Various

Score

0889853491223

Componist Various
Titel Score
Artiest 2Cellos / London Symphony Orchestra
Artikel nr. 004912288985
EAN Code 0889853491223
Aantal CD's 1
Label MASTERWORKS
Releasedatum 2017-03-17
# Titel & Artiest Tijd
1 Medley ("Game Of Thrones") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 005:04
2 May It Be ("The Lord Of The Rings") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 003:55
3 For The Love Of A Princess ("Braveheart") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 005:11
4 Love Story ("Love Story ") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 003:24
5 Cinema Paradiso ("Cinema Paradiso") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 003:59
6 Moon River ("Breakfast At Tiffany's") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 003:12
7 Love Theme ("The Godfather") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 003:54
8 My Heart Will Go On ("Titanic") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 005:43
9 Theme ("Rain Man") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 004:41
10 Cavatina ("The Deer Hunter") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 003:43
11 Malena ("Malena") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 004:10
12 Main Theme ("Schindler's List") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 004:21
13 Titles ("Chariots Of Fire") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 003:40
14 Now We Are Free ("Gladiator") — 2CELLOS / London Symphony Orchestra 006:05

SPECIAL

Bruggenbouwers

Met ‘rocken’ op cello’s werd het duo 2CELLOS al snel een wereldwijde sensatie. Op hun nieuwe album Score verkennen de vrienden Luka Šuli´c en Stjepan Hauser een nieuw pad: filmmuziek.

Een publiek in pruikkostuum neemt verwachtingsvol plaats in de zaal. Šuli´c en Hauser betreden het podium en zetten een aangenaam celloduet van Vivaldi in. Maar plotseling neemt de muziek een totaal onverwachte wending: de jongens gaan al grijnzend over in het ruige nummer Thunderstruck van de rockgroep AC/DC. Ze gaan helemaal uit hun dak. Enkele van de met stomheid geslagen barokke toeschouwers wapperen paniekerig met hun waaiers.

Deze videoclip laat alles zien waar 2CELLOS voor staat. Met een goed gevoel voor humor en met theatrale allure geeft het duo een totaal nieuwe dimensie aan het concept cross-over. De jongens zijn niet minder dan rocksterren. Hun haren wapperen alle kanten op door het veelvuldige headbangen, net als de vele losgeknapte paardenharen die al na enkele noten als een hanenkam aan hun strijkstokken hangen. Ook de stok zelf is weleens gesneuveld. Dit gebeurt echter allemaal in het kader van de revolutie die Šuli´c en Hauser willen ontketenen: loskomen van het hokjesdenken in genres en breken met de regels van de klassieke uitvoeringspraktijk. Laten zien dat het ook anders kan.

Met deze missie werd 2CELLOS na hun debuutcover in 2011 van Michael Jacksons Smooth Criminal direct een doorslaand succes. In de jaren die volgden bracht het duo drie albums uit. Met een gebalanceerde en afwisselende mix van covers van pop- en rocknummers bouwde 2CELLOS een brug tussen klassieke muziek en popgenres. Na hun conservatoriumstudies in onder andere Zagreb en Londen besloten de Kroatische cellisten om samen een nieuwe impuls te geven aan de muziekwereld door de veelzijdige mogelijkheden van de cello een nieuwe invulling te geven. Allerlei stijlen en speeltechnieken komen voorbij om zowel klassiekers van Sting en U2 als huidige hits van Mumford & Sons en Coldplay in een verrassend jasje te steken. Toch hebben Šuli´c en Hauser het klassieke repertoire zeker niet vaarwel gezegd: in hun concertprogramma’s nemen ze bewust klassieke muziek op. Ook werken ze graag samen met klassieke artiesten. Zo schuift op het album Celloverse de beroemde pianist Lang Lang aan voor een vertolking van Live and Let Die en op de Cellobiënnale rockten collega-cellisten Mischa Maisky en Giovanni Sollima mee op een uitvoering van Thunderstruck. Het publiek van 2CELLOS is net zo divers als het repertoire: voornamelijk jonge maar ook zeker volwassen fans hossen op de opzwepende nummers en luisteren evengoed ademloos naar de verstilde en klassieke stukken. Zowel via YouTube als tijdens wereldtournees weten de twee cellisten een bonte mengeling van muziek en mensen te verenigen.

Het kan echter nog veelzijdiger: met hun nieuwe album Score voegen Šuli´c en Hauser filmmuziek aan hun brede repertoire toe. Na al het rockgeweld verkennen ze de klassieke oorsprong en lyrische klank van de cello met hun vertolking van iconische filmmelodieën. Een verrassend melancholiek en romantisch album is het resultaat. Met deze nieuwe stijl laten de jongens van 2CELLOS zien dat ze ook deze eigenschappen van de cello door en door kennen en beheersen. De luisteraar kan heerlijk wegdromen bij muziek uit films als Titanic, The Godfather en The Lord of the Rings, mede omdat de cellisten op hun welbekende theatrale en meeslepende manier blijven spelen. Het is alsof 2CELLOS met het album wil zeggen: dit zijn wij, maar we kunnen nog veel meer.

Dit blijkt ook uit een nieuwe samenwerkingsvorm die het duo voor Score is aangegaan. In plaats van het opnemen van enkele nummers met een artiest wordt 2CELLOS het gehele album begeleid door het London Symphony Orchestra. Dit orkest, dat al meerdere malen beroemde filmmuziek van John Williams heeft opgenomen, maakt het grootse filmische geluid van Score compleet. De opening van het album, een uitstapje naar series met muziek uit de hitserie Game of Thrones, zet de toon: in plaats van een rockduel laat 2CELLOS met een lyrisch en gepassioneerd samenspel een nieuw geluid horen.

De boodschap van het album is duidelijk: Šuli´c en Hauser gaan door met de revolutie die ze in 2011 in gang hebben gezet. Met Score voegen ze een nieuw hoofdstuk toe aan hun pakkende plan: beroemde muziek een verrassende draai geven door allerlei genres in elkaar over te laten vloeien. Na publiek buiten de klassiek georiënteerde luisteraars te hebben aangetrokken, laten de cellisten hun luisteraars nu kennismaken met de klassieke kant van de cello. Zo verstevigt Score de bruggen die 2CELLOS wil bouwen tussen genres en muziekliefhebbers. Alle muziek is voor iedereen.

Simone Leuven (2-2017)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht