Reisen, Margriet van

2006-11-14 22:11:25

Margriet van Reisen heeft in enkele jaren tijd een respectabele positie verworven als vertolker van lied-, opera- en concertrepertoire. Zij beschouwt het zingen van een breed repertoire als een verrijking en vertolkt daarom muziek uit uiteenlopende perioden en stijlen. Van Barok (Bach, Handel), via Klassiek en (Laat-)Romantiek (Mozart, Wagner, Mahler) tot onze tijd (Schat, Berio, Ligeti).

Zij zong onder andere met dirigenten als Richard Hickox, Michael Boder, Jacques Lacombe, Reinbert de Leeuw, Eri Klas, Hans Vonk, Jaap van Zweden, Peter Gülke, Michel Corboz en Marc Soustrot en met orkesten, waaronder Orchestre Symphonique de Montreal, Bamberger Symphoniker, Staatskapelle Weimar, Gulbenkian Orkest, Nationaal Orkest van Spanje, het Schönberg Ensemble, de Omroeporkesten, Concertgebouwkamerorkest, Residentie Orkest en de Nederlandse Bachvereniging.

November 2002 maakte ze haar concertdebuut met de Berliner Philharmoniker in het Requiem van Ligeti, gedirigeerd door Jonathan Nott. Hiervan is een CD verschenen als onderdeel van de complete opnames van de werken van Ligeti. Dit Requiem heeft Margriet van Reisen inmiddels ook uitgevoerd tijdens de Festivals van Santander en San Sebastian (augustus 2003), Wien Modern (november 2003) en de Salzburger Festspiele van 2004.

Met het Residentie Orkest maakte Margriet van Reisen eerder een CD-opname van de Mis van Verhulst en met het Brabants Orkest nam zij een CD op met het Requiem van Duruflé.

Over haar liedrecital in het Concertgebouw (mei 2003) kopten de kranten: 'Jonge zangeres toont groot talent' (NRC Handelsblad) en 'Buitengewoon zangtalent' (De Telegraaf).

Na haar studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht cum laude te hebben afgesloten, volgde Margriet van Reisen een opera-opleiding aan de Guildhall School of Music and Drama te Londen. Daar vertolkte zij o.a. de titelrol in Händels Rinaldo, Zita in Puccini's Gianni Scicchi en Anna in Weill's Seven deadly sins. In Amsterdam vertolkte zij Mlada Vida in Zora D. van Isidora Zebeljan, geregisseerd door David Pountney, een productie die in november 2003 in Wenen werd hernomen.

In 2000 werd zij laureaat van het Koningin Elisabeth Concours in Brussel. Zij won de Eerste Prijs van het Schubert-concours van de Guildhall School of Music and Drama. Eerder kreeg zij de Persprijs van het Internationaal Vocalisten Concours te Den Bosch (1998) en prijzen op het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (1993 en 1996).

http://www.margrietvanreisen.com

Relevante recensies