Tuck & Patti

2008-03-04 17:21:51

‘You are either a fan or you haven’t heard them yet!’ Zo begint de biografie van het Amerikaanse duo Tuck & Patti. De woorden staan te lezen op hun eigen website. Aan valse bescheidenheid doen ze niet. Dat is ook nergens voor nodig. Tuck & Patti treden al 29 jaar met elkaar op, waarvan 26 jaar als echtpaar. Ze maakten een groot aantal zeer succesvolle platen met jazz, R&B en cross-overmuziek.
William ‘Tuck’ Andress werd geboren in Tulsa, Oklahama en groeide op met klassieke muziek, swingbands, Beatles en Rolling Stones, en later met Jimi Hendrix en Wes Montgomery. Hij studeerde gitaar aan de Stanford University, voor hij in 1980 naar Las Vegas vertrok. Daar ontmoette hij de klassiek geschoolde zangeres Patti Cathcart uit San Francisco, die in haar jeugd in de kerk had gezongen en viool speelde, van avontuurlijke rockmuziek hield en ondermeer met Grateful Dead-gitarist Bob Weir en nderen de band Kingfish had opgericht. Patti’s poëtische voordracht en haar vloeibaar als honing klinkende jazzstem klikte met Tucks transparante gitaargeluid, dat vol kleur is en licht. Ook op het persoonlijke vlak waren ze elkaar al snel bijzonder toegewijd. Begin 1981 begonnen de twee samen op te treden. Toch duurde het nog tot 1987 voordat Tuck & Patti een platencontract tekenden. Dat was met Windham Hill Jazz, waarvoor ze diverse albums opnamen. In 1995 verkaste het duo naar Epic Records en nog weer enkele jaren begonnen ze hun eigen label.
Hoewel over de hele wereld gevierd, speelt Nederland een speciale rol in hun carrière. Hier werd in 2005 hun eerste, commercieel uitgebrachte concertvideo opgenomen, ‘Live in Holland’, die op een speciale dvd/ cd-uitgave vergezeld gaat van een documentaire van het type roadmovie over het tweetal.
Hun nieuwe cd ‘I remember you’ is een door Patti Cathcart zelf geproduceerd album met liefdesliedjes uit the Great American Songbook, geïnspireerd door Ella Fitzgerald en gitarist Joe Pass. Tuck & Patti brengen daarop standards uit de eerste helft van de twintigste eeuw van grote componisten en musici als Duke Ellington, George & Ira Gershwin, Richard Rodgers & Oscar Hammerstein, Jerome Kern en Johnny Mercer tot leven. Natuurlijk, dit is vaker gedaan.
Maar in de uitvoering van Tuck & Patti worden deze nummers hun eigen liefdesliedjes, die ze voor elkaar zingen en spelen. En waarbij het genieten is van geweldige uitvoeringen van ‘A foggy day’, ‘Old devil moon’ en ‘With a song in my heart’ en een werkelijk prachtige after midnight-versie van ‘In a sentimental mood’. ‘I remember you’ is letterlijk met ware liefde gemaakt. Een heerlijke cd om (mee) te herinneren.

Cornell Evers
Tuck & Patti
I remember you, songs van Ellington, Gershwin, Rodgers & Hart, Kern e.a.
T&P Records 0602517440272

http://www.tuckandpatti.com