op zo’n manier dat klassieke muziek de levertraan is en wat je erbij doet het snoepje.”

Zijn versie van de Mattheus Passie vertelde hij ook in de theaters. Er was aanvankelijk alleen budget voor pianobegeleiding, maar dat weigerde hij. “Je moet kinderen niet op een verkeerd spoor zetten. Uiteindelijk ging het met zangers en orkest en waren er na afloop altijd kinderen die zeiden: ‘Meneer Rutten, bedankt voor de leuke middag’, terwijl we net iemand gekruisigd hadden!” Het fantasieknopje waar Rutten het vaak over heeft, mag volgens hem meer worden gebruikt.”Kinderen hebben zo veel meer fantasie dan volwassenen, dat moet je vasthouden. Ze zouden in het onderwijs veel vaker moeten vragen: wat zou je erbij bedenken? Laatst kreeg ik een mailtje van een vijftigjarige vrouw die bekende dat ze bij het luisteren van mijn cd’s altijd ‘in het echt’ haar fantasieknopje omdraait. Zoiets geeft mij een kick.”

Inge Jongerman (KZ 6-2016)

  • cover
Terug naar het overzicht