Terug naar het overzicht
cover
Brahms / Rachmaninov e.a. Aangenaam Klassiek 2017
€ 9,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Brahms / Rachmaninov e.a.

Aangenaam Klassiek 2017

0724320170020

Componist Brahms / Rachmaninov e.a.
Titel Aangenaam Klassiek 2017
Artiest Krijgh, Harriet
Artikel nr. 2017002STEP
EAN Code 0724320170020
Aantal CD's 2
Label STEP
Releasedatum 2017-09-29

COVERINTERVIEW

Pure liefde en passie voor de muziek
De actie Aangenaam Klassiek pakt dit jaar extra uit: bij de welbekende tweecd- box zit dit jaar een geschenk-cd van een van ’s lands succesvolste jonge musici, celliste Harriet Krijgh. Voor dit cadeau selecteerde zij ook enkele gedichten, om het publiek te laten genieten van de prachtige combinatie van muziek en poëzie.

Een volle agenda met concerten en masterclasses, en artistiek leider van maar liefst twee kamermuziekfestivals, in Utrecht en Oostenrijk. De carrière van Harriet Krijgh verloopt voorbeeldig. “En vanaf september ga ik doceren aan de Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien! Dat is iets fantastisch en dierbaars voor me, ik heb daar zelf ook tien jaar gestudeerd, en heb altijd de wens gehad om dingen door te geven. Ik krijg een kleine celloklas, met vier of vijf studenten. Die kan ik dan met alle liefde lesgeven, terwijl ik ook nog gewoon concerten blijven geven. Dat vind ik belangrijk, want ik wil proberen om dat wat ik meeneem van mijn eigen actieve spel om te zetten in het lesgeven.” Je bent dit jaar ook een belangrijk gezicht voor de actie Aangenaam Klassiek. “Ik moet er zelf ook nog aan wennen, het was nooit mijn doel om met de muziek ‘bekend’ te worden of in de spotlights te staan. Op de allereerste plek komen altijd de pure liefde en passie voor de muziek. Maar ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik deze rol mag vervullen. Ik vind het mooie aan Aangenaam Klassiek dat de actie zo breed is, je bereikt er zoveel verschillende doelgroepen mee. En er hangt zo’n leuke, prettige sfeer omheen. Veel muzikale vrienden van me zijn er al eerder bij betrokken geweest, en ik doe het op mijn beurt supergraag.”

Bij Aangenaam Klassiek staan de mooiste cd-opnames centraal. Welke opnames hebben voor jou persoonlijk veel betekend? “Wij hadden vroeger thuis veel vioolmuziek van Bach opstaan, dat is echt een cd die me aan thuis herinnert. De opname van Elgars celloconcert met Jacqueline du Pré was en is voor mij een grote inspiratie als het gaat om de cello. Die opname kan ik nog steeds moeiteloos oproepen in mijn gedachten. Ik moet zeggen dat ik in het algemeen altijd erg geïnspireerd wordt door opnames. Ik vind het fijn en interessant om als ik iets nieuws moet instuderen veel verschillende interpretaties te beluisteren, om te weten hoe anderen naar dat stuk kijken.” Je neemt zelf op voor het label Capriccio: “Ik vind het opnemen van een cd iets ontzettend moois. Het is echt iets wat je op dat moment vastlegt en achterlaat. Je kunt er niets meer aan doen, en dat vind ik er zo prachtig aan. Je leert te accepteren dat het een momentopname is. Daarom heb ik ook veel geduld waar het cd-opnames betreft. Je moet wachten tot je denkt: nu moet het, nu heb ik écht iets over dit stuk te zeggen.”

Bij de geschenk-cd, een selectie uit jouw opnames, zit ook een bloemlezing van gedichten die je bij de muziek hebt uitgezocht. “Ja, dat maakt het allemaal nog bijzonderder en heel persoonlijk. Ik voel heel sterk dat ieder stuk een heel eigen grondkarakter en expressie heeft, en dat heb je in gedichten ook zo mooi. Toch was het erg moeilijk om een selectie te maken, ik heb veel gelezen voor ik een keuze kon maken. Ik was op zoek naar gedichten die qua sfeer aansloten, maar ik wilde niet elk stuk een-op-een koppelen aan een gedicht. Het ging voor mij meer om het algehele gevoel, de ervaring, en om de afwisseling van emoties die je ook in de muziek voelt. Bij Le cygne van Saint-Saëns heb ik bijvoorbeeld echt dat gevoel van zweven, terwijl het derde deel van het Eerste celloconcert van Haydn weer net een bubbelend champagneglas is.”

Dit jaar is op zaterdag 30 september Aangenaam Klassiek LIVE; dan zal er in veel winkels in het land live klassieke muziek te horen zijn, jijzelf treedt dan ook op. “Ik denk dat het erg goed is om op een toegankelijke, jonge en frisse manier klassieke muziek te presenteren. Veel musici in Nederland zijn volgens mij zo met muziek bezig: heel open, heel relaxed. Dat is belangrijk. En dan hoef je geen gekke dingen met de stukken te doen om mensen te bereiken. Ik denk dat je juist door de muziek zuiver te houden heel dicht bij mensen kan komen en ze kunt raken. Daar gaat het om. Ik geloof er heilig in dat als iemand ook maar één keer echt geraakt is door muziek, die dat zijn hele leven bij zich houdt.”

Benjamin Rous (5-2017)

  • AK HarrietKrijgh BOX 2D
Terug naar het overzicht