Spivakov, Vladimir

2006-11-14 22:33:51

Vladimir Spivakov werd geboren in Ufa, een stad in het Ural gebergte. Hij studeerde viool aan het Conservatorium van Moskou bij Yuri Yankelevich en bij prof. Guzman, een goede vriend van Dmitri Sjostakovitsj. Hij ontwikkelde zich snel tot Ruslands meest eminente violisten - een reputatie die werd bevestigd tijdens zijn eerste concerten in het Westen tijdens een triomfale tournee naar de Verenigde Staten in 1975. Vele concerten in Europa en de VS volgden met orkesten van Chicago, New York, Londen, Amsterdam, Wenen, Berlijn en dirigenten als Bernstein, Solti, Ozawa, Maazel, Abbado, Giulini....

In de zomer van 1979 nam hij een nieuwe stap in zijn carière: hij maakte zijn debuut als dirigent bij het Chicago Symphony Orchestra tijdens het Ravinia Festival, hetgeen door pers met lovende kritieken werd ontvangen. In hetzelfde jaar richtte hij zijn eigen orkest op, genaamd ‘Virtuozen van Moskou’. In dit opmerkelijke kamermuziekensemble verzamelde Vladimir Spivakov een aantal solisten om zich heen en vormde hen tot een van de beste formaties van Rusland. Binnen korte tijd kregen de Virtuozen van Moskou een solide internationale reputatie en gaven zij wereldwijd meer dan 120 concerten per jaar.
Sinds 1989 is Vladimir Spivakov Artistiek Directeur van het Festival International de Colmar dat hij zelf heeft opgestart. In 2003 werd hij Artistiek Directeur en Chefdirigent van het nieuw opgerichtte Nationaal Philharmonisch Orkest van Rusland (NPR).

In afgelopen seizoenen dirigeerde hij onder andere Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National d'Ile de France, Orchestre Philharmonique de Strasbourg, Orchestre de Lille, Orchestre National de Toulouse, Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome, Dresdner Philharmonie, Sudwestdeutsche Kammerorchester en het Nederlands Radio Symfonieorkest. Dit seizoen zal Vladimir Spivakov soleren in de ZaterdagMatinee en daarnaast ook een tweetal concerten dirigeren bij de Radio Kamerphilharmonie. In de Verenigde Staten heeft de dirigent recentelijk opgetreden met o.a. het Philadelphia Orchestra, Pittsburg Symphony, en de orkesten van Houston, San Francisco, Seattle en Montreal. Hij gaf solorecitals in o.a. San Francisco, Sarasota, Avery Fisher Hall New York, Theatre des Champs-Elysées, Moscow, Madrid en Rome.

Voor de label BMG Classics heeft hij meer dan 25 cd's opgenomen. Hij maakte opnamen niet alleen met zijn eigen orkest maar ook met andere orkesten. Tot zijn meest succesvolle opnamen horen die met de dirigent Temirkanov en het Royal Philharmonic Orchestra: het Tsjaikovsky Vioolconcert, het Eerste Vioolconcert van Prokofjev en het Dubbelconcert van Brahms met de cellist Kniazev. Zijn solo-albums bevatten onder meer 20ste eeuwse composities voor viool en de Sonates van Brahms met de pianist Mikhail Rudy.

Vladimir Spivakov heeft in Rusland de belangrijkste nationale cultuurprijs ontvangen. Hij is ambassadeur van het 'Arts at the World Forum' in Davos en oprichter van de Vladimir Spivakov International Charity Foundation die jonge kunstenaars helpt hun talenten ontwikkelen. Inmiddels namen reeds meer dan 1000 jongeren deel aan de verschillende programma’s. De stichting is ook een van de participanten in het festival van Colmar. In 1994 werd door het Russische Internationale Ruimte Observatorium op zijn verjaardag een planeet naar hem vernoemd.

Vladimir Spivakov bespeelt een Stradivarius, een instrument uit 1712 dat "Hrimali" wordt genoemd.

http://www.cs.wisc.edu/~boris/maha/music/spivakovE.html

Relevante recensies