Wright, Lizz

2008-03-04 17:16:42

Jeugdherinneringen van Lizz Wright

Met de cd’s ‘Salt’ en ‘Dreaming wide awake’ verwierf de Amerikaanse jazz-zangeres Lizz Wright wereldfaam. Voor haar nieuwe album ‘The orchard’ reisde ze terug in de tijd, naar het landschap van haar jeugd in Georgia.

door Cornell Evers

Haar diep emotionele, door gospel gekleurde contra-alt maakt vanaf de eerste noten van ‘The Orchard’ duidelijk waar haar wortels liggen. Voor Lizz Wright is dat het kleine, landelijke stadje Hahira in Georgia. Daar werd ze geboren, als een van de drie kinderen van een lokale prediker en een moeder die in het kerkkoor zong. Kerken in Amerika zijn een broedplaats voor muzikaal talent. Veel vocalisten en musici beginnen er hun carrière. Ook Lizz zong en speelde piano in de kerk. Van het een kwam het ander. Tijdens haar middelbare schooltijd zong ze in enkele koren. Daarmee won ze regionale en landelijke prijzen. Ze studeerde zang aan de Georgia State University in Atlanta en vervolgens aan de Newyorkse New School en in Vancouver. In 2002 ontving ze veel lof voor haar optreden in een show, opgedragen aan Billie Holiday.
En toen kwam in 2003 de cd ‘Salt’ uit. Daarop liet Wright horen niet alleen een magnifieke jazz- en R&B-zangeres te zijn, maar ook een uitzonderlijk talent te hebben voor het schrijven van aantrekkelijke songs. ‘Salt’ werd internationaal bejubeld en Wright werd vergeleken met legendarische zangeressen als Nina Simone en Abbey Lincoln. Twee jaar na ‘Salt’ was er de opvolger, het prachtig introspectieve album ‘Dreaming wide awake’, met songs van onder anderen Joe Henry en Neil Young. Producer was Craig Street, die eerder platen had gemaakt met zangeressen als Cassandra Wilson, k.d. lang en Me’Shell NdegéOcello. Street stond ook weer achter de knoppen bij de opnamen voor Wrights nieuwe album ‘The Orchard’, dat naast indrukwekkend uitgevoerde covers van onder andere de Ike and Tina Turner klassieker ‘I idolize you’, de Led Zeppelin ballad ‘Thank you’ en Patsy Clines ‘Strange’ vooral eigen werk bevat.
Lizz Wright reisde voor ‘The orchard’ terug in de tijd, naar het landschap van haar jeugd. De cd is een ‘Coming home’, zoals de titel van de openingssong luidt. Een veelkleurig muzikaal gezelschap vergezelt haar daarbij, met daarin singer-songwriter Toshi Reagon met wie Wright enkele van de songs voor ‘The orchard’ schreef, Joey Burns en John Convertino van de band Calexico, avant-garde gitarist Oren Bloedow, pedal steel gitarist en mandolinespeler Larry Campbell en de gastvocalisten Catherine Russell en Marc Anthony Thompson (alias Chocolate Genius).
‘The orchard’ begon met een serie foto’s die Lizz Wright tijdens een bezoek aan haar grootouders maakte en waarin de boomgaard (orchard) die in haar jeugd zo bepalend was geweest een centrale rol speelde. Die boomgaard was het begin- maar niet het eindpunt van het proces dat volgde. Een deel van de muziek kwam tot stand vanuit spontane reacties van de musici op de foto’s. De songs die zo ontstonden, werden op kleine schaal live uitgeprobeerd in de East Village club Banjo Jim’s. En uiteindelijk was er dan het album, gekenmerkt door een zeldzame diepgang - noem het ziel. Hoewel de boomgaard van haar grootouders de plek was waar het allemaal begon, is ‘The orchard’ geen plaatjesboek vol tastbare herinneringen geworden. ‘The orchard’ is een verslag van de muzikale reis die Lizz Wright in haar leven aflegde. Een muzikale trip down memory lane is het, geplaveid met schitterend gezongen en gespeelde nummers als ‘Another angel’, ‘When I fall’ , ‘Speak your heart’ en het diepspirituele ‘Song for Mia’. Een woord: Adembenemend!!

The Orchard
Lizz Wright
Verve Forecast 060 251 756 451

http://www.lizzwright.net

Relevante recensies