Terug naar het overzicht
cover
Various A Pleasing Melancholy
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

A Pleasing Melancholy

7318599922836

Componist Various
Titel A Pleasing Melancholy
Artiest Chelysconsort of Viols / Kirkby, Emma / Akers, James
Artikel nr. 0002283BIS
EAN Code 7318599922836
Aantal CD's 1
Label BIS
Releasedatum 2017-09-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Lachrimae Antiquae (Pavane) — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 004:14
2 Flow my Tears — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 003:45
3 Lachrimae Antiquae Novae (Pavane) — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 004:04
4 Lie down poor heart — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 004:29
5 If floods of tears — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 003:53
6 Lachrimae Gementes (Pavane) — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 004:25
7 Lachrimae Tristes (Pavane) — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 005:01
8 Mourn, mourn, day is with darkness fled — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 001:35
9 Mr. George Whitehead his Almand — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 001:34
10 What greater grief — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 003:42
11 Paduan — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 005:29
12 Volta — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 001:09
13 Sorrow, come (arr. von William Wigthorpe) — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 003:05
14 Eyes, look no more — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 003:22
15 Lachrimae Coectae (Pavane) — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 004:19
16 Lachrimae Amantis (Pavane) — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 004:46
17 My heavy sprite (arr. von Ibrahim Aziz) — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 002:38
18 If I could shut the gate — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 005:13
19 Lachrimae Verae (Pavane) — CHELYSCONSORT OF VIOLS / EMMA KIRKBY, JAMES AKERS 005:17

Robert Burton, de vicaris van de St. Thomas Church in Oxford beschreef in zijn The Anatomy of Melancholy uit 1621 hoe sommige muziek in staat was om een ‘pleasing melancholy’ op te roepen. Hij verwees daarbij ongetwijfeld vooral naar het werk van zijn land- en tijdgenoot John Dowland die een hit had met het lied Flow my tears, de instrumentale Lachrimae Pavan waarop het lied gebaseerd is en de Lachrimae, or Seven tears voor vedelconsort en luit dat weer voortvloeide uit het lied. Dowland was de personificatie van de destijds modieuze melancholia in Engeland en het Chelys Consort of viols bewijst op de tweede cd van het ensemble dat die melancholie nog steeds een snaar raakt. Nu heeft het gezelschap naast de sonore vedels en de luit van James Akers ook wel een zeer sterk wapen in de strijd gegooid: Dame Emma Kirkby. De Engelse engel, die destijds met haar pure, vibratoloze stem de oude muziek een vocale klank gaf, nadert de zeventig maar zingt nog steeds als geen ander de noten van Dowland en tijdgenoten. Inmiddels iets lager dan voorheen, maar nog altijd hartverscheurend mooi. Luister naar Flow my tears en wees verkocht.

Paul Janssen (5-2017)

LABELPORTRET

BIS Records; een groots label
Over de doelen van BIS Records spreekt oprichter Robert von Bahr nog altijd vol trots en passie. En dat is niet zonder reden: het label kan met recht groots genoemd worden.

Dit jaar is goed begonnen voor het Zweedse BIS Records. In januari werd het in 1973 opgerichte label door de jury van de International Classical Music Awards (ICMA) uitgeroepen tot label van het jaar. Daarnaast werden maar liefst twee producties genomineerd voor de BBC Music Magazine Awards, waaronder het album met de Derde, Zesde en Zevende symfonie van Sibelius door het Minnesota Orchestra onder leiding van Osmo Vänskä, een dirigent die door BIS is ontdekt. “We zijn er bijzonder trots op om nieuwe en buitengewoon getalenteerde artiesten te ontdekken en ze te helpen met het bereiken van de positie die ze verdienen,” aldus Von Bahr over dit belangrijke streven. BIS trekt ook gevestigde artiesten aan, zoals violist Vadim Gluzman en het Chiaroscuro Quartet, die dit najaar in Nederland zullen optreden.

BIS valt dan ook niet voor niets in de prijzen. Het label is groots in de beide betekenissen van het woord. Met meer dan 1900 titels is de catalogus op z’n minst indrukwekkend. Elk album dat ooit is gemaakt blijft beschikbaar, niets wordt verwijderd – een unieke kwaliteit voor een groot label. Het repertoire is met de jaren ook omvangrijk geworden: “We zijn omnivoren,” zegt Von Bahr, “maar we hebben een speciale affiniteit met barokmuziek, gespeeld op historische instrumenten, en met hedendaagse muziek.” Zo is een persoonlijke favoriet van Von Bahr het album Nordic Spell, met drie meesterwerken voor dwarsfluit, uitgevoerd door Sharon Bezaly - Bahr gaf zelf de compositieopdrachten en betaalde die uit eigen zak. BIS lanceerde zelfs de internationale carrières van componisten als Schnittke en Allan Pettersson. Het label staat ook bekend om de zogeheten ‘BIS Editions’, zoals de Sibelius Edition met werkelijk alle muziek van Sibelius op maar liefst 68 cd’s. Sinds juli distribueert de productie- en opnamegroep Outhere Music albums van BIS in de Benelux en Frankrijk. “Ik ben altijd een fervent bewonderaar geweest van Outhere en oprichter Charles Adriaenssen, een man die ik enorm respecteer, op professioneel en persoonlijk gebied, met zijn diepgaande begrip van en passie voor muziek,” zegt Von Bahr. “Toen de kans om samen te werken ontstond, was ik erg blij. Ik denk dat dit een significante stap voorwaarts is voor BIS, in het gebied van Outhere.”

Groots presteert BIS ook met waarheidsgetrouw geluid van hoge kwaliteit op Super Audio-cd’s, waar het label als een van de eerste mee ging werken en waarvan het nu ’s werelds grootste producent is. Het is een genot om te luisteren naar opnames die zo transparant zijn dat allerlei details hoorbaar blijven. Dat belooft wat voor de nieuwe cd’s van sopraan Emma Kirkby met muziek van onder anderen Dowland, en van Christian Poltéra en Ronald Brautigam met werken voor cello en piano van Mendelssohn.

Voor de toekomst spreekt Von Bahr de wens uit om met BIS de grootse doelen te kunnen blijven vervullen. Het antwoord hierop kan alleen maar zijn, zoals de naam al zegt: bis, bis!

www.bis.se

Simone Leuven (5-2017)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht