Oxalys

2006-11-14 22:25:40

Opgericht in 1993 door studenten van het Brussels conservatorium, groeide Oxalys in korte tijd uit tot een kamermuziekensemble met een sterke reputatie in het Belgische muzieklandschap. Hoewel de oorspronkelijke bezetting van Oxalys bestaat uit een strijkkwintet, fluit, klarinet en harp, aarzelt het ensemble sindsdien niet om andere instrumenten in te schakelen om een uitgebreider repertoire te kunnen spelen en ongewone projecten te realiseren.

Het repertoire van Oxalys is een getuigenis van de culturele geschiedenis van Europa. In de programmatie wordt aandacht besteed aan de linken en contradicties die de naties en eeuwen sinds de eeuw van de Verlichting hebben doorkruist. In deze geest werden de “Muzieknachten” gecreëerd, wandelconcerten in historisch opmerkelijke gebouwen. Ze worden al enkele jaren met veel enthousiasme onthaald en tonen het publiek bekende plaatsen op een nieuwe manier en creëren een symbiose tussen architectuur, muziek en licht.

Oxalys verenigt muzikanten die met veel plezier vernieuwende muzikale avonturen aangaan en samenwerkingen met de theaterwereld afsluiten. Naast haar vele concerten werkt Oxalys ook mee aan verscheidene pedagogische en educatieve projecten.

Oxalys is regelmatig te gast op het Festival van Vlaanderen, en het Festival de Wallonië en speelt op alle belangrijke Belgische podia zoals Bozar, deSingel, De Bijloke en het Concertgebouw in Brugge. Talrijke buitenlandse tournees brachten het ensemble reeds naar het Concertgebouw in Amsterdam, het festival van Schleswig-Holstein in Duitsland, het Kennedy Center en de Library of Congress in Washington, de Philharmonie in St-Petersburg, in Rusland, de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten, China en Japan. Haar concerten worden regelmatig uitgezonden op de belangrijkste Europese radiostations.

Oxalys was laureaat van de Euphonia Stichting. Daardoor kon zij samenwerken met het Alban Berg Quartet. Met dit wereldbefaamde strijkkwartet heeft het ensemble de opname van een cd voorbereid. Deze cd was integraal gewijd aan de muziek van Richard Strauss. Oxalys nam eveneens cd’s op met werken van Mozart en impressionistische, post-impressionistische en Russische muziek uit de 20ste eeuw. Het ensemble kreeg hiervoor verschillende onderscheidingen in gespecialiseerde muziektijdschriften.

Oxalys is in residentie in het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel en wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

http://www.oxalys.be/

Relevante recensies