Terug naar het overzicht
cover
Bach / Ravel / Tsjaikovski e.a. Aangenaam Klassiek for Kids 2018
€ 5,00 € 9,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Bach / Ravel / Tsjaikovski e.a.

Aangenaam Klassiek for Kids 2018

0724320180128

Componist Bach / Ravel / Tsjaikovski e.a.
Titel Aangenaam Klassiek for Kids 2018
Artiest Borreman / Fattal / Stavast e.a. / Koninklijk Concertgebouworkest
Dirigent Gimeno, Gustavo
Artikel nr. 2018012STEP
EAN Code 0724320180128
Aantal CD's 2
Label STEP
Releasedatum 2018-09-28

INTERVIEW

Oorkaan - volwassen muziek voor jonge oren
Muziekgezelschap Oorkaan maakt concertervaringen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Voor de actie Aangenaam Klassiek voor Kids heeft het dit jaar vijf hoorspelen op cd gezet.

Caecilia Thunnissen, artistiek directeur van Oorkaan, vertelt hoe de samenwerking voor de actie Aangenaam Klassiek voor Kids precies op het goede moment kwam: “We zijn sinds enige maanden bezig om rondom onze programma’s hoorspelen te maken, die als educatiemateriaal kunnen dienen ter voorbereiding van een bezoek aan een liveconcert van Oorkaan. Vaak worden daarvoor filmpjes gebruikt, maar op een gegeven moment dacht ik: wij gaan toch voor luisteren, het écht luisteren naar muziek? Waarom gaan we geen hoorspelen maken? Dat is te gek, dan kun je zelf je eigen beelden vormen bij wat je hoort.

De missie van Oorkaan valt volgens Thunnissen ook prachtig samen met die van Aangenaam Klassiek voor Kids: “We willen zo veel mogelijk kinderen kennis laten maken met de wereld van klassieke muziek. En klassieke muziek proberen we breed te zien. We beginnen vaak wel met westerse muziek, maar we leven inmiddels in zo’n diverse wereld dat we ook muziek met een zekere complexiteit uit andere tradities willen laten horen, zoals Indiase klassieke muziek. Kinderen horen dat niet op de radio of op hun iPad, en ik denk dat het heel waardevol is om toch met meerdere soorten muziek in aanraking te komen.

Zijn het andere werelden, klassieke muziek voor kinderen en voor volwassenen? “Ik denk dat de magie van muziek eigenlijk hetzelfde werkt voor kinderen en volwassenen”, zegt Thunnissen. “Als dat wat op het podium gebeurt je niet direct grijpt, dwalen je gedachten als volwassene misschien af en denk je aan boodschappenlijstjes, of aan de ruzie die je die ochtend hebt gehad met je partner, of dat je morgen je koffer moet pakken. Kinderen gaan dan op hun stoel draaien, of met hun buurjongetje of -meisje kletsen. Die reacties zijn een stuk zichtbaarder en hoorbaarder; er is absoluut een andere dynamiek in een concertzaal met alleen maar kinderen.” Inhoudelijk gaat Oorkaan allesbehalve ‘kinderlijk’ te werk: “We gaan niet op de knieën, met heel simpele muziek of leuke kinderliedjes. We openen het jonge oor voor volwassen muziek. En het blijkt dat kinderen heel goed complexe muziek kunnen verwerken, als je haar op een toegankelijke manier voor ze verpakt. Dat is ons handelsmerk, de ‘Oorkaan-methode’; bij ons staan er echt alleen maar musici op het podium, die de muziek uit het hoofd spelen. Er zijn geen acteurs en er is nagenoeg geen tekst. Het verhaal wordt verteld door het fysieke spel van de musici, vanuit de muziek. We beginnen ook altijd vanuit de muziek als we een nieuw programma bedenken. Welke beelden roept die op?”

“In de hoorspelen vatten we die visuele wereld – de humor, de personages, de verrassende situaties - in taal. Dat heeft Sanne Schuhmacher, onze tekstschrijver, ontzettend knap gedaan. Zij staat voor mij echt naast de componisten wat creatieve inbreng betreft. We hebben in de hoorspelen geprobeerd om met alleen woord en muziek te vangen wat je bij ons normaal live in de concertzaal ervaart.”

Info: www.oorkaan.nl

Benjamin Rous (6-2018)SPECIAL

Aangenaam Klassiek van en voor een nieuwe generatie
De campagne Aangenaam Klassiek biedt volop gelegenheid om te genieten van de mooiste klassieke muziek. Extra bijzonder deze editie: een unieke samenwerking met het Prinses Christina Concours.

Op 28 september gaat Aangenaam Klassiek weer van start. Zoals ieder jaar presenteert de campagne een dubbel-cd met voorproefjes van de veertig mooiste albums van het najaar. Daarnaast is de Aangenaam Klassiek voor Kids-box deze keer geproduceerd door Oorkaan, een organisatie die samen met topmusici theatrale concerten geeft voor een jong publiek. Zo’n doosje muzikale bonbons smaakt natuurlijk naar meer, en daarom zijn de geselecteerde cd’s met korting verkrijgbaar. Een van deze albums is bijvoorbeeld het zinderende Vienna: fin de siècle van Barbara Hannigan en Reinbert de Leeuw. Na Paul Witteman en Harriet Krijgh is de ambassadeur voor Aangenaam Klassiek dit jaar het Prinses Christina Concours. Het concours voor jonge musici deelt namelijk een grote passie met de campagne: klassieke muziek bij een breed publiek brengen. Bij aanschaf van de dubbel-cd ontvang je het Aangenaam Klassiek Geschenk met unieke opnames van de Nationale Finale van het concours in 2018. Zo maakt deze editie van Aangenaam Klassiek naast gevestigde artiesten ook aanstormende talenten voor een breed publiek toegankelijk.

En dat is van groot belang, want zo wordt duidelijk dat klassieke muziek juist leeft onder jonge mensen. Ieder jaar opnieuw heeft het concours namelijk wel vierhonderd deelnemers die vol overtuiging voor muziek kiezen. “Eigenlijk zijn alle deelnemers jonge ambassadeurs door wat ze doen”, zegt de organisatie van het concours. “Want hoe kan je beter met klassieke muziek in aanraking komen dan door leeftijdsgenoten? De deelnemers inspireren en stimuleren andere jonge mensen. En voor de jonge musici is gehoord worden het mooiste wat er is.” En dat wordt met de geschenk-cd gerealiseerd: voor het eerst kan iedereen van de concoursfinale genieten in de huiskamer – een schitterende kroon op het vijftigjarig jubileum dat het concours het afgelopen seizoen heeft gevierd.

Met het Prinses Christina Concours als ambassadeur ontsluit de nieuwe editie van Aangenaam Klassiek klassieke muziek voor alle leeftijden. Klassieke muziek van én voor een nieuwe generatie: dat is de kracht die het concours en de campagne samen uitstralen. Op 29 september zijn er in winkels door heel Nederland optredens in het kader van Aangenaam Klassiek Live en gedurende het hele jaar zijn overal concerten te bezoeken die het Prinses Christina Concours voor haar jonge prijswinnaars organiseert (de concertagenda is te raadplegen op www.christinaconcours.nl). “Het zou fantastisch zijn als de cd-luisteraars geprikkeld worden om een keer te komen luisteren”, hoopt de organisatie. “En op dezelfde manier nodigen we jong publiek uit: laat je verrassen door muziek die je misschien nog niet zo goed kent!”

Simone Leuven (5-2018)

  • AK kids
Terug naar het overzicht