Trpceski, Simon

2007-02-20 22:00:04

Wonderschone Images van Simon Trpceski

Weer een jonge veelbelovende pianist! En ook nog eens een pianist met een bijna onuitsprekelijke achternaam! Wat nu weer, was mijn eerste gedachte. Er zijn al zoveel goeie jonge klavierleeuwen die allemaal de grote podia willen bestormen. De Macedoniër verdient echter ruim baan. Na een paar minuten oefenen heb je dat Trpceski onder de tong en na één minuut luisteren weet je al: hier is iets bijzonders aan de hand.

door Hans Heg

‘Simon Trpceski touches the soul,’ kopte The Daily Telegraph onlangs na zijn recital in The Lighthouse in Poole. De auteur, Geoffrey Norris, bekende dat hij met zijn recensie ook had kunnen wachten tot Trpceski’s optreden, begin maart, in de veel prestigieuzere Wigmore Hall in Londen. Maar hij kon het gewoon niet laten en toog alvast naar Dorset nadat hij eerdere concerten van hem had gehoord en zijn eerste cd’s op EMI Classics had verslonden. De ene met Chopins Tweede sonate gekoppeld aan de vier Scherzo’s. De andere met de Tweede sonate van Rachmaninov aangevuld met een aantal Preludes. Beide voltreffers.
Norris eindigde zijn recensie - terecht - met de ondubbelzinnige aansporing: iedereen die gek is op fascinerend en betoverend pianospel moet naar Trpceski gaan luisteren, waar dan ook. Wat natuurlijk meteen de vraag oproept: is hij echt zo goed als wordt beweerd? De nieuwe uitgave van EMI bevestigt zijn prille reputatie zonder enig voorbehoud. Wat een briljante pianist, wat een boeiende ‘verteller’, wat een stilistisch inzicht en wat een peilloze diepte weet hij te suggereren. Trpceski raakt je inderdaad tot in je ziel.
Met zijn Images-cd schaart hij zich in één klap onder de grote Debussyvertolkers uit heden en verleden. Van Alfred Cortot en Walter Gieseking tot Arturo Benedetti Michelangeli, Krystian Zimerman en Mitsuko Uchida. Trpceski schildert vooral in de zes miniaturen die Debussy in twee delen onder de titel Images liet uitgeven, eindeloze vergezichten in rijke en subtiele kleuren en tussentinten. Wat zijn alerte spel zo fascinerend maakt is de afwisseling van spectaculaire virtuositeit en verstilde bezonkenheid.
Daarmee laat hij zijn concurrenten ver achter zich. Wie durft en kan het aan om op jonge leeftijd al zo’n persoonlijk stempel op Debussy te drukken, zonder in ergerlijke excentriciteiten te vervallen? Welke pianist is al zo vroeg rijp dat hij de ware betekenis van muzikale poëzie kan overbrengen? Nadat ik voor de derde keer door ‘zijn’ Images was betoverd, schoot me een andere naam te binnen. Die van Youri Egorov, de in 1988 veel te jong overleden Russisch-Nederlandse pianist die ook wist wat toveren was bij Debussy.
Het toeval wil dat Egorov zijn magnifieke Debussy-opnamen in 1983 ook met EMI-producer John Fraser maakte. Toen in de Abbey Road Studios in Londen. Met Trpceski trok Fraser naar de Potton Hall in Suffolk en creëerde daar een geluidsdecor waarin diens spel optimaal tot zijn recht komt. De klank van de Steinway is opmerkelijk rond en warm en vertoont geen enkel spoor van scherpte in de hoogte of onaangenaam dreunende bassen. Alleen wie vindt dat Debussy (nog) beter tot zijn recht komt op een Érardvleugel heeft een punt.
Overigens roept Trpceski bij mij ook een persoonlijke herinnering op van nog veel ouder datum. En dan heb ik het over de tijd dat bij ons thuis de eerste 78-toerenplaten in huis kwamen, die werden afgedraaid op een koffergrammofoon. Eerst opwinden en daarna dat licht spetterende geluid van die grote, breekbare platen! Op een van die zwarte schijven stonden beide Arabesques van Debussy, gespeeld door Walter Gieseking. Hoewel hij was aangeschaft vanwege de populaire eerste Arabesque, vond ik de tweede – een onweerstaanbaar Allegretto scherzando – ook toen al veel opwindender dan de eerste. Groter compliment kan ik Simon Trpceski niet maken.

Debussy
Images plus Arabesques, Children’s Corner, Clair de lune en L’Isle Joyeuse
Simon Trpceski
EMI Classics 50999 50027255

Chopin
Sonate nr. 2, 4 Scherzo’s
Simon Trpceski, piano
EMI Classics 00946 37558621

http://www.imgartists.com/?page=artist&id=197&c=2

Relevante recensies