Villazon, Rolando

2005-11-25 11:50:02

Rolando Villazón vindt poëzie in hemel en zee

Deutsche Grammophon heeft een van de meest begeerde tenoren van dit moment weten te contracteren voor een cd die bekende aria’s uit het romantische repertoire combineert met enkele eigenwijze buitenbeentjes. Rolando Villazón kwam zelf op het spoor van de opera Fosca van Antonio Carlos Gomes. Op ‘Cielo e Mar’ laat hij zijn publiek proeven van de hartstocht van de onbekende Braziliaan.

door Willem Veldhuizen

Tijdens de Salzburger Festspiele van 2005 ontstond er een popcultuurachtige Traviata-gekte rond de operazangers Anna Netrebko en Rolando Villazón. Beide solisten spraken zo tot de mythische en zeker ook hormonaal bepaalde verbeelding dat er een zwarte markt ontstond waar astronomische bedragen werden geboden voor kaarten voor Verdi’s (uitverkochte) liefdesdrama. Er werd gewag gemaakt van iemand die een blanco cheque wilde ruilen voor één enkel toegangsbewijs. Een ander bood er een reis naar een exotisch eiland voor aan. De dvd, die door Deutsche Grammophon van dit opera-evenement werd gemaakt, toont aan dat die waanzin een begrijpelijke kant had. De charismatische kwaliteit van beide vocalisten voldoet zowel ‘stimmlich’ als ‘gestalterisch’ aan de hoogste verwachtingen.
Nu maakt Villazón zijn Deutsche Grammophondebuut met een muzikaal-historische reis van het Belcanto, via enkele zeldzame stations, naar het Verisme. Op die reis is de liefde in haar verschillende gedaanten het thema. De zanger zelf beschouwt de samenwerking met het Gele
Label als een hoogtepunt in zijn fonografische carrière: ‘Ik heb er altijd van gedroomd voor Deutsche Grammophon te mogen opnemen. Bij alles wat ik doe, zoek ik naar poëzie, diepere betekenissen en actie. Dat heb ik allemaal gevonden in deze samenwerking.’ Villazón is niet een zanger die het live concert zonder meer boven een studio-opname stelt. ‘Niemand moet over het hoofd zien hoe belangrijk studio-opnamen zijn, met alle mogelijkheden voor de balans, correcties en de repertoirekeuze. Zo specifiek verfijnd als bij een studio-opname kun
je in de concertzaal niet werken.’
De titel van de nieuwe cd, Cielo e Mar (Hemel en Zee), is ontleend aan de gelijknamige aria uit La Gioconda van Amilcare Ponchielli. Dit is de zuivere, ongecompliceerde amoureuze sfeer van waaruit Villazón vertrekt. Hij zelf zegt over de programmatische opbouw van zijn recital, waarin ondermeer Cilea, Boito, Verdi en Donizetti aan bod komen: ‘Het eerste deel geeft een ideale, extatische liefdeswereld weer. Maar daarna zien we hoe deze liefde in woede en vertwijfeling kan verkeren en hoe ze ons kan verwonden.’ In de laatste aria van de verzameling transformeert Villazón in Luisa Millers gefrustreerde minnaar Rodolfo. In diens aria ‘Quando le sere al placido’ beklaagt hij zich hartstochtelijk over de mysterieuze ontrouw van zijn geliefde. De Mexicaanse tenor is in topvorm; de strakke glans van zijn frasering en de onsentimentele aanpak overtuigen direct.
De repertoirekeuze voor dit persoonlijke album is ook door literatuur gevoed. Villazón las een monografie, gewijd aan het leven en het werk van de in vergetelheid geraakte Braziliaanse componist Antônio Carlos Gomes (1836-1896) en raakte gefascineerd door deze onbekende toondichter die werd bewonderd door Verdi en tijdens zijn leven grote triomfen vierde aan de Scala te Milaan. De nieuwsgierig geworden Villazón schafte Gomes’ ooit succesvolle opera Fosca aan, bestudeerde de romanza ‘Intenditi con Dio! - Ah! Se tu sei fra gli angeli’ van Paolo en was betoverd. ‘Aria’s als deze meeslepende uit Fosca hebben een enorme uitwerking op mij,’ aldus de tenor. ‘Ik moet ze zingen, ik moet het gevoel van de luisteraars bereiken. Ik wil een zielsverbinding tot stand brengen, een catharsis bewerkstelligen, een shock, een muzikale explosie.’ Villazón slaagt er glansrijk in samen met het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi, onder leiding van Daniele Callegari, dat doorkneed is in deze bij uitstek Italiaanse materie. De aria van Gomes is misschien wel de grootste verrassing van deze cd, zeker als het gaat om repertoirekeus, want overrompelen met stralende kracht en uitgelezen, soepele elegantie doet Villazón met al zijn noten.
Tot slot: dit ook opnametechnisch eersteklas album heeft een ongewild meedogenloze kant, want welke generatiegenoot zal in staat zijn Villazóns technisch-muzikale perfectie, en in het bijzonder zijn prachtige mediterrane legato te evenaren?

Diversen
Cielo e mar
Rolando Villazón, Orchestra Sinfonica e Corp Milano Giuseppe Verdi o.l.v. Daniele Callegari
DG 477 7224

http://www.rolandovillazon.com

Relevante recensies