Terug naar het overzicht
cover
Auerbach, Lera 72 Angels in Splendore Lucis
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Auerbach, Lera

72 Angels in Splendore Lucis

3760014195938

Componist Auerbach, Lera
Titel 72 Angels in Splendore Lucis
Artiest Nederlands Kamerkoor
Artikel nr. 0000593ALPHA
EAN Code 3760014195938
Aantal CD's 1
Label ALPHA
Releasedatum 2020-02-01
# Titel & Artiest Tijd
1 I. Angels 1 to 6 — Netherlands chamber choir; Peter Dijkstra; Raschèr saxophone quartet 007:46
2 II. Angels 7 to 12 — NEDERLANDS KAMERKOOR - PETER DIJKSTRA - RASCHER SA 005:56
3 III. Angels 13 to 18 — Netherlands chamber choir; Peter Dijkstra; Raschèr saxophone quartet 007:53
4 IV. Angels 19 to 24 — Netherlands chamber choir; Peter Dijkstra; Raschèr saxophone quartet 004:57
5 V. Angels 25 to 30 — NEDERLANDS KAMERKOOR - PETER DIJKSTRA - RASCHER SA 005:47
6 VI. Angels 31 to 36 — NEDERLANDS KAMERKOOR - PETER DIJKSTRA - RASCHER SA 005:15
7 VII. Angels 37 to 42 — NEDERLANDS KAMERKOOR - PETER DIJKSTRA - RASCHER SA 003:49
8 VIII. Angels 43 to 48 — NEDERLANDS KAMERKOOR - PETER DIJKSTRA - RASCHER SA 005:51
9 IX. Angels 49 to 54 — NEDERLANDS KAMERKOOR - PETER DIJKSTRA - RASCHER SA 005:20
10 X. Angels 55 to 60 — NEDERLANDS KAMERKOOR - PETER DIJKSTRA - RASCHER SA 007:43
11 XI. Angels 61 to 66 — NEDERLANDS KAMERKOOR - PETER DIJKSTRA - RASCHER SA 005:53
12 XII. Angels 67 to 72 — NEDERLANDS KAMERKOOR - PETER DIJKSTRA - RASCHER SA 013:05
13 XIII. Amen — NEDERLANDS KAMERKOOR - PETER DIJKSTRA - RASCHER SA 004:37

Meesterlijke Sonoriteiten
Een lang, intens gebed vol passie en hoop, zo noemt de Russisch-Amerikaanse componiste Lera Auerbach haar 72 Angels – In splendore lucis voor koor en saxofoonkwartet. Ze destilleerde 72 engelennamen uit Exodus 14 en schreef op elke engelennaam een evocatie, met als enige tekst de naam van de engel. Alle delen zijn met elkaar verbonden zodat er één groot ‘gebed’ ontstaat dat afsluit met een even hartstochtelijk als ingetogen Amen. Auerbach noemt het werk een poging om datgene wat alle religies gemeen hebben te verbinden. Los van deze achtergrond is 72 Angels gewoon meeslepende muziek, met het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra op topniveau en een even indringend spelend Raschèr Saxophone Quartet. Bijna anderhalf uur lang stuwen koor en kwartet elkaar op en slepen u mee langs meesterlijke sonoriteiten, opwindende interacties en ontroerende samenzang, om uiteindelijk uit te komen bij een Amen dat klinkt alsof het er altijd geweest is. Een parel in de discografie van het Nederlands Kamerkoor.

Klassieke Zaken 1-2020

SPECIAL

Demonen en engelen
Het Nederlands Kamerkoor gaat op tournee met Goetia – In umbra lucis terwijl een album uitkomt met 72 Angels – In splendore lucis. Fascinerende componiste: Lera Auerbach. Fascinerend onderwerp: demonen en engelen.

Muziek vertelt ons iets over onszelf. De 72 engelen en de 72 demonen die het Nederlands Kamerkoor ons voorschotelt op muziek van Lera Auerbach, raken aan ons diepste besef van goed en kwaad. Nog altijd zijn duivels en engelen immers deel van onze denkwereld. Ze worden niet alleen genoemd in de Bijbel: ze zitten bij belangrijke beslissingen op onze schouders en fluisteren ons in wat we graag willen horen en wat we zouden moeten doen.

Ze hebben ons altijd gefascineerd. In Vondels Lucifer lezen we hoe de titelheld, eens de favoriete engel van God, zijn twijfels heeft over de suprematie van de mensen boven de engelen en hoe hij in opstand komt. Met vreselijke gevolgen: de opstandigen worden verbannen naar de hel. In John Miltons Paradise Lost wordt beschreven hoe die gevallen engelen landen in dat brandende deel van de aarde en in Dantes Inferno zit Lucifer monsterlijk in het midden van zijn hel. Het kwaad is ontstaan uit wraakzucht jegens het goede: demonen zijn een voortdurende bedreiging met de mens als speelbal, tot aan onze tijd toe. Harry Mulisch en Tony Kuschner voeren in De ontdekking van de hemel en Angels in America engelen ten tonele die, met de komst van het nieuwe millennium, het verbond tussen God en de mensheid ten einde moeten brengen.

En dan hebben we het eigenlijk alleen nog maar over de joods-christelijke traditie. Het Nederlands Kamerkoor gaat met koorwerk over engelen en demonen het nieuwe jaar in en heeft daarmee een onderwerp te pakken dat, zo benadrukt componiste Lera Auerbach, diverse religies over de hele wereld met elkaar verbindt. Haar 72 Angels – In splendore lucis voor koor en saxofoonkwartet geeft ons de namen van 72 engelen op basis van een interpretatie van Exodus 14:19. Ze noemt haar stuk ‘een lang, intens gebed vol passie en hoop’ met de vier saxofoons als expressie van trompetgeluid, het kerkorgel, wilde beesten en alles daartussenin. Het avontuurlijke label Alpha heeft het werk nu, met het Nederlands Kamerkoor en het Raschèr Saxophone Quartet onder leiding van Peter Dijkstra, op cd uitgebracht.

De Russisch-Amerikaanse Lera Auerbach, componiste, schilderes en schrijfster, vertelt niet veel over haar compositie, omdat ze iedere uitvoerende en elke luisteraar een eigen interpretatie van haar werk gunt. Zulke kunstenaars zijn zeldzaam. Peter Dijkstra zegt over haar werk dat het ‘geen noot te veel’ bevat ‘om datgene uit te drukken wat voor haar belangrijk is’. ‘Eeuwige schoonheid en tijdloos klinkende muziek,’ schreef Het Parool.

Het Nederlands Kamerkoor bracht vier jaar geleden 72 Angels in première en zal nu door Nederland trekken met Goetia 72 – In umbra lucis. We gaan naar de schaduw van het licht om ditmaal 72 demonen muzikaal aan ons voorbij te zien trekken. Het Kamerkoor, andermaal onder leiding van Peter Dijkstra, treedt hierbij op met Quatuor Danel, het Franse strijkkwartet. Het zal de spannende tegenhanger worden van 72 Angels. En zoals met het engeltje en het duiveltje op je schouder, luister je natuurlijk naar beide. Om de wereld en jezelf echt goed te leren kennen.

Hein van Eekert (Klassieke Zaken 1-2020)

  • ALPHA593cover
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht