Stotijn, Christianne

2019-08-15 11:55:23

Mezzosopraan Christianne Stotijn werd geboren in Delft en studeerde viool en zang aan het conservatorium van Amsterdam. Nadat zij haar diploma viool behaalde, zette zij haar zangstudie voort bij Udo Reinemann, Jard van Nes, en Dame Janet Baker. In de loop der jaren won zij diverse belangrijke prjzen, waaronder de prestigieuze ECHO Rising Stars Award 2005/6, in 2005 de Borletti Buitoni Trust Award en in 2008 de Nederlandse Muziekprijs. Bovendien werd zij in 2007 verkozen tot BBC New Generation Artist.

Christianne is een gepassioneerd vertolker van liederen. Onder begeleiding van pianisten Joseph Breinl en Julius Drake, met wie ze al jarenlang als duo samenwerkt, zong zij in de belangrijkste concertzalen ter wereld. In kamermuziekverband treedt zij regelmatig op met onder andere altviolist Antoine Tamestit, haar broer, contrabassist Rick Stotijn, het Oxalys Ensemble, pianiste Imogen Cooper, het Nash Ensemble en altvioliste Tabea Zimmermann.

De dirigent Bernard Haitink heeft een grote invloed gehad op haar muzikale loopbaan. Onder diens leiding zong zij met orkesten als Het Koninklijk Concertgebouworkest, Boston Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra en London Symphony Orchestra.

Ook zong zij samen met vooraanstaande dirigenten zoals Claudio Abbado, Ivan Fischer, Esa-Pekka Salonen, Yannick Nézet-Séguin, Andris Nelsons, Gustavo Dudamel, Mark Elder en Jaap van Zweden in repertoire als: La Mort de Cléopatre en Les Nuits d' été van Berlioz, Seapictures van Elgar, Phaedra van Britten, Moessorgski's Liederen en dansen van de dood, Mahler's Rückert Lieder en Kindertotenlieder, de Neruda-Songs van Peter Lieberson, Fünf neapolitanische lieder van Hans Werner Henze en Wagner's Wesendonck Lieder en Sieben frühen Lieder van Alban Berg.

Christianne zong diverse wereldpremières van hedendaagse componisten. Zo heeft Michel van der Aa de cyclus 'Spaces of Blank' aan haar opgedragen in 2009 samen met het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2013 zong Christianne Stotijn de wereldpremière van 'Totentanz' van componist Thomas Adès tijdens de Proms in de Royal Albert Hall te London. Ook op de operapodia was zij regelmatig te zien en te horen. Zo vertolkte zij onder meer de rol van Pauline in Pique Dame in de Opera van Parijs, de rol van Isabella in L'Italiana in Algeri tijdens het Festival d'Aix-en-Provence, speelde ze Ottavia in Poppea bij de Nederlandse Opera en Teatro Campoamor in Oviedo en het Teatro Arriaga in Bilbao. Zij zong de rol van Cornelia in Giulio Cesare en de rol van Neris in Medea in de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel en bij de Nederlandse Opera eveneens Cornelia. Ze speelde de titelrol in Tamerlano in het Royal Opera House in Covent Garden en zong een concertante uitvoering van Wagners Tristan und Isolde in de rol van Brangäne. In 2014 zong zij de rol van Marfa uit Moessorgski's La Khovanshchina aan de Oper Stuttgart.

Zij heeft meegewerkt aan de productie Impromptus in de choreografie van Sasha Waltz- aan het Théâtre National in Brussel.

In 2017 zal zij de rol van Judith vertolken uit Bartok’s Blauwbaard’s Burcht in Koninklijke Muntschouwburg.

Sinds 2014 leidt Christianne Stotijn de Udo Reinemann International Masterclasses, een initiatief gesteund door het Koninklijk Conservatorium en De Koninklijke Muntschouwburg te Brussel.

Christianne heeft een Stichting opgericht, welke eigen educatieve producties verzorgd. Met het bedenken en uitvoeren van vernieuwende muziekprojecten, zowel voor het bestaande en nieuwe concertpubliek, als voor kinderen, wordt gestreefd naar een vorm van overdracht en vertellen die breder is dan het zingen van liedteksten in de traditionele recital-vorm.

Zo bracht zij een muziektheater over het leven van de Joodse dagboekschrijfster Etty Hillesum: Die Weise von Liebe und Tod en de kindervoorstelling: De Uilenpriesteres van Orplid.

De muziek van Christianne Stotijn wordt uitgebracht op het label Onyx en sinds 2014 bij Warner Classics. Voor haar opname van liederen van Tsjaikovski, ontving zij in 2010 de BBC Music Magazine Award. Voor het label MDG nam Christianne Stotijn een werk op dat haar na aan het hart ligt: 'Die Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke' van Frank Martin. Voor deze opname werd zij onderscheiden met de ECHO Award ‘Liedeinspielung des Jahres 2008.

Haar meest recente album ‚If the Owl calls again’ kreeg de Gramophone’s editor’s choice met de woorden: Eclectic and engaging throughout, this recital has a strong sense of personality–and personal choice–running throughout it." –Gramophone Editor's Choice, July 2015

http://www.christiannestotijn.com/cms/?page_id=141

Relevante recensies

Christianne Stotijn